Bivša manekenka danas ponovo u sudnici: Maratonskom suđenju se ne nazire kraj

06.12.2021

07:15

0

Katarina Rebrača i njene saradnice terete se za zloupotrebu sredstava iz Fonda za prevenciju raka dojke i prisvajanje 37 miliona dinara

Bivša manekenka danas ponovo u sudnici: Maratonskom suđenju se ne nazire kraj
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Ponovljeno suđenje bivšoj manekenki Katarini Rebrači i njenim saradnicama zbog zloupotreba sredstava iz Fonda za prevenciju raka dojke, čiji je ona osnivač, trebalo bi danas da bude nastavljeno u Višem sudu u Beogradu. Sudski proces traje punih 11 godina, a epilog mu se još uvek ni ne nazire.

Apelacioni sud, da podsetimo, manekenki je ukinuo prethodnu osuđujuću presudu iz maja 2018 godine, kojom joj je izrečena kazna od dve godine i deset meseci zatvora.

Postupak protiv Rebrače pokrenut je još u aprilu 2010. godine, kada je u medijima odjeknula vest o njenom hapšenju zbog navodnih zloupotreba sa novcem Fondacije. Manekenka je završila u pritvoru zajedno sa svojom majkom Spomenkom (alijas Sandrinom) Bogunović, kao i saradnicama Mirjanom Hristić i Slađanom Mironijom.

Sve četiri su osumnjičene da su, od marta 2006. do aprila 2010 godine, protivpravno prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača“ uplatili donatori, preko uplatnica koje su građanima stizale uz račune „Infostana“, radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke.

Rebrača je iz pritvora izašla posle šest meseci, tačnije u oktobru 2010. godine kad je protiv nje i podignuta optužnica, a ubrzo je i počeo sudski postupak. Tužilaštvo tereti Rebraču i njene saradnice da su novac trošile na putne karte, hotele, letovanja, ali ne i na ono zašta je on bio, prvenstveno namenjen.

Institutu za onkologiju ni dinar

Mediji su tada prenosili da je čitava afera Rebrača pokrenuta pošto je tadašnji direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević podneo prijavu protiv Rebrače, tvrdeći da njegova bolnica nikada nije dobila nijedan dinar od njene fondacije.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Katarina Rebrača, odnosno njen fond, kako je stajalo u prijavi dr Borojevića, Institutu nije dao novac za opremu ili mobilni mamograf, kako je bilo ugovoreno.

Manekenka je više puta pred sudom odbacila optužbe tvrdeći upravo to da joj je dr Borojević „napakovao“ aferu iz lične osvete, iako se ubrzo i on našao pod istragom u postupku poznatom pod nazivom afera „citostatici“. Borojević je 2012. nađen mrtav u Košutnjaku, a optužnica protiv njega i još nekoliko lekara Instituta kasnije je odbačena.

Majka Sandrina izbegla optužnicu

Više javno tužilaštvo u Beogradu, da podsetimo, odustalo je 2018. godine od krivičnog gonjenja Sandrine Bogunović, majke Katarine Rebrače. Kad je afera sa humanitarnim fondom osvanula u javnosti, mnogobrojni mediji izveštavali su da je manekenkina majka i ranije dovođena u vezu sa sumnjivim radnjama. Kao predsednicu Centra za kreativno domaćinstvo, nju je u Srbiji tužilo nekoliko opština sa kojima je potpisivala ugovore da će zaposliti žene da proizvode etno-stvari koje će prodavati na američkom tržištu. Uzela je novac, ali ništa od ugovorenog nije ispunila.

Suđenje Rebrači u prve dve godine, odvijalo se uglavnom redovno, uz poneka opravdana odlaganja glavnih pretresa. Međutim, sredinom 2013. kad je postupak već bio u poodmakloj fazi, promenjen je postupajući sudija, zbog čega je proces vraćen na početak.

Usledila je višegodišnja pauza, a mediji su spekulisali da Rebrača pokušava da sklopi nagodbu sa tužilaštvom, odnosno sporazum o priznaju krivice u zamenu za manju kaznu.  Nagodba međutim, nije postignuta, a suđenje pred novim sudijom počelo je tek 2016.godine, posle više uzastopnih odlaganja.

Nestvarni život

Tokom suđenja saslušavani su mnogobrojni svedoci, policajci, veštaci ekonomskih struka, a u maju 2018. godine doneta je presuda kojom je Rebrača osuđena na dve godine i deset meseci robije. Posle žalbene sednice pred Apelacionim sudom, presuda je ukinuta i naloženo je novo suđenje koje je počelo pripremnim ročištem.

Fondaciju je Rebrača osnovala 2006 godine, a nekoliko godina pre toga uživala je status poznate i javne ličnosti u Srbiji, koja je ostvarila bogatu karijeru kao manekenka i top model, posebno dok je živela u Americi. U više navrata prilikom svog istupanja u javnosti pričala je o nestvarnom životu koji je živela, druženja sa poznatima, putovanjima….

Foto: Ataimages/ Antonio Ahel
 

Svojevremeno je nosila modele najpoznatijih modnih kuća u svetu, a često je u medijima isticala život u Americi, odrastanje u kući Orsona Velsa, život u komšiluku Bi Bi Kinga i Dastina Hofmana, kao i prijateljstvo sa Robertom Divalom.

Rebrača je optužena da je od 2. juna 2006. godine do 9. marta 2010. godine, u Beogradu, kao direktor Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača”, u koji su donatori uplaćivali sredstva neophodna za prevenciju raka dojke, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist više od 22.5 miliona dinara. U tome su joj, prema optužbi, pomogle Hristićeva iz Agencije "Mima art", kao i takođe optužena Slađana Mironija iz Agencije „"Top image". Manekenka se tereti da je sa računa Fonda plaćala avio karte, hotel “Hyatt”, telefonske račune i drugo.

Katarina Rebrača Foto:24sedam/Katarina Mihajlović
 

Poslednje ročište u oktobru ove godine odloženo je za sutra zbog izostanka optužene Mirjane Hristić, a u sudnicu nisu došli ni neki od pozvanih svedoka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike