Zora Dobričanin NIkodinović o presudi Zoranu Marjanoviću: Ovo je tek prvo poluvreme, sudija je mlada i jako je teško odlučiti zbog medija

22.07.2022

20:56

1

Majka Jelene Marjanović takođe tražila da bude njen zastupnik, ali da do toga nije došlo jer se Jelenina majka ubrzo razbolela, a zatim i preminula

Zora Dobričanin NIkodinović o presudi Zoranu Marjanoviću: Ovo je tek prvo poluvreme, sudija je mlada i jako je teško odlučiti zbog medija
145790_yora_f - Copyright Zora Dobričanin Nikodinović/Foto: Printskrin/Tv Hepi

Advokat Zora Dobričanin NIkodinović izjavila je danas da će pravda prema ubijenoj Jeleni Marjanović biti zadovoljena samo ako se presuda njenom ubici donese po Zakonu.


U izjavi Tanjugu, komentarišući prvostepenu presudu Jeleninom mužu Zoranu Marjanoviću koga je sud proglasio krivim i osudio na 40 godina zatvora, Dobričanin Nikodinović je istakla da je to tek početak.

- Da li je to zaista presuda za ubistvo čoveku koji je to učinio ili nije znaćemo tek po pravosnažnosti presude. Ovo je tek prvo poluvreme, gde prvostepeni sud smatra da je Marjanović kriv - poručila je Dobričanin Nikodinović.

Ona je istakla da o tom procesu ne zna ništa i da ga je pratila samo iz medija.

Na primedbu Tanjugovog novinara da je trebalo šest godina da se donese prvostepena presuda, ona je odgovorila da izreka da je "pravda spora ali dostižna" nije floskula.

- Cilj treba da bude pravda a ne brzina. Uvek je bolje da dobijemo pravednu zakonitu presudu samo na osnovu dokaza i u roku od 15 godina, nego nezakonitu presudu na brzinu. Važno je da pravda bude zadovoljena, a ona će to biti ako bude doneta pravosnažna presuda na osnovu zakonitih činjenica i dokaza. To se duguje i Jeleni i celoj njenoj porodici - istakla je Dobričanin Nikodinović.
Foto:Printskrin/Fejsbuk


Ona je naglasila da ne treba dalje vršiti pritisak i da će sudska veća odlučivati po zakonu.

- Sudija je mlada osoba i vrlo dobro poznaje zakon i pravo. Ne mrzi ljude i stvari ne doživljava lično. Ona je odlučila kako misli. Da li je pogrešila ili nije, to će odlučiti drugostepeni sud, a možda će se pojaviti novi dokazi - rekla je advokat.

Takođe, kaže da šest godina nije posebno dugo, da je period korone trajao dve godine i da apelacija može trajati kraće ali i duže, jer ne postoji vremensko ograničenje.

- Evropski sud za ljudska prava predviđa da pravosnažna presuda mora biti doneta u roku od četiri do pet godina. Postoji mnogo slučajeva, kao ovaj, koji realno ne mogu brže da se završe - rekla je Dobričanin Nikodinović.

M.M./ATAImages


Ona smatra da je veliko interesovanje medija koje je pratilo slučaj bilo dobro u početku, jer je održalo pažnju na njemu, ali kasnije, ističe, misli da nije bilo dobro jer se na taj način kreiraju mišljenja čak i onih koji treba da odlučuju o slučaju.


- Ja kao branilac mogu da kažem da je jako teško kada dobijete jednu sliku u javnosti, a drugu u spisima predmeta. Onda je jako teško ući u sudnicu - upozorava Dobričanin Nikodinović.

Na pitanje zašto Zoran Marjanović nije uhapšen odmah po izricanju presude, već je otišao kući, Dobričanin Nikodinović je odgovorila da, prema našem zakonu, sudija, tužilac i sudska straža ne mogu da ga sprovedu u pritvor, već isključivo policija, kao i da bi se to moglo promeniti novim izmenama zakona.

Dobričanin Nikodinović je otkrila da je Zoran Marjanović, kada je prvi put bio uhapšen, prvo tražio da ona bude njegov pravni zastupnik, ali da je ona to odbila, jer je praktično učestvovala u prijavljivanju Jeleninog nestanka.

Kasnije je, priča Dobričanin Nikodinović, majka Jelene Marjanović takođe tražila da bude njen zastupnik, ali da do toga nije došlo jer se Jelenina majka ubrzo razbolela, a zatim i preminula.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike