Šarićeva grupa imala šifrovana imena: Advokat se na Skaju zvao Apis, Darko Korona, ali jedno ime je posebno misteriozno

16.04.2022

20:29 >> 20:30

0

Šarić je pristup kriptovanom telefonu imao i tokom boravka u pritvoru, u kom je bio do decembra 2021. godine

Šarićeva grupa imala šifrovana imena: Advokat se na Skaju zvao Apis, Darko Korona, ali jedno ime je posebno misteriozno
Darko Šarić - Copyright 24sedam/Tanjug/Jadranka Ilić

Darko Šarić i njegov advokat Dejan Lazarević su za izvršenje krivičnih dela dogovarali neposredno, ali i preko aplikacije za tajnu komunikaciju Skaj, na kojoj je Lazarević imao nadimak Apis, a Darko Šarić Korona, nezvanično se saznaje.

Navodno, Šarić je pristup kriptovanom telefonu imao i tokom boravka u pritvoru, u kom je bio do decembra 2021.

Šverc droge

- Darku Šariću je na teret stavljeno da je početkom 2020. organizovao kriminalnu grupu koja se dovodi u vezu sa ubistvom njegovog nekada bliskog saradnika Milana Milovca, koji je bio obuhvaćen optužnicom protiv Šarićeve grupe za šverc kokaina, ali je bio u bekstvu i o njemu se ništa nije znalo sve do 2020, kada je upucan u Ekvadoru. Takođe, sumnjiče se da su učestvovali u švercu droge, a na teritoriji Srbije pokušali da diskredituju svedoka-saradnika u postupku protiv Šarića, Nebojšu Joksovića, kako bi on izgubio status svedoka-saradnika - objašnjava izvor iz istrage.

Prema pisanju hrvatskoj Jutarnjeg lista, većina dokaza protiv kriminalne grupe, čiji je deo uhapšen u Zagrebu, pribavljen je putem međunarodne pravne pomoći, odnosno posle razbijanja šifara za tajnu komunikaciju.

ATAImages/Antonio Ahel
 

- Sumnjam u Čupavog. Taj se oteo kontroli i mislim da mu je sada kraj. Ne želim da razmišljam hoće li nam namestiti nekog. Taj smrad će sad dobiti svoje. Ja sam pokušao sve jer smo bliski. Uprkos svemu, on ne menja ponašanje. Završićemo ga. Sve sam bežao od toga, mislio urazumiće se - jedna je od presretnutih poruka, prema pisanju Jutarnjeg lista.

Kako navode, reč je o komunikaciji preko Skaja u februaru 2020. između osobe čiji je identitet bio skriven iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK i F8BD55. Oni navode da hrvatski istražitelji sumnjaju da je to bio telefon koji je koristio Darko Šarić i da je poruke razmenjivao sa Petrom Ćosićem, zvanim Šarac, koji je uhapšen kao organizator hrvatskog dela grupe.

Misteriozni gospodin

Milovac je, podsetimo, navodno bio Šarićev saradnik kom se sudilo u odsustvu i u postupku koji se protiv Šarića u beogradskom Specijalnom sudu vodi za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Međutim, on je od 2010, kada je pokrenuta akcija "Balkanski ratnik", bio u bekstvu i o njemu se ništa nije znalo do kraja 2020, kada je upucan u Ekvadoru. Šariću i Ćosiću je na teret stavljeno da su organizovali njegovo ubistvo jer se "oteo kontroli".

- Posebno je zanimljiva osoba koja se skriva iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK i F8BD55, budući da je reč o nekome kome su Ćosić, ali i drugi osumnjičeni, pa i ubijeni Milovac, iskazivali veliki respekt i odanost. Misteriozni "gospodin 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55" pojavljuje se samo u komunikaciji kojom se dogovara o ubistvu Milovca - navodi ovaj hrvatski list.

U istrazi koja se paralelno vodi u Hrvatskoj, kako navode, veliki deo tajnih PIN-ova je otkriven, pa se tako sumnja da je Ćosić na Skaju bio Džiboni, Milovac - Ludi, dok je i dalje misterija ko je Dr Pasta, ali i ljudi pod navedenim PIN-ovima.

 

 Za šta se tereti Darko?

* Početkom 2020. organizovao kriminalnu grupu

* Dovodi se u vezu sa ubistvom nekada bliskog saradnika Milana Milovca

* Učestvovanje u švercu droge

* Pokušaj diskreditovanja Nebojše Joksovića kako bi on izgubio status svedoka-saradnika

Pljevljak u tužilaštvu: Nisam kriv, ovo je farsa!

 Darko Šarić, prema rečima njegovog branioca, advokata Dalibora Katančevića, na saslušanju je negirao da ima bilo kakve veze sa izvršenjem krivičnih dela koja su mu stavljena na teret.    - Darko Šarić je negirao izvršenje krivičnih dela i izjavio da misli da je ceo postupak farsa i vid pritiska na sud u postupcima koji se već vode protiv njega i da će detaljnu odbranu izneti kada mu se omogući da se upozna sa dokazima - naveo je za Kurir Katančević.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike