Završena istraga nesreće u rudniku Soko: Nema osnova za pokretanje krivičnog postupka

27.07.2022

07:16

0

U eksploziji metana poginulo je osam radnika

Završena istraga nesreće u rudniku Soko: Nema osnova za pokretanje krivičnog postupka
rudnik resavica Goran Sivački (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu završilo je istragu nesreće u rudniku Soko u kojoj  je stradalo osam rudara i ustanovilo da nema osnova za  bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt ovih ljudi.

- Povodom događaja od 1. aprila ove godine obaveštavamo javnost da je nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP „PEU Resavica“ u čijem je radu učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović,  te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza,  kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza Osnovno javno tužulaštvo u Aleksincu dana 26.7.2022. godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se godini po službenoj dužnosti – saopštila je danas ova pravosudna institucija.

Zbog gušenja metanom 1. aprila stradali  su rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar  Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac  i Radovan  Grujić.

Podsetimo, tog dana izjutra došlo je do eksplozije metana u oknu i poginulima nije bilo spasa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike