Klinički centar Niš čeka 30 povređenih rudara!

01.04.2022

07:42

0

Nesreća se dogodila oko 5 časova

Klinički centar Niš čeka 30 povređenih rudara!
rudnik resavica goran sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić potvrdio je da su hospitalizovana dvojica rudara, dok se očekuje još između 20 i 30 iz rudnika "Soko" u Sokobanji.

- Dvoje povređenih je prevezeno u KC Niš. Oni imaju teže povrede lakta i rebara. Očekujemo još između 25 i 30 rudara - rekao je direktor.

Podsećamo, jutros oko 5 časova došlo je do stravične nesreće u rudniku mrkog uglja, u kojoj je poginulo osmoro, a povređeno najmanje 18 rudara.

Pretpostavlja se da je do nesreće došlo zbog eksplozije metana zbog čega se obrušila jama.

Iz rudnika je izvučeno oko 65 osoba, nažalost, preminulo je osam rudara, dok je njih 58 povređeno. U pitanju je aleksinačka smena rudara.

Nažalost, ovo nije prva nesreća u aleksinačkim rudnicima.

 U junu 1983. takođe je došlo do eksplozije metana u jami "Morava”. Samo nekoliko dana pre otvaranja „širokog čela”, uveče 3. juna 1983. poginulo je 36 rudara i s njima skoro celo rukovodstvo rudnika – direktori i inženjeri, koji su boravili u jami u sklopu poslednje kontrole novog sistema za moderniji i efikasniji iskop uglja.

17. novembra 1990. takođe je došlo do eksplozije i požara koji su izbili u rudarskoj jami "Morava". Nastradala je čitava smena rudara od trovanja ugljen-monoksidom, njih 90, a sto trideset petoro maloletne dece ostalo je bez roditelja.

Najveća nesreća konkretno u rudniku “Soko” dogodila se 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike