Detalji iz Europolovih dokumenata: "Policajac kavčanin" predložio Zviceru da se našale sa službom - neka zovu advokata, to sam ja

06.05.2022

21:01

0

Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije - navodi Evropol.

Detalji iz Europolovih dokumenata: "Policajac kavčanin" predložio Zviceru da se našale sa službom - neka zovu advokata, to sam ja
Europol - Copyright AP Photo/Mike Corder

U dokumentu Europola, u koji je portal "Libertas" imao uvid navodi se da su, 17. januara 2021. godine, Veljko Belivuk i Marko Miljković sleteli u Crnu Goru, kako bi prisustvovali proslavi koju je organizovao Radoje Zvicer, dok je policajac Petar Lazović znao za podatak da su njih dvojica pod punim nadzorom srpske obaveštajne službe o čemu je obavestio Zvicera.

- Lazović čak predlaže Zviceru i kako da se našale sa službom - prenosi podgorički portal.

On je, navodno, obavestio Zvicera da je, između ostalih, za njihov nadzor zadužen i službenik policije Ljubo Milović, kao i "nepoznata osoba pod imenom Hari koji će znati sve i informisati Lazovića o svakom događaju koji se planira".

Europol je, u dokumentu koji su dali crnogorskom tužilaštvu i policiji u julu prošle godine, označio policajce Petra Lazovića (32) i Ljuba Milovića (32) da su, navodno, članovi kriminalnog klana Kavač.

- Istraga usmerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije - navodi Europol.

Ovaj dokument sadrži, između ostalog, i transkripte razgovora dvojice policajaca sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Čađenović - "Nema osnova za krivično gonjenje"

Specijalno tužilaštvo je formiralo novi predmet o vezama Lazovića i Milovića sa kavačkim kriminalnim klanom.

Oni su ranije saopštili da je specijalni tužilac, Saša Čađenović, "nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji", 20. januara 2022. godine doneo odluku da "nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

Kodna imena

U dokumentu Europola piše da je policajac Petar Lazović, u Skaj aplikaciji, imao kodno ime "Junior" i "Komandos", a policajac Milović "Zli poručnik" i "Oficir". Radoje Zvicer imao je kodno ime "Born".

Dan nakon što su Belivuk i Miljković stigli u Crnu Goru, odlaze u policijsku stanicu da daju izjavu.

- Policijski službenik 'Hari' i 'Slobodan' su uključeni u ispitivanje - piše u dokumentu Europola.

Lazović piše Zviceru da to tako mora, zbog procedure.

- Reci im, ako pokušaju na svoju ruku, neki pametan policajac, da im traži da im uzmu DNK, da kažu da neće i da zovu advokata – a advokat sam ja - napisao je, navodno, Lazović šefu kriminalnog klana Radoju Zviceru.

Europol upozorava da se obrati pažnja na vreme u aplikacijama

Europol je u dokumentu upozorio crnogorskim istražnim organima da obrate pažnju da se vreme koje se koristi u dokumentaciji odnosi na UTC (Universal Time Coordinated – kako je inače podešen Skaj system). To znači da se, na primer, u Crnoj Gori tokom zimskog perioda koristi vremenska zona +1 sat, dok se tokom letnjeg perioda pomera +2 sata.

- Korisnici izveštaja moraju biti svesni da je predstavljena komunikacija relevantna za ovaj slučaj otkrivena i preuzeta samo sa SKY ECC enkriptovane mreže. Moguće je da neki delovi sadrže i komunikaciju prikupljenu i sa drugih mreža ili vidova komunikacije. Takođe je moguće da delovi prikupljeni putem SKY ECC ne budu vidljivi (zbog tehničkih uslova, dekodiranje podataka, brisanja, zaključavanja, nedostajanja) ili još uvek nisu otkriveni. Budite, takođe, svesni da ovi izveštaji sadrže selektovane događaje o kriminalnim aktivnostima koji su prezentovani. Za detaljnu analizu i pregled koristite dodatak (sadržaj) ili zatražite 'sirovu' verziju ako je potrebno. Postoji mogućnost da svi događaji (incidenti) kriminalne aktivnosti ili korumpirani policijski službenici nisu otkriveni. Stoga je potrebna detaljna analiza - savetovali su iz Europola, piše "Libertas".

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike