Sve optužbe na račun Stefanovića! Dijani Hrkalović odgovorio ljubavnom aferom, Papića "napravio ludim", a zbog Milačića i Hrvatina zaćutao

13.07.2022

18:45

0

"Stefanović je tada rekao da je umoran i da sačekaju novog ministra"

Sve optužbe na račun Stefanovića! Dijani Hrkalović odgovorio ljubavnom aferom, Papića "napravio ludim", a zbog Milačića i Hrvatina zaćutao
Goran Papić Nebojša Stefanović Goran Papić - Copyright Ministarstvo odbrane 24sedam/Katarina Mihajlović Printscreen Pink

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, a aktuelni ministar odbrane, Nebojša Stefanović danas se prvi put pojavio u Višem sudu u Beogradu da svedoči u slučaju okrivljenog Gorana Papića, nekadašnjeg načelnika SBPOK-a. Papić se sumnjiči da je naredio da se Marku Miljkoviću, jednom od glavnih okrivljenih u slučaju koji vodi Specijalni sud protiv grupe Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil koji nije potpuno proveren.

Papić se branio da je naredbu da se Miljkoviću vrati vozilo dobio od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Stefanovića, a danas se sa njim i suočio. On je u svom iskazu naveo da mu je Stefanović rekao da Miljkovića ispitaju, ali da ga ne zadržavaju.

- Pozvao me i rekao mi: "Ja sam rekao da ga ne maltretirate, a vi ga držite već pet sati."

Međutim, Stefanović je odgovorio da Papićevi navodi nisu tačni, kao i da on Marka Miljkovića ne poznaje, već da je samo čuo za njega, i to 2016. godine, kada je uhapšen zbog "ubistva na šinama".

Papićev advokat Branislav Tapušković je nakon današnjeg suđenja za 24sedam rekao da je on kao odbrana ranije predložio da se kao svedok dovede Marko Miljković i razjasni šta je sporno. Međutim, sud je to odbio.

E Stock Printscreen/Pink
 

Nekadašnji načelnik SBPOK-a ipak nije jedini koji je optužio ministra Stefanovića za razna nedela. Naime, da je on bio organizator mnogih krivičnih dela, zbog kojih se postupci sada vode protiv drugih ljudi, osim Papića tvrde i nekada najbliža Stefanovićeva saradnica Dijana Hrkalović, bivši načelnik beogradskog UKP-a Ilija Milačić, ali i svedok saradnik u slučaju protiv Belivukove grupe, Bojan Hrvatin.  

Najbliži saradnici, pa najljući neprijatelji

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a Srbije, teško je optužila bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića za mnoge afere. Povezala ga je sa aferom "Jovanjica", saradnjom sa Belivukovim klanom, malverzacijama u MUP-u, ali i prisluškivanjem predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Hrkalovićeva je u svom prvom javnom obraćanju, nakon što je optužena za trgovinu uticajem, rekla da je Nebojša Stefanović taj koji bi trebalo da sedi na optuženičkoj klupi i da bi njegovo ime trebalo da bude ispisano svuda gde sada stoji njeno.

Hrkalovićeva je mišljenja da su aferu "Jovanjica" "montirali" Stefanović i Slobodan Milenković - Mali Senta.

- Mislim da je to bilo u dogovoru sa stranim službama. Upletoše Andreja Vučića ni krivog ni dužnog u to. Kada je hapšen Predrag Koluvija na auto-putu, šta je tamo radila beogradska policija, van teritorije za koju je nadležna? Zašto nisu otvorili operativnu obradu?

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Osim toga, bivši načelnik beogradskog UKP-a Ilija Milačić ranije je otvoreno rekao da je on locirao kuću u Ritopeku u kojoj je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića navodno kasapio svoje žrtve, ali da je podrška tadašnjeg ministra Stefanovića za sprovođenje akcije izostala.

Dijana Hrkalović je ove Milačićeve navode i potvrdila.

- Stefanović je tada rekao da je umoran i da sačekaju novog ministra. Garantujem da Milačić nije slagao nijedno slovo. Iako nisam bila prisutna, znam da je to sigurno Stefanovićeva rečenica jer ga poznajem - rekla je Hrkalovićeva, i dodala da sada može sa sigurnošću da kaže da je "Belivukov klan štitio Stefanović lično".

Sprovođenjem jedne policijske akcije koju bi odobrio Nebojša Stefanović moglo je biti spaseno minimum pet života.

Ona je navela i da je ministar Stefanović samoinicijativno organizovao prisluškivanje predsednika Vučića i njegove porodice. A na saslušanju u SUK-u je, prema saznanjima 24sedam, potvrdila ono što je govorila i ranije, da je Stefanović na mere stavljao određene ljude i da je transkripte prisluškivanih razgovora čuvao za sebe.

Dijana Hrkalović ga je optužila da su dokazi za "ubistvo na šinama" uklanjani po njegovom nalogu.

- Konačno je došlo vreme da sud pita Nebojšu Stefanovića za opstruisanje dokaza u slučaju "ubistva na šinama", a ne mene ili neke druge nevine pojedince. Došlo je vreme da on konačno preuzme odgovornost za svoje postupke, i kao moj bivši šef i kao muškarac, a ne da ja robijam zbog njegovih nedela - navodi Hrkalovićeva.

Takođe, Dijana tvrdi i da je zbog psihičkog maltretiranja, koje je Nebojša Stefanović vršio nad njom, imala sedam operacija i da je jedva ostala živa.

Krivična prijava protiv Stefanovića i Hrkalovićeve

Decembra 2015. godine Tužilaštvu za organizovani kriminal podneta je krivična prijava protiv tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović, zamenice šefa kabineta ministra, zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem.

Krivična prijava podneta je zbog ilegalnog praćenja, kao i zbog uništavanja dokaza, a njen potpisnik je pripadnik MUP Srbije.

U krivičnoj prijavi bilo je navedeno da su u Odeljenju za poslove bezbednosti pri kabinetu ministra unutrašnjih poslova tokom 2014. „sprovodili mere opservacije i tajne pratnje novinarke Svetlane Vojinović bez otvorene operativne obrade i bez naredbe suda“, i to „u organizacionoj jedinici kojoj opservacija nije u opisu poslova“.

Podnosilac prijave, tadašnji pripadnik Odeljenja za poslove bezbednosti, izneo je sumnju da ovaj slučaj nije jedini, već da je tajno praćeno više od 100 ljudi, među kojima su i drugi novinari, visoki policijski funkcioneri, političari i javne ličnosti.

Kako je objasnio, u kancelariji u kojoj je radio na štampaču 4. decembra 2014. zatekao je odštampan dokument o praćenju pomenute novinarke, bez standardnih oznaka koje se koriste za tu vrstu dokumenata.

24sedam/Lj. K.
 

Na sve ove Dijanine optužbe koje je iznela na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a kasnije i u SUK-u, aktuelni ministar odbrane je uzvratio kada je otkrio da je Hrkalovićeva na odmoru u Izraelu 2018. godine bila sa jednim od istaknutih navijača Partizana koji je ujedno i pripadnik "kavačkog klana".

Mnogo se spekulisalo o tome ko bi mogao da bude taj navijač, a kao najlogičnija opcija se pojavljivao ubijeni vođa jedne od frakcije navijačke grupe crno-belih Ljubomir Kića Marković, za koga je Dijana otvoreno govorila da joj je jedan od najboljih prijatelja i da ne može da se pomiri sa njegovom smrću.

Ipak, sa Markovića je sumnju sklonila činjenica da on nikako ne može da bude pripadnik "kavčana", jer je javnosti dobro poznat njegov sukob sa Veljkom Belivukom i njegovom grupom, a kako je Hrkalovićeva rekla, ona smatra da upravo Belivuk stoji iza njegovog ubistva.

Mesto za Dijaninog saputnika je tako ostalo upražnjeno, ali prema saznanjima beogradskih medija koja potiču iz krugova navijača, u pitanju je drugi navijač sa kojim je Dijana neretko povezivana u javnosti. Partizanovac sa Karaburme, Vladimir Vajdić.

Umalo nije došlo do obračuna sa Zvezdanom Jovanovićem

Bivša sekretarka u MUP Srbije je sa nekadašnjim pripadnikom Jedinice za specijalne operacije Zvezdanom Jovanovićem zvanim Zveki, osuđenim na 40 godina robije zbog učešća u atentatu na premijera Zorana Đinđića, kako kaže, morala da razgovara da bi spasla Nebojšu Stefanovića i njegovu porodicu.

Hrkalovićeva je poslata u "srpski Alkatraz" da smiri nekadašnju "crvenu beretku", i to, kako je rekla, na insistiranje nekadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, kome je Zvezdan, navodno, iz zatvora poslao preteće pismo.

Profimedia/ATA images/Tanjug/Ministarstvo odbrane i VS
 

Jovanović, koji služi kaznu u najstrožem režimu, poručio je bivšem ministru srpske policije da “smiri svoje besne pse u MUP-u” i da mu porodicu ostavi na miru.

Pročitavši šta mu je nekadašnji pripadnik JSO napisao, prema Dijaninim tvrdnjama, Stefanović se toliko uplašio za sebe i svoju porodicu da je svoju tadašnju najbližu saradnicu odmah poslao u Požarevac da porazgovara i smiri autora pisma.

Jovanović se na ova korak odlučio nakon što je pripadnik policije u Bačkoj Palanci u njegovog sina, navodno, repetirao pištolj.

"Ako Stefanović ne ostane ministar možemo svi da kupimo prnje"

Bivši navijač Rada Bojan Hrvatin (39), svedok saradnik u procesu protiv klana Veljka Belivuka, svedočio je o strahu koji je, pre hapšenja, zavladao klanom zbog mogućnosti da Nebojša Stefanović ne ostane na funkciji ministra policije.  

Hrvatin je u svom prvom iskazu ispričao da se prvi put sreo i upoznao sa Belivukom u junu 2020. godine, na rođendanu Miljkovićevog sina.

- Za Belivuka sam znao iz priča o ranije i zbog "dešavanja sa šina" (ubistva Vlastimira Miloševića, kuma Marka Miljkovića). Nekada je bio Radov navijač, a ja sam u nekim neformalnim razgovorima sa ljudima iz tog sveta rekao da sam 100 odsto išao na tu tribinu i da se njega ne sećam, da je on možda dolazio ranije. Znao sam još da je radio neko obezbeđenje kod istog čoveka koji je bio sa mnom u zatvoru. Tada ga, znači, upoznajem lično - rekao je Hrvatin, i ispričao da je tada odlučio da krene u posao sa Veljinim klanom.

- Pristao sam na saradnju u poslovima sa drogom. Nikakve priče o ubistvima nije bilo, s tim što je ostao Trajko (Slavoljubom Trajkovićem (40), prijatelj Karađorđa Subotića), koji se spominjao kao problem, jer je Velji radio o glavi. Tada, na rođendanu, Miloš Budimir mi je preneo da mu je Velja rekao:„Ništa sad, sa Trajkom stajemo. Sada su izbori, ne znamo da li će Stefanović da ostane ministar, ako ne ostane možemo svi da kupimo prnje i da letimo, da idemo iz ove zemlje“- ispričao je Hrvatin.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike