Srpkinja u mreži prostitucije i kriminala: U zatvorima na Kosovu sam nevina provela godine, bila sam oči u oči sa teroristima (FOTO/VIDEO)

28.04.2022

18:59

0

Milena Tijanić Krstić je žena koja je upala u mrežu kriminala, kako sama kaže, svesno, u potrazi za materijalom za pisanje

Srpkinja u mreži prostitucije i kriminala: U zatvorima na Kosovu sam nevina provela godine, bila sam oči u oči sa teroristima  (FOTO/VIDEO)
milena tijanic krstic - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Pixabay/Profimedia

Javnost u Srbiji već nedeljama bruji o elitnoj prostituciji i hapšenjima. U medije su dospela imena navodnih prostitutki, koje su se predstavljale kao starlete i pevačice. U jednoj od akcija uhapšena je i Slavica Dajana Tripunović (51), nekadašnja misica i pevačica.

Jezivo iskustvo o prostituciji, trgovini ljudima i zatvorskim danima s nama je podelila Milena Tijanić Krstić, žena koja je upala u mrežu kriminala, kako sama kaže, svesno, u potrazi za materijalom za pisanje.

U julu 2015. godine uhapšena je u velikoj akciji policije ROSU, a potom je optužena za čak pet krivičnih dela. Osuđena je samo za trgovinu ljudima, a u ispovesti za 24sedam kaže da ni za to delo nije postojao nijedan materijalni dokaz.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Na Kosovo i Metohiju, tačnije u Prizren, gde je radila kao menadžer kluba koji je bio poznat kao mesto gde se okupljaju žene lakog morala, otišla je u potrazi za pričom, avanturom…

- Nisam pala s Marsa na Kosovo i Metohiju. Moj prvi suprug sa kojim imam sina je iz Kosova Polja, a mi imamo kuću u Gračanici. Dok sam boravila dole videla sam te devojke i te čudne stvari koje su me zaintrigirale. Pomislila sam da napišem knjigu koja ne bi bila fikcija kao moje prethodne dve. Ljudi izbegavaju da pišu o tome, a mene je to upravo iz toga razloga privlačilo. Jednom prilikom me je prijateljica pozvala u Prizren, gde živi. Videla sam da je ona u nekom kriminalnom društvu i okruženju koje bi svakom piscu bilo interesantno - počinje priču Milena.

Sudska dokumentacija

MIlena nam je dostavila i sudsku dokumentaciju iz koje se vidi za šta se tereti, kao i disciplinske kazne koje je dobila dok je bila u zatvoru. Kako nam je objasnila u to vreme nosila je samo suprugovo prezime Krstić.

 

U jednom od elitnih klubova u tom gradu Milena je upoznala i Selima, gazdu lokala, koji joj je već prilikom prvog susreta odmah ponudio posao menadžera.

- Prihvatila sam posao jer sam planirala da 15-20 dana provedem u tom okruženju, upravo zbog svoje priče. Nisam bila stacionirana na Kosovu, odlazila sam kući u Niš na pet-šest dana pa se vraćala. Dosta vremena sam provodila sa gospodinom Selimom, a moj posao zaista nije bio ništa posebno. Kada dođu gosti trebalo je da ih pozdravim, bukvalno samo to.

Vrlo brzo Milena je saznala da se u klubu okupljaju i političari s Kosova i Metohije, ali i teroristi. Nije joj mnogo trebalo ni da shvati da su doterane devojke koje sede svako veče u klubu, svaka na svom mestu, prostitutke.

Ruskinja mi se ispovedila

Profimedia
 

 

- Zanimala me je priča o teroristima, kriminalu, ali i trgovini ljudima. Posebno mi je bila zanimljiva Ruskinja koja je bila prava žrtva, jer je prisilno dovedena na Kosovo. Ostale devojke su tu došle svojom voljom, i prosto nije ni bilo neke misterije niti ičega neobičnog.

- Bila je baš negovana i pristojnog ponašanja, izdvajala se od ostalih. Retko je pričala. I prema meni je bila zatvorena na početku, ali se, budući da je zavisnik od alkohola, jednom prilikom raspričala i otkrila mi strašnu istinu. Krenula je za Sloveniju kao sezonski radnik. Imala je 25-26 godina i zbog nedobijanja vize krenula je crnim putevima. Jednog dana ona i nekoliko devojaka su se zatekle na Kosovu i Metohiji. Nisu bile u situaciji da potraže pomoć jer nisu smele nikome da se povere. Rekla mi je i da su mnoge devojke nestale, da su otišle za Albaniju, u neki drugi grad. Pitanje je kako su zaista završile. To su bile one agresivnije, koje nisu prihvatale nametnute obrasce ponašanja – seća se naša sagovornica, i dodaje da je to, ali i svako drugo saznanje, zadržavala za sebe.

 

Sedela sam s teroristima i pobegla sam sa Kosova glavom bez obzira

Profimedia
 

 

- Posebno sam se šokirala kada sam saznala da su gosti kluba bili i akteri terorističkog napada u Kumanovu koji se dogodio u maju 2015. godine. Dva dana pre napada oni su sedeli u našem klubu. Već tada mi je sve bilo sumnjivo i kao da sam predosetila da se nešto sprema. Nakon napada i potvrde mojih sumnji spakovala sam se brže nego ikad i vratila se kući – priča naša saglovornica, i ističe da se nakon 15 dana vratila u Prizren jer su joj tamo ostale stvari.

- Uzela sam svoju garderobu i laptop, koji mi je bio veoma važan, jer je tu bilo i fotografija koje nisam smela da imam. Došla sam do kluba da se pozdravim sa gazdom Selimom, sa konobarima, devojkama, jer sam u suštini završila ono što sam htela – odsečno kaže naša sagovornica, koja je bila rešena da prekine sve veze sa klubom.

Osećam i dalje strah - stotinu specijalaca ROSU je upalo da nas hapsi

24sedam/Goran Sivački
 

 

Međutim, tu tek počinje njena agonija. Posle samo 15 minuta boravka u lokalu, unutra su upali specijalci ROSU.

- Malo pre upada kosovske policije, jedna od devojaka prostitutki tražila je od gazde da je pusti kući jer joj navodno nije bilo dobro. Pogledala sam baš tada na sat, i danas se sećam – bilo je 1.27 posle ponoći. Bilo mi je to nekako čudno, jer je devojka izgledala sasvim normalno. I dok sam se okrenula, 50-100 naoružanih policajaca bilo je u lokalu. Pomislila sam ili da je počeo rat ili da je reč o terorističkom napadu - naglašava Milena, koja se i danas seća straha koji ju je paralisao.

Kaže da joj je već tada bilo jasno da zbog žena nisu došli, jer se u samom klubu nije odvijala prostitucija. 

- To je isto kao što se u Beogradu zna za neke klubove, tako se znalo i dole. Da su došlo zbog Selima, i to mi je bilo čudno, jer taj lokal postoji 15 godina. U trenutku sam pomislila da su došli zbog mene, i ispostavilo se da je tako. Uhapšeni smo petorica muškaraca i ja. Označeni smo kao članovi kriminalne grupe, a ja sam čak bila drugooptužena – kaže ova Srpkinja, koja je gotovo tri godine provela po zatvorima na Kosovu i Metohiji.

- Prvo delo za koje sam bila optužena je da sam organizator kriminalne grupe, potom za pranje para, finansiranje terorizma, prinudu na prostituciju i omogućavanje prostitucije. Za to sam optužena, ali sam osuđena samo za trgovinu ljudima. Za to takođe nisu imali nijedan materijalni dokaza, ali sve devojke iz kluba su se okrenule protiv mene. U istrazi su bile još dve Srpkinje, Ruskinja i dve Albanke, a među njima i ona koja je nestala u noći hapšenja - objašnjava nam sagovornica. 

Posle sedam meseci sazvano je prvo ročište.

- Sve je bilo tako inscenirano. Devojke su davale izjave iz druge prostorije. To je bilo toliko strašno jer nisu mogle da daju izjavu u mom prisustvu. Imala sam prevodioca i dodeljene advokate. Kasnije sam imala svoje branioce, ali oni ne da me nisu branili, već su bukvalno samo ćutali – iskrena je sagovornica.

Iza rešetaka s najsurovijim ženama

24sedam/Goran Sivački
 

 

- Rekla sam sebi: Tu si gde si, Ili ćeš poludeti, ili ćeš izdržati i izaći kad-tad. Dve godine sam bila u istražnom zatvoru, a osuđena sam na četiri godine. Potom sam prebačena u deo za izdržavanje kazne. Tamo su bile surove žene - njih tridesetak, koje su služile kazne zbog ubistava, krvnih osveta, krijumčarenja migranata, a bila je i jedna pripadnica islamske organizacije. U zatvoru sam dosta učila, posebno albanski, jer mi je bilo važno da naučim njihov jezik, da znam šta mi pričaju iza leđa. Trudila sam se da ne budem drčna, ali iskreno, stalno sam upadala u probleme - nisam htela da pređem preko uvreda na nacionalnoj i verskoj osnovi. U samici sam bila ukupno godinu i po, naravno, ne odjednom. Često sam išla na raporte kod direktora - iskrena je Milena.

Međutim, sticajem okolnosti, i zahvaljujući poznanstvu s mladićem iz Peći koji je takođe bio u zatvoru, Milena izlazi iz zatvora nakon dve godine i četiri meseca.

Udaja u zatvoru, pa izlazak na slobodu

24sedam/Goran Sivački
 

 

 

- Apelacioni sud je sazvan nakon tri meseca, a posle nekoliko dana stiglo mi je rešenje da napuštam zatvor. Sve ovo se desilo zahvaljujući mladiću s kojim sam se dopisivala u zatvoru, i za kojeg sam se i udala tamo. Reč je o fiktivnom braku – kaže ova žena.

- Tamo su i zatvorenici u muškom paviljonu vrlo brzo saznali ko sam ja i zašto sam tu. I jednog dana se desilo nešto zaista neverovatno. Dok smo bile napolju i šetale, jednu od zatvorenica je pogodila crna kesa prebačena preko dva zida. Unutra su bili jabuka, kamen i pismo na kojem je pisalo – for Milena. Nisam znala šta me je snašlo - priseća se ona ove krajnje neobične situacije.

- Kasnije mi je jedna stražarka rekla ko mi je pisao. Saznala sam da je reč o Albancu iz Peći koji je u zatvoru zbog više ubistava i da je njegova familija jedna od najmoćnijih tamo. 

Milena uskoro objavljuje knjigu "Kosovo i moj niko"

- Moja knjiga o dešavanjima na Kosovu i Metohiji je završena još u zatvoru, a na slobodi sam četiri godine. Još uvek ne smem da je objavim i još razmišljam o tome da li ću uopšte navoditi imena u njoj - ističe Milena Tijanić Krstić.

Milena je nastavila da se dopisuje s tajnim obožavaocem, rešena da ne sedi skrštenih ruku i da to poznanstvo iskoristi kako bi bar imala mogućnost da izlazi napolje vikendima.

- Moram priznati da sam dobijala i preteća pisma od njega. Pisao mi je da na Kosovu ima mnogo nerazrešenih ubistava, aludirajući na to da i ja mogu tako nestati. U jednom od pisama mi je poslao prsten i neku vrstu ponude - da se udam za njega. Objasnio mi je da će mi njegova porodica „pomoći“ da izađem jer neće dozvoliti da se sretnemo. To je sve završeno kod notara, a mi smo se upoznali tek kada je on pobegao iz zatvora. Ali naravno, to je bio fiktivan brak, koji je, verujem, njegova porodica poništila odmah nakon što sam oslobođena. Zahvaljujući njemu izašla sam iz zatvora. Kako sam „pala“, tako sam i izašla. Eto, samo nekoliko meseci posle prvostepene presude - iskrena je Milena.

Ova avanturistkinja kaže da bi sve isto ponovila i da se ni zbog čega ne kaje, jer nikome nije ništa nažao učinila. 

- Nastaviću da radim i pišem o stvarima koje intrigiraju - odsečno kaže Milena. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike