Danas presuda Katarini Rebrači zbog zloupotrebe! Tužiteljka traži kaznu zatvora, odbrana oslobađajuću presudu

22.07.2022

07:50

0

Autor: 24sedam

Rebračin branilac Momčilo Bulatović je sa druge strane tražio oslobađajuću presudu za svoju branjenicu

Danas presuda Katarini Rebrači zbog zloupotrebe! Tužiteljka traži kaznu zatvora, odbrana oslobađajuću presudu
katarina_rebraca_22042021_0014 - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Viši sud u Beogradu danas će izreći prvostepenu presudu Katarini Rebrači, zbog optužbi da je zloupotrebom Fonda za prevenciju raka dojke, sa saradnicama protivpravno prisvojila više od 22 miliona dinara koji su uplaćivali građani i donatori.

To će biti druga prvostpena presuda Rebrači, pošto je prvu kojom je bila osuđena na zatvorsku kaznu kao i njene saradnice, ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu koji je naložio da im se suđenje ponovi.

Postpajuća tužiteljka je u završnoj reči od suda zatražila da Rebraču osudi na kaznu zatvora od najmanje tri godine i deset meseci, a njene saradnice Slađanu Mironju i Mirjanu Hristić na kaznu zatvora od po godinu dana.

Tužiteljka je tada navela da je dokazano da je Rebrača zajedno sa svojim saradnicima počinila krivična dela koja joj se stavljaju na teret, kako je opisano u dispozitivu precizirane optužnice.

Rebrača je prema rečima, tužiteljke, svesno iskoristila novac Fonda u privatne svrhe za kupovinu avionskih karata i mnogih drugih privatnih stvari, što potvrđuju nalazi i mišljenja veštaka ekonomske struke.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

 

Rebračin branilac Momčilo Bulatović je sa druge strane tražio oslobađajuću presudu za svoju branjenicu navodeći da je to jedina pravična i zakonita presuda.

Advokati drugooptužene i trećeoptužene su takođe zatražili od suda da njihove branjenice oslobodi od optužbi.

One se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, jer su, kako se sumnja, Fond za prevenciju raka dojke "Katarina Rebrerača" oštetile za 22.584.619, 80 dinara.

Postupak protiv njih je pokrenut u aprilu 2010. godine hapšenjem Rebrače, koja je u pritvoru bila do oktobra te godine, nakon čega je puštena da se brani sa slobode uz oduzimanje pasoša i zabranu napuštanja boravišta koji su joj ukinuti tek u maju 2018, nakon izricanja prvostepene presude.

Rebrača i ostale optužene terete se da su, od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke, uglavnom, preko uplatnica "Infostana".

Novac su trošile na putne karte, hotele...

Vlasnica Fonda "Katarina Rebrača" je odbacila sve navode optužnice, tvrdeći da nije radila ništa nezakonito.

Rebrača je fond osnovala u maju 2006. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike