Da li postoji savršen zločin? Advokat tvrdi: "Zoran je prvi čovek u istoriji koji je osuđen bez dokaza"

23.07.2022

11:45

5

Sudija odgovara: "Kazna je srazmerna delu i ličnosti okrivljenog"

Da li postoji savršen zločin? Advokat tvrdi: "Zoran je prvi čovek u istoriji koji je osuđen bez dokaza"
Jelena Marjanović - Copyright Printscreen/Youtube/b92 ATAImages/Antonio Ahel

Zoran Marjanović, suprug ubijene pevačice Jelene Marjanović, osuđen je prvostepenom presudom za ovaj zločin, počinjen 2. aprila 2016. godine, na 40 godina zatvora. Njegovi advokati uložiće žalbu u nadi da će ova presuda biti preinačena odlukom Apelacionog suda. Jedan od četvorice advokata koji zastupaju Marjanovića, Nikola Dumnić, objasnio je za 24sedam zbog čega smatra da je presuda "apsurdna".

Nikola Dumnić kaže da za ovu i bilo koju drugu presudu osim oslobađajuće nema nijedan dokaz koji ukazuje na to da je Zoran kriv.

- Ovo je prvi čovek koji je osuđen bez materijalnih dokaza i bez svedoka. Prvi je čovek, ne samo u našoj, nego i u svetskoj istoriji koji je tako osuđen. Ako u ovoj zemlji i dalje važe zakoni i ukoliko se dokazi uopšte vrednuju, očekujem ukidanje presude, a u krajnjem ishodu naravno i oslobađajuću presudu - rekao je on za naš portal.

Dumnić je, zajedno sa svojim kolegom Stefanom Jokićem, odmah nakon što je sudija Jelena Škulić pročitala presudu i rekla da je Marjanović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, napustio sudnicu, nakon čega je odmah prokomentarisao da je ona "skandalozna".

Međutim, ukoliko su tvrdnje odbrane tačne i ako je zločin zaista počinio neko drugi, onda je taj misteriozni ubica počinio i savršen zločin.

Odbrana je u više navrata pominjala NN lice čiji su DNK tragovi pronađeni na mesti zločina, ali za to nikada nije bilo dovoljno dokaza da bi se istraga vodila protiv još nekog lica osim Zorana Marjanovića. A sudija koja je donela odluku o Zoranovoj presudi, dala je obrazloženje o tome i navela da Zoran nije počio savršen zločin, već teško ubistvo.

U obrazloženju jednoglasne odluke sudskog veća stoji da je ubistvo Jelene Marjanović bio isplaniran zločin.

- Jelena nije osećala strah da joj preti opasnost jer je bila sa suprugom i detetom. Treba napomenuti da je Zoran svesno ugasio telefon pre nego što je izvršio krivično delo kako bazne stanice ne bi mogle da ga lociraju u trenutku zločina - rekla je sudija Jelena Škulić.

Prema njenim rečima,"apsurdno je da je Jelenu napalo nepoznato lice, mučilo i ubilo, a da Zoran koji ima dobar vid i još bolji sluh ne čuje svoju suprugu".

- Potencijalnih ubica ili treća osoba koju su branioci iznosili kao da je ona počinila zločin, nije mogla da zna da su oni prvo krenuli na Labudovo jezero kako bi Jelena trčala, ali da je ona odustala zbog gužve koja je tu bila i otišla na pomenuti nasip. Tako da se logično navodi da niko sem optuženog nije ni znao da oni idu na taj nasip gde se dogodio zločin - rekla je Škulić i dodala:

- Odbrana je tvrdila da je neki migrant vrebao sa metalnom šipkom i tako ubio zverski Jelenu što je potpuno nerealno i nemoguće. Sam optuženi je naveo da nije video nikog sumnjivog na tom potezu gde se dogodio zločin. Zoran je jedini blatnjav koji je bio nakon zločina.

To blato, koje se pominje kao dokazni materijal, prema stavovima veštaka i forenzičara jeste i jedini materijalni dokaz.

- Tragovi zemlje se menjaju u opisu kružnice od 80 centimetara. Menja se njihov strukuralni i hemijski sastav. A podudara se blato na Zoranovim pantalonama i ono sa Jelenine kose - reči su stručnjaka.

Ipak, kako je to bio jedan od ključnih dokaza, veštak Dušan Keckarević, potvrdio je da blato sa Zoranovih pantalona nije nužno iz tog kanala i da bi, ako je Zoran zaista bio tamo i počinio zločin, na njegovoj odeći moralo biti tragova krvi i DNK Jelene Marjanović.

Zašto je Marjanović posle izricanja presude pušten kući?

Kako kaže advokat Dumnić, ovo je prvi put da je neko osuđen bez materijalnih dokaza. Međutim, prvi put se desilo i to da je neko ko je osuđen na 40 godina zatvora pušten da ode kući, a ne da se odmah sprovede u pritvor.

Sudija nije izdala nalog za ovu radnju, a Zoran je u pratnji advokata i porodice otišao prvo u kafić, pa u kuću u Borči. Po njega je došla policija i prvo ga odvela u stanicu, a zatim i u Centralni zatvor.

Ipak, Zoran je u teoriji imao tri sata da pobegne bilo gde. Iako se to nije dogodilo, stručnjaci smatraju da je ovo bio propust.

Takođe, sud je u obrazloženju presude kao dokaz naveo i svedočenje Zoranove i Jelenine ćerke Jane, koja sada ima 11 godina.

Foto:Printskrin/Fejsbuk
 

Tužilaštvo je, još pri iznošenju završnih reči, dalo pretpostavku, zasnovanu na govorenjima veštaka, da je Zoran imao vremena da siđe sa nasipa do kanala, ubije Jelenu i vrati se kod njihove ćerke. Jana je u svom iskazu tvrdila da se nije odvajala od oca, a odbrana je tvrdnju Tužilaštva objasnila kao bizarnu.

- Sigurno nije mogao da ostavi dete pa da trkne da je ubije - rekao je tada Marjanovićev branilac Nikola Dumnić.

Sudija je, na kraju, jasno rekla: "Kazna je srazmerna delu, ličnosti okrivljenog i posledicama koje je delo nanelo".

Svakako, čeka se odluka Apelacionog suda, koji će je ili potvrdili ili odbaciti i vratiti slučaj na ponovno suđenje.  Apelacioni sud, inače, ima četiri meseca da odgovori na žalbe optuženih i tužioca, a na konačnu presudu ne bi smelo da se čeka duže od pet godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike