Oteta, mučena, ubijena i bačena na đubrište: Pred Tijanom Jurić bio je život, danas bi imala 23 godine!

25.07.2022

09:48

0

Mesar Dragan Đurić osuđen na 40 godina za svirepo ubistvo devojčice iz Subotice

Oteta, mučena, ubijena i bačena na đubrište: Pred Tijanom Jurić bio je život, danas bi imala 23 godine!
Dragan Đurić Tijana Jurić - Copyright Printscreen/Facebook/Dragan Đurić/Tijana Jurić

Imala je samo 15 godina i pred njom je bio život. Oteta je tog 26. jula 2014. godine u blizini Bajmoka, a potom svirepo ubijena i njeno telo bačeno je na đubrište u naselju Čonoplja kod Sombora. Njeno ime je Tijana Jurić, a za monstruozno ubistvo ove devojčice osuđen je na 40 godina zatvora Dragan Đurić, mesar iz Surčina.

Tijana je oteta i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmoka, gde je na letnjem raspustu boravila kod bake. Poslednji put je viđena 25 minuta posle ponoći, nedaleko od Sportskog centra „Rata“ u Bajmoku. Danima su svi tragali za njom, a telo je pronađeno 12 dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor. Z

Prema rekonstrukciji koju je predstavio njen otac Igor Jurić, Tijana je, vraćajući se sama istim putem, išla Ulicom JNA. Na uglu ulica Tri istarske žrtve i Njegoševe srela je drugare, oko pola sata posle ponoći. Na pitanje gde se uputila, odgovorila je da ide da vrati druagru pozajmljeni duks.

Nastavila je ulicom Tri istarske žrtve, prešla prugu i krenula zemljanim putem koji vodi do sportskog terena na kojem je čekao drug čiju je duksericu pozajmila. Kako dugo nije došla, drugar joj je sa terena krenuo u susret. Tijane, međutim, nije bilo, a na zemljanom putu, stotinak metara dalje, ugledao je njenu belu patiku "starku".

Procenjeno je da je od trenutka kad je poslednji put viđena do momenta kada je pronađena njena patika prošlo najviše sedam minuta.

Odlična učenica

Tijana je nešto ranije kao odlikaš sa svim peticama i vukovac završila Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Subotici. Upisala je srednju muzičku školu, smer violončelo i etnomuzikologija.

Fondacija sa njenim imenom i "Tijanin zakon"

Fondacija „Tijana Jurić” osnovana je 2. juna 2015. godine u Subotici, angažovanjеm Igora Jurića, oca ubijene devojčice. Fondacija je osnovana sa zadatkom da preventivnim delovanjem i edukacijama poboljša bezbednost dece i sačuva uspomenu na Tijanin tragično ugašen život. Prvi korak u započetoj borbi za veću bezbednost ostvaren je u julu iste godine izmenom Zakona o policiji, nazvanom "Tijanin zakon".

Na prijemnom ispitu, neophodnom za upis u ovaj tip srednje škole, ostvarila je maksimalan broj bodova. Osnovnu muzičku školu pohađala je 10 godina, tokom kojih je osvojila šest nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima iz ove oblasti. Pored sviranja, Jurićeva je bila talentovana i za pevanje. Letnji raspust provodila je kod babe i dede u Bajmoku. Pored oca Igora, porodicu Jurić činili su i Tijanina majka Mirjana, kao i starija sestra Saška.

Printscreen/facebook
 

Signal Tijaninog mobilnog telefona lociran je sva dana posle njenog nestanka i to dva kilometra od Mađarske. Dan kasnije u istragu je uključena i mađarska policija, ali i međunarodne policije Evropol i Interpol. U danima dok se za Tijanom tragalo, 30. jula pojavile su se indicije da je osoba koja liči na nju viđena u Mađarskoj. Žitelji Bajmoka, ali i većina građana Srbije, posumnjali su da je Jurićeva možda žrtva trgovaca ljudima.

Naredni dan obeležila je neslana šala maloletnika iz Zrenjanina, koji je na Fejsbuku osnovao grupu "Tijana Jurić - Kako doći do nje?". Na stranici je na nekoliko jezika ispisana poruka u kojoj se u zamenu za Tijanu traži milion dinara, kao i da će „otmičari“, ukoliko novac ne legne na žiro račun napisan u produžetku, devojčicu kroz sedam dana početi da muče.

"Prioritet nad prioritetima"

Stranica je, međutim, ubrzo ugašena, a osnivač se izvinio, navodeći pritom da je svim srcem uz Tijanu, kao i da je samo želeo medijsku pažnju. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će maloletnik odgovarati zbog uznemiravanja javnosti. Što se tiče nasumično ispisanog žiro računa, otkriveno je da on pripada vlasniku restorana brze hrane „Roštilj kod Fake“ iz Sjenice.

"Živi bolje od pola Srbije"

Medijima se pre dve godine obratio ogorčeni otac Tijane Jurić koji se pozvao na svoje izvore i naveo da Dragan Đurić živi bolje od polovine stanovnika u Srbiji.

– Ubica mog deteta danas živi u zatvoru bolje od polovine stanovnika naše zemlje. Imaju klimu, teretanu, TV i sve mu je plaćeno. Ne samo da je to bolno za porodice žrtava nego je i sramotno – istakao je tada Igor Jurić.

Prva dva dana avgusta protekai su bez većih otkrića, uprkos intenzivnoj policijskoj potrazi. Novinari su izveštavali da retko ko prolazi ulicama Bajmoka, u kom je Tijana nestala. Drveće i lokali oblepljeni su plakatima sa likom devojčice.

Jedanaestog dana potrage, 5. avgusta, tadašnji direktor srpske policije Milorad Veljović naglasio je da je slučaj nestanka petnaestogodišnje Tijane Jurić "prioritet nad svim prioritetima". Ispitano je otkriće da u, inače savremeno opremljenom vozu kojim je Tijana stigla u Bajmok, baš 25. jula uveče nisu radile kamere, a u istragu je uključena i Služba za visokotehnološki kriminal. Veljović je dodao da se istraga vodi u nekoliko pravaca, kao i da se preduzimaju sve mere, pa i da postoje tragovi koji daju naznake da će slučaj uskoro biti rešen.

Sledećeg dana u potragu se uključio i "AMBER alert", međunarodni sistem za decu nestalu u Evropi. U isti mah razmatrana je i mogućnost da je Tijana oteta zbog dugova njenog oca ili nesuglasica u porodici, pa čak i da su je oteli azilanti ili verska sekta, budući da je Bajmok pogranično mesto, kao i da je moguće da je praćena još od Subotice.

Sve ove mogućnosti kasnije su odbačene, a navodni dug otac Igor isplatio je čak pet godina ranije.

Uhapšen posle 13 dana

Kasno u noć trinaestog dana potrage 7. avgusta, oko pola jedan, iz vrha srpske policije objavljeno je da je uhapšen otmičar Tijane Jurić. Vest je proširena oko 1.30 sati sa podatkom da je petnaestogodišnjakinja ubijena. Njeno telo pronađeno je u blizini Sombora, na improvizovanom smetlištu koje se nalazi uz lokalni put koji vodi od naselja Svetozar Miletić prema Čonoplji, što je 23 kilometra od mesta na kom je oteta u Bajmoku. Otkriven je tada i podatak da je Tijana ubijena iste noći kada je i oteta.

Printscreen/Facebook/Dragan Đurić
 

Kao ubica Tijane Jurić označen je mesar Dragan Đurić iz beogradskog naselja Surčin. Na konferenciji za novinare, ministar Stefanović potvrdio je da je Đurić uhapšen u popodnevnim časovima prethodnog dana, kao i da je osumnjičeni priznao da je počinio zločin,pa čak i da je policiju odveo do mesta na kojem je pokopao žrtvu.

U momentu privođenja, Đurić je bio u pogonu za proizvodnju mesa u Surčinu, potpuno mirno je sekao meso i ponašao se kao da se ništa nije dogodilo. Mada je mesar isprva poricao otmicu, nakon što je pao na poligrafskom testiranju odlučio je da policiji prizna i detaljno opiše zločin.

Đurić je, kako je priznao, Tijanu u Bajmoku udario svojim vozilom. Nakon što je devojka počela da zapomaže, uhvatio ju je za vrat, udarao, a potom ubacio u automobil, odvezao u atar i ubio. U automobilu je sa nje skinuo odeću, a telo odvezao desetak kilometara od Sombora, gde ga je i zakopao. Na pitanje zašto je to uradio rekao je da ne zna.

Na šestogodišnjicu Tijaninog ubistva, njen otac Igor ispričao je za medije:

- Nalazim se u mestu Bajmok, u naselju Rata. Tačno na ovom mestu gde sada stojim je pre 6 godina, dovedena Tijana posle otmice, mučena je tri i po sata i na kraju ubijena. Ona je oteta nekih kilometar i po odavde, na jednom sportskom centru gde se u tom momentu i te večeri nalazilo još stotinjak dece. Sudbina je htela da te večeri strada ipak Tijana. Mi se zalažemo da ako se bilo koje dete nađe u sličnoj situaciji da mi kao društvo uradimo sve da tom detetu pomognemo - naveo je tada Jurić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike