Marko usmrćen u mafijaškom obračunu u Nišu, a brat mu ranjen: Ubica isekao nanogvicu, pa uhapšen u španskom letovalištu Ljoret de Mar!

26.04.2022

06:20

1

Dušan Kuzmanović i Marko Savić, koji je još u bekstvu, osuđeni na po 20 godina za ubistvo Marka Pavlovića

Marko usmrćen u mafijaškom obračunu u Nišu, a brat mu ranjen: Ubica isekao nanogvicu, pa uhapšen u španskom letovalištu Ljoret de Mar!
mokranjceva ulica nis policijska traka - Copyright Printscreen/Google Maps/ATA Images

Mafijaški krvavi obračun u kom je ubijen tada 22-godišnji narko-diler Marko Pavlović iz Niša, a ranjen njegov brat Miroslav, dogodio se pre 14 godina u Mokranjčevoj ulici u tom gradu. Za ovo ubistvo pravosnažno su na po 20 godina zatvora 2019. godine osuđeni Marko Savić i Dušan Kuzmanović. Istom odlukom Apelacionog suda u Nišu, Aleksandar Marjanović, Marko Mladenović i Miloš Mihajlović oslobođeni su krivične odgovornosti.

Ubistvo se dogodilo 26. aprila 2008. godine. Presuda Aprelacionog suda u Nišu doneta je krajem februara 2019. godine, a u Viši sud u Nišu je dostavljena 29. marta posle čega je Dušan Kuzmanović, koji je je bio u kućnom pritvoru od 2015. godine, prekršio zabranu napuštanja stana i od tada mu se gubio svaki trag do pre dve godine.

On je imao dozvoljenih sat vremena da provodi van stana u kojem je izdržavao kaznu uz mere elektronskog nadzora. Ali, 8. aprila je prekršio tu meru i napustio stan u koji se od tada nije vratio. O tome su odmah obavešteni Viši sud u Nišu i policija.

Donošenjem presude Apelacionog suda stavljena je tačka na 11 godina dugo suđenje za jedan od najkontroverznijih obračuna u Nišu. Presuda je za to vreme ukidana. Viši sud u Nišu 2018. godine osudio je Savića i Kuzmanovića na po 15 godina zbog istog krivičnog dela, a nakon razmatranja žalbi, Apelacioni sud je u februaru 2019. godine deo presude preinačio i povećao im kazne na po 20 godina zatvora čime je odluka postala pravosnažna.

Pucnjavi u Mokranjčevoj ulici 2008. godine prethodio je incident u klubu “Komodo”, u kojem je Pavlović bio šef obezbeđenja. Tada je jedna devojka, koja je bila u društvu sa Savićem i Kuzmanovićem, polomila čašu.

Ubijen jedan osumnjičeni

Sutradan, 26.aprila 2008. godine, zakazan je susret u Mokranjčevoj ulici, kako bi “stvar bila rešena”. Pavlović, koji je došao sa bratom, pogođen je sa dva metka u grudi u toku vatrenog obračuna, posle čega je izdahnuo, dok je njegov brat ranjen. Na autobusko stajalište u Mokranjčevoj ulici, zavađene strane su došle da bi navodno raščistile sukob, kada je došlo do pucnjave u kojoj je Marko Pavlović podlegao povredama.

Izručen iz Amerike, pa oslobođen optužbi

Miloš Mihajlović izručen je Srbiji iz Sjedinjenih Američkih Država, zbog optužbi da je 26. aprila 2008. godine učestvovao u pucnjavi u Mokranjčevoj ulici u Nišu. On je u junu 2013. godine izručen iz Amerike, gde se nalazio poslednjih pet godina. On je u Ameriku ušao u maju 2008.godine, a uhapsila ga je policija Virdžinije 2011.godine, kako su prenele agencije, posle obaveštenja Interpola da je za njim raspisana crvena poternica. Mihajlović je okrivljen da je bio vozač u tom napadu, u automobilu marke „folksvagen lupo“, ali je pravosnažno oslobođen optužbi.

Marko Savić je rođeni brat Žarka Savića Ćente, koji je ubijen 26. juna 2017. godine zajedno sa Aleksandrom Anđelkovićem, ispred kafea “Pandora” u blizini suda u Nišu. Anđelković je bio jedan od osumnjičenih za saučesništvo u obračunu u Mokranjčevoj ulici, a toga dana u kafić su otišli posle odloženog ročišta za suđenje u ovom sudskom predmetu.

Kad su izašli iz kafića, nepoznati napadač koji je imao kacigu na glavi, izrešetao ih je na ulici i ubio na licu mesta. Ubica je još nepoznat, kao i motiv zločina. Anđelković je u 2016. godini ostao bez noge kada je pod njegov auto u niškoj Dušanovoj ulici podmetnuta bomba.

Španska policija uhapsila je 2020. godine u letovalištu Ljoret de Mar Dušana Kuzmanovića, za kojim je bila raspisana poternica zbog ubistva Marka Pavlovića. Kuzmanović je, kako je utvrđeno, isekao "nanogicu" i pobegao iz Srbije, a potom ogulio kožu sa jagodica na prstima da bi uklonio otiske.

Uhapšen sa lažnim hrvatskim pasošem

Mediji iz Španije preneli su da je potraga za Kuzmanovićem počela 9. jula, nakon što je policija dobila dojavu od kolega iz Srbije da je on ušao u Španiju koristeći lažni hrvatski pasoš. Španci su mu ušli u trag u Ljoret de Maru, ali je potraga za njim bila otežana zbog toga što je Kuzmanović često menjao stanove kako bi što bolje zavarao trag.

Profimedia
 

Njegovi otisci, koji odranije postoje u policijskoj bazi u Srbiji, pronađeni su posle zločina u Nišu na orozu pištolja, ali je on potom gulio kožu sa jagodica prstiju da bi mu otisak bio neprepoznatljiv. On se čak i prilikom hapšenja u Španiji grebao po jagodicama, kako bi dodatno uništio otiske na prstima, a sve u nameri da španskim policajcima oteža identifikaciju.

Kuzmanović i Savić su prvi put osuđeni 2011. godine, na po 31 godinu zatvora, dok su njihovi prijatelji Aleksandar Marjanpvić, Miloš Mihajlović, Marko Mladenović i Aleksandar Anđelković dobili po tri godine zbog pomaganja u tom zločinu. Ova presuda je, međutim, više puta ukidana, a predmet vraćan na ponovno odlučivanje.

Postupajući po žalbama, Apelacioni sud je pravosnažno odlučio da Kuzmanoviću i Saviću poveća kazne za još po pet godina, a potvrdio je oslobađajući deo presude jer nije bilo dokaza da su ostali optuženi učestvovali u zločinu. Obojica osuđenih su se tokom sudskog postupka pravdala da su kobnog dana pucali u nužnoj odbrani, jer su, navodno, i njihovi protivnici bili naoružani, ali nije bilo dokaza da je bilo ko, osim Kuzmanovića i Savića, potegao oružje. Samo nekoliko dana pre izricanja konačne presude, Kuzmanović je isekao "nanogicu", jer je bio u kućnom pritvoru, i pobegao je zajedno sa Markom Savićem, koji je i dalje u bekstvu.

Među saučesnicima Dušana Kuzmanovića, koji su na sudu oslobođeni optužbi da su mu pomagali, bio je i Aleksandar Anđelković, koji je kasnije promenio prezime u Barjaktarević, a nadimak mu je Saša Ludak. On se teretio da je jednog od učesnika obračuna, kad je ubijen Marko Pavlović, udario kolima i slomio mu nogu. Saša Ludak je, međutim, ubijen 26. juna 2017. zajedno sa rođenim bratom Marka Savića, Žarkom, u sačekuši ispred niškog kafića "Pandora".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike