Služba bezb(j)ednosti "kavačkog klana": Ko je sve izdao policijsku značku da bi radio za kriminalni klan Belivuka i Zvicera

19.07.2022

19:00

0

Pomogli da se razviju poslovi "sa one strane zakona", pa i sami postali deo toga

Služba bezb(j)ednosti "kavačkog klana": Ko je sve izdao policijsku značku da bi radio za kriminalni klan Belivuka i Zvicera
zvicer belivuk1 - Copyright 24sedam/Goran Sivački/MUP

Zloglasni “kavački klan” godinama je bio nedodirljiv jer je u bezbednosnim strukturama Srbije i Crne Gore imao mnogobrojne jatake i "krtice" koji su izdali službu za interese organizovanog kriminala.

Skrivajući se iza značke, štitili su vođe "kavčana" Radoja Zvicera i Veljka Belivuka, a neki su im, kako se sumnja, čak i odavali poverljive informacije o tome gde se skrivaju članovi suparničkog klana koji su nakon toga likvidirani.

Jedan od glavnih ljudi na koje sumnja srpsko Tužilaštvo je nekadašnji načelnik SBPOK-a Goran Papić, protiv koga je posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo danas sudu optužni predlog.

Pored Papića, na ovom optužnom predlogu nalazi se i Branislav Pandur, a zajedno se sumnjiče da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe Nikole K.

Papić se sumnjiči da je u noći privođenja Nikole K. u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se Nikole K. pusti na slobodu, navodeći da ga poznaje odranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da je Nikola K. osoba za koju su postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika.

Branislav Pandur je iskoristio svoj položaj i pozvao dežurnog zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu kojem je rekao neistinitu informaciju da je Nikola K. "pod merama" Tužilaštva za organizovani kriminal i da bi njegovim zadržavanjem bila upropašćena operativna obrada SBPOK-a, iako je znao da to nije tačno.

Međutim, prvom optužnicom Papić se sumnjiči da je, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave Beograd da se Marku Miljkoviću, bez provera, vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto.

Marko Miljković osumnjičen je da je sa Veljkom Belivukom organizovao kriminalnu grupu koja je optužena za najteža krivična dela, među kojima je i sedam ubistava. Sumnja se da su oni blisko sarađivali sa "kavačkim klanom" i njenim vođom Radojem Zvicerom.

24sedam/J.J.
Goran Papić

Branislav Pandur javnosti je postao poznat posle spektakularnog hapšenja navodnih pripadnika "škaljarskog klana" u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu.

Miloš Nilović, jedan od desetorice uhapšenih u beogradskom restoranu "Durmitor" 2017. godine koje je policija označila kao članove "škaljarskog klana", pravosnažno je oslobođen optužbi da je tada nedozvoljeno nosio pištolj, odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Ovom presudom stavljena je tačka na slučaj koji je policija predstavila kao veliku akciju protiv "škaljarske grupe" - epilog je jedna zatvorska i jedna uslovna kazna za nezakonito posedovanje pištolja i metaka.

Policajci batinaši

Osim Papića i Pandura, kao Belivukovi i Miljkovićevi jataci u Srbiji označeni su i policajci Danilo Stojanović, bivši načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove, i Milutin Radovanović, koordinator u direkciji policije u Beogradu, koji su javnosti postali poznati nakon što su u kafiću na Cvetnom trgu, naočigled brojnih gostiju, pretukli bivšeg šefa Interpola.

Oni su nakon toga i uhapšeni kao saradnici klana Darka Šarića, bliskog Zviceru i Slobodanu Kašćelanu, a navodno i Belivuku.

Iako se protiv svih poznatih policijskih "krtica" vode postupci, za sada je samo jedan osuđen.

Dve godine za Stolića

Bivši inspektor SBPOK-a Božidar Stolić, koji je bio optužen da je zloupotrebio položaj tako što je poverljive službene informacije prikupljene tokom istrage o klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića odavao za novac Berancu Filipu Goluboviću, osuđen je prošle nedelje u Specijalnom sudu u Beogradu na dve godine zatvora.

Njemu je izrečena i mera da pet godine ne može da radi u MUP-u.

Stolić je ovim putem, odavanjem operativnih saznanja Belivukovim saradnicima, prvi put postao poznat srpskoj javnosti.

Tanjug/Jadranka Ilić
Božidar Stolić

Ipak, neizostavno ime u ovom crnom nizu nekadašnjih starešina u MUP-u je ime Dijane Hrkalović, bivše sekretarke MUP Srbije.

Dijana je odavno označena kao osoba koja je zloupotrebom službenog položaja odavala informacije saradnicima Radoja Zvicera, koji je označen kao vođa "kavačkog klana".

Međutim, Hrkalovićeva je izričito negirala svaku vezu sa "kavčanima" i Veljkom Belivukom, za koga je rekla da prema njemu gaji mržnju.

Ona je za vezu sa Belivukom optužila Nebojšu Stefanovića, bivšeg ministra MUP Srbije. A Radoja Zvicera je okarakterisala kao "surovog psihopatu".

Ističe da je isključivo radila za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da ne može da zamisli da radi nešto što bi oštetilo državu Srbiju.

Antonio Ahel/ATAImages
Dijana Hrkalović

Srpskim službama tako su se pridružili i pripadnici crnogorskih službi bezbednosti koji, očigledno, nisu ni pomislili da je moguće da budu otkriveni, pa su se drznuli da u amanet ostave i fotografiju sa saradnicima, "kavčanima".

Nedodirljivi Crnogorci

Petar Lazović i Ljubo Milović, visokopozicionirani službenici policije, osumnjičeni su, prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, za vezu sa "kavačkim klanom". Istraga protiv njih je došla do naredbe za njihovo hapšenje.

Lazović je kod tužioca izričito negirao dela koja mu se stavljaju na teret.

On se ranije sam predao policiji, a pred tužiocem je istakao da je radio po zakonu. Nakon hapšenja Lazovića, izdata je naredba za hapšenje Milovića i u toku je potraga za njim.

Ova istraga još traje i nije došlo do sudskog postupka. Ni Milović ni Lazović nisu pravosnažno proglašeni krivim.

Printscreen/Libertas
Petar Lazović sa "kavčanima"

Ali nisu jedini. Bivši pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić našao se na optuženičkoj klupi podgoričkog Višeg suda još 2017. godine, kada je optužen da je pripadnik grupe koja je označena kao "kavački klan".

On je optužen da je sarađivao sa tom kriminalnom organizacijom. Istraga je dobila zvaničan epilog 2016. godine, kada je više osoba uhapšeno.

Prema istrazi, on je, navodno, "kavčanima" javljao kada su pretresi policije usmereni protiv njih, i druge radnje koje bi eventualno "kavčanima" "naštetile".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike