Predviđanje koje je Kristijan Golubović potpuno promašio u “Vidimo se u čitulji”

15.07.2021

18:55 >> 19:26

0

Autor: Lj. Keković

Golubović nije jedini preživeli iz kultnog dokumentarca, ali je jedini iz filma koji je danas na slobodi

Predviđanje koje je Kristijan Golubović potpuno promašio u “Vidimo se u čitulji”
Copyright ATA Images

Iako se često može čuti da je Kristijan Golubović jedini preživeli iz dokumentarca o kriminalu devedesetih “Vidimo se u čitulji”, to nije tačno, jer su među živima i Željko Rutović, kao i Dragan Nikolić Gagi, ali je u ovom trenutku Kristijan je jedini od preživelih koji je na slobodi.

Željko Rutović, posle višegodišnjeg bekstva, pre nekoliko dana predao se pravosudnim organima Srbije i poslat je u požarevačku Zabelu na izdržavanje dvogodišnje kazne zbog ranjavanja kontroverznog biznismena Predraga Rankovića Peconija, dok se Dragan Nikolić Gagi takođe nalazi u Zabeli, gde služi kaznu od 30 godina robije zbog učešća u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana.

Pročitajte još

“Vidimo se u čitulji”, čiji su autori novinari Vojislav Tufegdžić i Aleksandar Knežević, snimljen je 1994. godine, i govori o o takozvanim „momcima sa vrelog asfalta“, prestupnicima koji otvoreno pričaju o svom životu, predstavljajući sebe kao verziju modernog Robina Huda.

Kristijan Goluović dolazi u tužilaštvo ATA Images/Antonio Ahel

To je priča o mladim ljudima, koji se u ratom pogođenoj zemlji, povode za lakim sticanjem novca koji im može pružiti raskoš i zadovoljstvo, nasuprot siromaštva, neizvesnosti i straha.

Kao jedan od učesnika filma Kristijan Golubović tada je, pored legendarne konstatacije da je “jedan Prike morao biti ubiven”, između ostalog, dao i predviđanja vezano za organizovani kriminal u Beogradu, što će se u godinama koje su dolazile pokazati kao potpuni promašaj.

– U Beogradu još ne postoji organizovani kriminal, i sada, kakvo je vreme i kakva je situacija, sve govori da organizovanog kriminala kod nas nikada neće ni biti, jer ljudi moraju da nauče da poštuju jedni druge… – rekao je Golubović.

Nepunu deceniju kasnije, uhapšen je u najvećoj policijskoj akciji protiv organizovanog kriminala, nazvanoj Sablja, u kojoj je posle ubistva premijera Srbije uhapšeno 12.000 ljudi.

Sedam godina kasnije, Golubović je uhapšen ispred crkve Svetog Marka zbog sumnje da je deo grupe koja švercuje drogu, a potom i osuđen pred Sudom za organizovani kriminal na višegodišnju robiju.

Golubović je postao i relevantan svedok suda u Briselu, pred kojim se vodi sudski postupak za ubistvo albanskog emigranta Envera Hadrija u Briselu 1990. godine.

Golubović se pre više godina slikao sa Veljom Nevoljom na stadionu Foto:; Privatna arhiva

Ubistvo Hadrija, inače oca Teute Hadri, sadašnje političarke u kosovskoj vladi, trebalo je da izvrše sada pokojni Jusa Bulić i Kristijan Golubović.

U prvoj presudi belgijskog suda navodi se telefonski razgovor između Juse Bulića i inspektora GSUP Miroslava Bižića od 16. januara 1990. u kome Bulić obaveštava Bižića da je imao problem sa belgijskom policijom, jer je osoba čije je ime bilo na pasošu, a koji je koristio Bulić, imao neke neplaćene saobraćajne kazne u Belgiji.

Belgijska policija je tad, kako se ispostavilo, u vozilu zaustavila Bulića i Kristijana Golubovića, koji su privedeni.

Pročitajte još

„Prema svedočenju Golubovića, koje je sud uvažio, sledećeg dana u kafeu u “Vizerfu”, videli su se sa Andrijom Draškovićem, Veselinom Vukotićem i Darkom Ašaninom.

Kristijan je tada rekao da mu je izgledalo kao da se dogovaraju da ubiju Hadrija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike