Ko je sudija koja je Zorana Marjanovića poslala na robiju dugu 40 godina? Odlučivala o sudbini političara i kriminalaca

24.07.2022

18:45

2

"Mlada je i vrlo dobro poznaje zakon i pravo"

Ko je sudija koja je Zorana Marjanovića poslala na robiju dugu 40 godina? Odlučivala o sudbini političara i kriminalaca
Zoran Marjanovic sudnica - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/ Profimedia/Pixabay

Zoran Marjanović osuđen je u petak prvostepenom presudom na 40 godina zatvora, a ovu odluku je donela sudija Jelena Škulić. Ona je, inače, supruga dr Milana Škulića, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i sudija Ustavnog suda.

Škulić je u Višem sudu u Beogradu od 2018. godine kada je Visoki savet sudstva izabrao 16 sudija Osnovnih sudova i premestio u Viši sud u Beogradu.

Ona je od tada predsedavala mnogim parnicama, a ona koja je srpskoj javnosti najpoznatija upravo je suđenje Zoranu Marjanoviću.

Međutim, Škulić je odlučivala i o sudbini nekadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića, a trenutno pravdu deli i u slučaju ubistva u Belvilu i na Bežanijskoj kosi.

Jelena Škulić je za presudu Marjanoviću dostavila detaljno objašnjenje. Međutim, njegova odbrana tvrdi da u tom obrazloženju nema nikakvih materijalnih dokaza. Oni su, u svojim završnim rečima govorili i da je Škulić uradila gotovo sav posao koji je trebalo da obavi Tužilaštvo.

O njoj je, u vezi sa ovim slučajem, govorila i advokat Zora Dobričanin.

- Da li je to zaista presuda za ubistvo čoveku koji je to učinio ili nije znaćemo tek po pravosnažnosti presude. Ovo je tek prvo poluvreme, gde prvostepeni sud smatra da je Marjanović kriv. Sudija je mlada osoba i vrlo dobro poznaje zakon i pravo. Ne mrzi ljude i stvari ne doživljava lično. Ona je odlučila kako misli. Da li je pogrešila ili nije, to će odlučiti drugostepeni sud, a možda će se pojaviti novi dokazi - poručila je Dobričanin.

Za Davinića oslobađajuća

Viši sud u Beogradu, na čelu sa Jelenom Škulić, je u novembru 2020. godine oslobodio nekadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića optužbe za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice.

Davinić je bio optužen da je 2005. godine na tenderu za prodaju 57.000 automatskih pušaka i mitraljeza koji su bili višak naoružanja u Crnoj Gori izabrao podgoričku državnu firmu "Jugoimport mont", umesto beogradske privatne "Mag petrol" koja je dala 28 odsto nižu cenu.

Prvoslav Davinić Foto: Antonio Ahel/ATAImages
 

Davinić i general Milun Kokanović su oslobođeni i od optužbe da su zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću.

Ubistvo u Belvilu

Pred Višim sudom u Beogradu, gde u ovom slučaju predsedava Jelena Škulić, sudi se Lazaru Tejiću i još četvorici optuženih za ubistvo Bojana Mirkovića (34) 12. novembra 2020. godine u garaži zgrade u beogradskom naselju Belvil.

U ovom slučaju još uvek se saslušavaju svedoci, a na poslednjem ročištu je govorio Mitar Boro koji je objasnio da je ubijenog Mirkovića poznavao pet, šest godina preko poslova obezbeđenja, a iskaz je dala i Stojna Rakić, kuma Bojana Kovačevića koji je, prema optužnici bio Tejićev vozač, ali i njen muž Milan Stanković.

Printscreen /MUP
 

Lazar Tejić je jedini priznao ovaj zločin, a za ovo krivično delo zaprećena je kazna od najmanje 10 godina zatvora, a kao najviša im se može izreći i doživotni zatvor.

Odluka je na sudiji Jeleni Škulić.

Likvidacija na Bežaniji

Tako, i o sudbini Miloša Ćeranića (24), optuženog da je ubio crnogorskog državljanina Draga Božovića (21) na Bežanijskoj kosi, odlučuje ista sudija koja je Zorana Marjanovića osudila na 40 godina zatvora.

Drago Božović, rodom iz Nikšića, izrešetan je u "sačekuši" na Bežanijskoj kosi u Beogradu, krajem novembra 2018. Podlegao je povredama 1. decembra u bolnici. On je ranjen sa više hitaca u Ulici Nede Spasojević kod broja 6, u blizini vrtića, na Bežanijskoj kosi.

Suđenje se odužilo zbog promena u sastavu sudskog veća, a i ono je u procesu saslušavanja svedoka.

Podsetimo, u slučaju Zorana Marjanovića se čeka odluka Apelacionog suda, koji će je ili potvrdili ili odbaciti i vratiti slučaj na ponovno suđenje.  Apelacioni sud, inače, ima četiri meseca da odgovori na žalbe optuženih i tužioca, a na konačnu presudu ne bi smelo da se čeka duže od pet godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike