Optuženi za smrt Amerikanca na Zakintosu se izvinio: "Stidim se, želeo sam da njegova porodica bude danas ovde da im kažem zbog čega žalim"

04.06.2022

23:09

0

"Nisam imao pojma da je mrtav..."

Optuženi za smrt Amerikanca na Zakintosu se izvinio: "Stidim se, želeo sam da njegova porodica bude danas ovde da im kažem zbog čega žalim"
Foto: Youtube/Serbia today

Tužilac Apelacionog suda u Patri zatražio je krivicu svih šestoro optuženih (pet državljana Srbije i jednog Britanca) za namerno ubistvo Bakari Hendersona u julu 2017. godine na grčkom ostrvu Zakintos.

Podsetimo, svi oni su prvostepenom presudom osuđeni na zatvorske kazne zbog nanošenja teških telesnih povreda mladom Hendersonu. Prema presudi donetoj 22. novembra 2018. godine, najvišu kaznu dobio je D. R., i to 10 godina zatvora, M. I., S. S. i N. R. osuđeni su na po godinu manje, kao mlađi punoletnici, dok je M. S. osuđen na pet godina. Amir O., britanski državljanin poreklom iz BiH, osuđen je na 15 godina zatvora. Sud je oslobodio barmena Jorgosa S.

Žalbu na ovu presudu podneo je zamenik javnog tužioca u Patri Jorgos Bisbikis, a na zahtev pravnih zastupnika porodice Henderson, koji zahtevaju da se slučaj okvalifikuje kao ubistvo, i to iz rasnih pobuda. Na poslednjem ročištu održanom u utorak, glavni optuženi britanski državljanin poreklom iz BiH, koji se suočava s optužbom za ubistvo, izvinio se svima. On se jedini i dalje nalazi u zatvoru i prisutan je na svim suđenjima.

- Želeo sam da porodica Bakarija Henderskona bude danas ovde da im kažem zbog čega žalim zbog onoga što se dogodilo- rekao je on.

Optuženi je, opisujući šta se dogodilo kobne julske noći u glavnoj ulici Laganasa na Zakintosu, rekao da je bio ljut na Hendersona jer ga je "udario u lokalu".

- Prvo sam ga udario pesnicom. Čim sam ga udario stigli su i ostali. Kada je pao, udario sam par puta "u vazduh", a onda sam napustio mesto. Nisam imao pojma da je mrtav- rekao je on.

On tvrdi da nije odgovoran za smrt mladog Amerikanca i da ga je, čim je napustio lice mesta, čuo kako govori. On je rekao da je Henderson "rasplamsao" svađu.

- Bio je agresivan, grub i vređao je Srbe. Rekao sam mu: 'Stani, gubi se odavde!' Ali bilo je kao da pričaš zidu. Uzeo je pepeljaru i bacio je na mene i počeo sam da bežim. U tom trenutku mi se zamutilo, krenuo sam za njim, odjednom sam se našao ispred njega, još sam bio ljut- rekao je on i opisao je potom kako ga je udario.

- Pogrešio sam. Pet godina sam u zatvoru. Stidim se da stojim pred vama. Nisam tako odrastao- rekao je on.

Foto: Youtube/Serbia today
 

Suđenje će biti nastavljeno 14. juna obraćanjem advokata. Očekuje se da će sledećem suđenju prisustvovati i roditelji preminulog Hendersona. Raniji ciklus svedočenja, prenose grčki mediji, završen je ispitivanjem lekara koji su svedočili o načinu na koji je Henderson zadobio smrtonosne povrede.

Šef medicinske forenzičke službe Petra Angeliki Ciola koji je izvršio obdukciju ponovio je da je Henderson zadobio više udaraca u glavu i telo, ali da su oni koji su doveli do smrti bili u glavu. On je rekao da je "svaki od udaraca odvojeno i zajedno doprineo kobnom ishodu".On je rekao i da je Henderson preminuo usled "prekomernog istezanja glave žrtve od tri udarca pesnicama koje je zadobio na početku tuče po licu", a ne udarca koji je zadobio u potiljak kada je pao na pločnik.

BONUS VIDEO:

Twitter/Car Šćepan Mali

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti