Za mladim Splićaninom tragao čovek koji je istraživao ubistva Đinđića i Stambolića: Ni iskusan inspektor nije mogao da reši misteriju!

19.05.2022

10:45

0

Autor: D.A.

U samom početku napravljeni propusti, jer slučaj nije shvaćen ozbiljno?

Za mladim Splićaninom tragao čovek koji je istraživao ubistva Đinđića i Stambolića: Ni iskusan inspektor nije mogao da reši misteriju!
Printscreen/MUP/Mup RH

Dugogodišnji novinar Jutarnjeg lista koji je od početka pratio ceo slučaj Mateja Periša, Dušan Miljuš, govorio je o okolnostima nestanka i toku potrage. On je objasnio da ako se obdukcijom potvrdi da se zaista radi o Perišu, odgovore na ključna pitanja, šta se dogodilo i zašto je otišao iz kluba, verovatno nikad nećemo saznati.

- Obdukcija može dati odgovore na neka pitanja, dinamiku nastupa i uzroka smrti. Najveća enigma je zašto je ušao u reku- kaže i dodaje da ima nekoliko detalja koji otvaraju određena pitanja. Matej je u klubu ostavio jaknu, kao i novčanik s dokumentima i novcem.

- Po izjavama prijatelja, to je trebalo da bude samo nekakav odlazak na toalet i on je trebalo da se vrati. Mi vidimo da on tad trči i pokušava da taustavi taksi nedaleko od kluba. Ide s namerom da se negde vrati. I onda se u nekom trenutku spušta na taj plato i nestaje. Zatim se pojavljuje snimak gde objekat pliva u Savi, a kako, ne zna se- opisao je Miljuš.

Rekao je i kako se pričalo da je kod toaleta bio nekakav verbalni sukob koji je možda pretio da izraste u nešto veće. A policija je početkom januara izašla s analizom videosnimaka i rekla kako se nigde ne vidi da ga neko progoni.

- Je li to nešto što je sam sebi umislio? - pita se Miljuš.

On kaže i da su u samom početku napravljeni propusti, jer slučaj nije shvaćen ozbiljno.

- Koliko god se kasnije specijalci trudili ispraviti neke početničke greške, verovatno nisu uspevali.

- Inače, potragu za njim vodio je policajac koji je vodio potragu za telom Ivana Stambolića. Svi kažu da se radi o jednom iskusnom profesionalcu- kaže Miljuš.

U pitanju je Vaso Kobac, koji je na čelu Odeljenja za potrage beogradske policije, koji je inače 31. decembra, kada se i saznalo da je Matej nestao, trebalo da ode u penziju, ali je prihvatio ovaj slučaj i intenzivno radio na njemu.

Dodaje kako je najteže upravo to što će uvek postojati otvorena pitanja na koja se nikad neće moći pronaći odgovor.

Osvrnuo se i na lažne vesti, na koje se osvrnuo i šef Hrvatske krim. policije Ante Gerovac. Rekao je da se policija na njih ne bi trebala koncentrisati jer se one pojavljuju kod svakog nestanka.

- Verovatno je mislio da će na taj način držati fokus istrage u žiži i da se policija angažuje maksimalno. Ja sam imao i prošle nedelje slučaj gde nas je majka kontaktirala kod slučaja nestanka devojčice i tražila da objavimo njenu fotografiju. Ona je nađena, ali to se u slučaju Mateja nije dogodilo, iako smo svi to priželjkivali-  rekao je.

I čini se da se puno intenzivnije traži kad roditelji dižu paniku.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti