Ognjenova porodica nakon odluke Apelacionog suda: "Pao nam je kamen sa srca"

10.09.2021

19:09 >> 19:43

0

Autor: A.S.

Ovoj odluci Apelacionog suda prethodila su dva veštačenja Nacionalnog kriminalističkog centra za forenziku iz Beograda

Ognjenova porodica nakon odluke Apelacionog suda: "Pao nam je kamen sa srca"
Copyright Aleksinac / 24sedam / M.K.

Pao nam je kamen sa srca, drago nam je da je neka institucija realno sagledala priložene dokaze, malo nam se vratila vera u pravosuđe, dobro je da ipak ima ljudi koji svoj posao rade pošteno – kazao je nakon odluke Apelacionog suda u Nišu da odbije da produži pritvor Ognjenu (18) u kome se nalazi više od tri meseca, njegov otac, Ivan Petković.

Ognjen je uhapšen 19. maja zbog, kako je tada saopštila policija, osnova sumnje daje izvršio krivično delo teška telesna povreda sa smrtnim ishodom, odnosno da je na rođendanskom slavlju u restoranu u Aleksincu zadao udarac u vrat Aleksi Stojmenoviću (25) od koga je preminuo. Više javno tužilaštvo predložilo je Apelacionom sudu da pritvor koji Ognjenu ističe 13. septembra produži, ali je ova pravosudna institucija tužilački predlog odbila.

Pročitajte još:

Ognjenov otac kaže da ovakvu odluku Apelacionog suda posmatra u kontekstu dokaza pribavljenih tokom istrage, koji ukazuju da Ognjen nije kriv za smrt dvadesetpetogodišnjaka.

– Ovoj odluci Apelacionog suda prethodila su dva veštačenja Nacionalnog kriminalističkog centra za forenziku iz Beograda. Prvo je stiglo 16. avgusta, a izvršeno je po naredbi Višeg javnog tužilaštva da se izveštači da li postoji kontakt, odnosno da li je Ognjen udario Aleksu, te da li postoji udarac flašom u glavu na koji smo mi zvanično ukazali tužilaštvu još 2. jula – kaže Petković, prenosi Telegraf.

Nakon ovakvog veštačenja, koje smo i mi dobili kao stranka u postupku, Više javno tužilaštvo je zatražilo da Nacionalni kriminalistički centar dopuni nalaz, odnosno da objasni na koji način su izveštačili da nema kontakta, odnosno da Ognjen nije udario Aleksu, te da li ga je barem okrznuo. Nacionalni kriminalistički centar je dao dopunski nalaz u kojem je utvrdio da nije bio ni udarca, ni okrza već da je Ognjen promašio Aleksu, ali da udarac flašom postoji. Nakon tog drugog veštačenja najveće institucije za forenziku koja postoji u zemlji, nisam ni očekivao, da ako ima pravde, Apelacioni sud donese drugačiju odluku – objašnjava Petković.

Ognjenov otac naglašava da je bio razočaran, što je i pored takvog nalaza, VJT tražilo da se njegovom sinu produži pritvor za još mesec dana.

– Oni su taj predlog zasnovali na Ognjenovom iskazu datom na prvom saslušanju kada mu je emitovan crnobeli snimak u lošoj rezoluciji, da se ne seća da je udario Aleksu, da misli da nije, a nakon ponovljenog puštanja snimka, da jeste njegova ruka ali da nije siguran da ga je udario. Iz ovog iskaza tužilaštvo je zaključilo da nije porekao udarac, iako je kazao da nije siguran da ga je udario. A to što je Nacionalni kriminalistički centar ustanovio da nema dela, nanošenja teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, jer Ognjen nema kontakta ni sa Aleksom niti sa bilo kim, nije uzeto u obzir – kaže Petković.

To je bila masovna tuča, ali Ognjen nikog nije dotakao. Kada smo 2. jula dobili snimke, uočili smo da je u trenutku kada je Aleksa zadobio udarac flašom u vrat, Ognjen od njega udaljen četiri metra, te da rukom promašuje Aleksu. On je zamahnuo da bi se odbranio od Alekse ali ga nije dotakao, što se vidi. Odmah smo angažovali sudskog veštaka da nam potvrdio to što smo videli, i on je izveštačio antropološkim veštačenjem, mereći dužinu ruke i šake, da je Ognjen Aleksu promašio za 16 centimetara, te da mu je ruka prošla u visini grudi – tvrdi Petković.

Ističe da je ubeđen da je njegov sin uhapšen u nameri da se sakrije pravi krivac, odnosno mladić koji je Aleksu udario flašom.

– Aleksi je pukla vertebralna arterija usled udarca u vrat, počinilac ga je udario flašom pred brojnim svedocima. Mi smo naveli njihova imena, ali oni nisu saslušani . Iskreno se nadam kao otac, da će nadležni organi pokazati da postoji pravna država, da će privesti pravdi one koji su prikrivali izvršioca dela, da će naći počinioca i da će pokrenuti postupak protiv onih koji su pokušali da Ognjenu montiraju ubistvo – zaključuje Petković.

Pročitajte još:

U Višem javnom tužilaštvu je potvrđeno da Apelacioni sud nije prihvatio njihov predlog da se Ognjenu produži pritvor koji ističe 13. septembra, ali da se istraga za delo za koje se tereti, nastavlja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike