Evropol objavio detalje akcije "Florida I": Balkanski klanovi povezani sa ozloglašenom "Ndrangetom" (VIDEO)

29.07.2022

08:30

0

Israga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina i uključivala je niz država članica EU i zemalja iz regiona Zapadnog Balkana

Evropol objavio detalje akcije "Florida I": Balkanski klanovi povezani sa ozloglašenom "Ndrangetom" (VIDEO)
operacija florida crna gora mup (1) - Copyright Printscreen / Youtube / MupCG

EVROPOL je objavio detalje akcije "Florida I", koju je u utorak sprovela crnogorska policija, uz konstataciju da je u pitanju međunarodna operacija u kojoj su učestvovale policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku Evropola.

- Akcija je dovela do demontaže kriminalne organizacije koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire. 

Israga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina i uključivala je niz država članica EU i zemalja iz regiona Zapadnog Balkana. Mreža trgovine drogom uglavnom je sačinjena od crnogorskih državljana, ali su takođe uključeni i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije, deo je saopštenja u kome se kaže da su između 2019. i 2020. godine organi za sprovođenje zakona zaplenili više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. 

- Istraga posle zaplene u Portugalu otkrila je moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije "Ndrangeta". Ista akcija dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 crnogorski državljani. Tokom istrage, 29 osumnjičenih je procesuirano u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu, piše u saopštenju Evropola, uz pojašnjenje da su na dan akcije, 27. jula 2022. godine, policajci širom Evrope pretresli 37 lokacija (jednu u Hrvatskoj, dve u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (jedan u Hrvatskoj, jedan u Italiji, osam u Crnoj Gori i dva u Srbiji). Zaplenjeni su skupi satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, gliseri i novac.

Evropol je olakšao razmenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Evropol je takođe doprineo ukupnoj koordinaciji predmeta između različitih agencija u EU i šire. Sa sedištem u Hagu, Holandija, podržavamo 27 država članica EU u borbi protiv terorizma, sajber kriminala i drugih ozbiljnih i organizovanih oblika kriminala. Takođe radimo sa mnogim zemljama koje nisu u EU i međunarodnim organizacijama, saopštio je Evropol. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike