Aleksandar uleteo u bolnicu, ispalio devet hitaca i ubio tri žene: Zločin koji je šokirao Smederevsku Palanku!

13.05.2022

08:00

0

Aleksandar Pavlović ubio Ljiljanu Stevanović, Slavicu Denkić i Biljanu Petković - Klipić i ranio još tri osobe

Aleksandar uleteo u bolnicu, ispalio devet hitaca i ubio tri žene: Zločin koji je šokirao Smederevsku Palanku!
Profimedia/Wikipedia/ Jovan Cvetković

Aleksandar Pavlović je, nezadovoljan promenom radnog mesta, uleteo u Opštu bolnicu "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci i pucao na sve prisutne u kabinetu direktora bolnice. Ubio je Ljiljanu Stevanović, Slavicu Denkić i Biljanu Petković - Klipić, a ovaj zločin dogodio se pre tačno 21 godinu.

Slavica Denkić, zamenica glavne sestre preminula je sutradan, dok su teško povređene glavna sestra Ljiljana Stevanović, Biljana Petković - Klipić, načelnik laboratorije, i Dragana Jakovljević, apotekar.

Wikipedia/ Jovan Cvetković
 

Lakše povrede su zadobili dr Nadežda Živković, v. d. direktora bolnice, i Nikola Ristić, pomoćnik direktora za stručna pitanja.

Kasnije su od posledica ranjavanja preminule i Biljana Petković - Klipić i Ljiljana Stevanović.

Pavlović je radio najpre kao portir, pa kao vozač Marije Mihajlović, prethodnog direktora bolnice, a posle njene ostavke smenjen je i bio je na plaćenom odsustvu.

Pisao Tomislavu Nikoliću

Kad se vratio na posao, raspoređen je u službu obezbeđenja. Prema priči zaposlenih u bolnici, Pavlović se najpre raspravljao sa direktorom, a zatim otišao po oružje, oko 15 časova ušao u kancelariju i na šestoro prisutnih ispalio devet hitaca iz pištolja sa prigušivačem.

Profimedia/Pixabay
 

Pavlovićeva supruga Snežana je posle kadrovskih promena takođe premeštena na drugo radno mesto, a posle prepirke Pavlovića sa novim direktorom, upozoravala je da može doći do neželjenih posledica. Policija je za Pavlovićem tragala nedelju dana posle zločina.

Osuđen je na 40 godina, i kaznu izvršava u zatvoru u Požarevcu. Svojevremeno se Aleksandar Pavlović obratio i tadašnjem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću kome je uputio pismo. U tom pismu naveo je da je osuđen na 40 godina robije iako je u momentu kad je krivično delo počinjeno maksimalna zatvorska kazna za ubistvo u Srbiji bila 15 godina. Pismo je bilo vrlo pismeno napisano na nekoliko strana.

Prema kazivanju stražara iz "Zabele", ali i bivših zatvorenika, Pavlović se i iza rešetaka ponaša kao da nije na robiji. On ustaje ujutru oko 6 sati, oblači se i odlazi na posao u zatvoru kao što bi išao na svoje radno mesto. Pored posla u perionici, Pavlović je redovno radio i u maloj bašti.

Radi u perionici

Jedan televizijska ekipa je 2014. godine posetila zatvor kod Požarevca i zatekli su Pavlovića kako radi u zatvorskoj perionici.

- Ovo je perionica osuđeničkih stvari, ovde se pere 2.000 osuđenika. Kako bi bilo da nema posla? Vrlo teško, teže bi dani prolazili i sve bi bilo mnogo teže za mene - rekao je tada Pavlović.

Antonio Ahel/ATAImages
 

U Smederevskoj Palanci, uprkos tome što je Pavlović ubio tri osobe, mnogi i danas opravdavaju njegov zločin. Priča se da je u to vreme nova dosovska vlast maltretirala Pavlovića, koji je nekada bio član Jugoslovenske levice, kao i njegovu suprugu.

- Znam Aleksandra. Dobar je čovek. Znam i da su ga maltretirali posle smene direktorke koju je do tada vozio. Išli su čak dotle da su ga, kako sam čuo, zatvorili u podrum u kome je bila voda i pacovi i tamo držali tri dana. Čuo sam da je to organizovala glavna sestra. Kad je pušten iz tog podruma i maltretiranje se nastavilo, uzeo je oružje u ruke. Mislim da bih i sam učinio isto u njegovoj situaciji - kaže jedan od meštana Smederevske Palanke.

Pavlovićeva supruga Snežana posle zločina prodala je kuću u Smederevskoj Palanci i sa detetom se preselila u Crnu Goru.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti