Potrebno još dokaza: Ovo su razlozi zbog kojih još uvek nije potvrđena optužnica u slučaju ubistva Đokića!

08.04.2022

15:49 >> 17:52

0

Autor: Maja Kostić

Za teško ubistvo, za koje se terete otac i sin, Krivični zakonik predviđa kaznu zatvora od deset godina do doživotne robije

Potrebno još dokaza: Ovo su razlozi zbog kojih još uvek nije potvrđena optužnica u slučaju ubistva Đokića!
Goran Džonić - Copyright Foto: Printskrin facebook/Goran Džonić

Veće Višeg suda u Nišu u stadijumu formalnog ispitivanja optužnog akta, vratilo je optužnicu protiv Gorana Džonića iz Moravca i njegovog sina Stefana Višem javnom tužilaštvu da bi otklonili nedostatke.

  Više javno tužilaštvo optužnicu protiv Gorana Džonića podiglo je zbog krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114  stav 1. tačka 11 Krivičnog zakonika u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija iz člana 348  ovog zakonskog propisa.  Optužen je i njegov sin  Stefan ali zbog teškog ubistva u pomaganju iz člana 114. stav 1, tačka 11. u vezi sa članom 35 a njemu se takođe na teret stavlja delo koje se tiče oružja.

S obzirom na to da je veće Višeg suda ustanovilo da optužnica nije propisno sastavljena, vratilo je tužiocu da u roku od tri dana ispravi nedostatke. Iz opravdanih razloga, na zahtev tužioca, veće može ovaj rok produžiti. Ukoliko javni tužilac propusti taj rok, veće će rešenjem odbaciti optužnicu.

Kako saznajemo, razlozi za vraćanje optužnice su sadržani u nejasnoćama u utvrđenom činjeničnom stanju na kojima je akt zasnovan.

- U optužnom aktu su neprecizno navedene radnje Gorana Džonića koji je osumnjičen za egzekuciju tročlane porodice Đokić iz Moravca. Navedeno je da ih je on ubio ili u njihovom vozilu ili van njega, što znači da nije eksplicitno utvrđeno na koji način su usmrćeni a što je suštinski bitno za njegovo optuženje. Navedeno je da ih je držao u strahu, te ih prinudio da postupaju po njegovim nalozima u noći ubistva ali nije precizirano na koji način, da li pretnjom, prinudom ili na neki drugi način. Iz tog razloga, optužnica je vraćena na doradu – navode izvori upoznati sa ovim slučajem.

Optužni akt je posebno klimav u odnosu na Stefana Džonića koji ima nesporan alibi za noć ubistva jer je tada bio na poslu u Kopnenoj zoni bezbednosti kao profesionalni vojnik. Svi ostali dokazi, uključujući i biološko i grafološko veštačenje, takođe su ga oslobodili krivice. Međutim, tužilaštvo je odlučilo da ga tereti za pomaganje u teškom ubistvu zbog činjenice da je Goran koristio njegovu kuću da sakrije ukradeni novac ali i da ukloni tragove krivičnog dela.

- On se tereti da je svoju kuću stavio na raspolaganje ocu kako bi u garaži i dvorištu sakrio novac otet od žrtava te da se oprao u njegovom kupatilu. Međutim, nije uzeto u obzir da je Stefanova imovina Goranu bila dostupna i bez njegove saglasnosti. Ovo iz razloga što je plac na kojem je Stefanova kuća podignuta, Goranovo vlasništvo. Takođe, sasvim je očekivano da je Džonić imao ključeve sinovljeve kuće, naročito ako se uzme u obzir da je on dugo odsustvovao zbog prirode posla – objašnjavaju sagovornici.

Vlasnik menjačnice Goran Džonić, njegova supruga Gordana i dvadesetpetogodišnja ćerka Lidija, nestali su 26. septembra prošle godine kada su se iz Moravca, nakon posete Goranovoj majci Stojanki, vraćali u Aleksinac. Njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra u ataru sela Moravac dok je njihov „folksvagen pasat“ , koji je takođe zapaljen zatečen nedaleko od Tešice. Dvadesetak dana nakon zločina uhapšen je žrtvin brat od tetke, Goran Džonić, njegovi sinovi Stefan i Milan i braća Aleksandar i Kostadin Milošević. Istragom je ustanovljeno da Miloševići nemaju veze sa zločinom, što je dokazano i za Milana, pa su svi pušteni iz pritvora.

Veće Višeg suda je Goranu i Stefanu Džoniću produžilo pritvor do 6. maja ove godine.

Za teško ubistvo, za koje se terete otac i sin, Krivični zakonik predviđa kaznu zatvora od deset godina do doživotne robije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike