Stravična nesreća u Sokobanji: Osam rudara poginulo usled trovanja metanom, radnici iz druge smene nisu sišli u okno (FOTO)

01.04.2022

21:12

0

Do obrušavanja jame je došlo jutros u 4.10 časova

Stravična nesreća u Sokobanji: Osam rudara poginulo usled trovanja metanom, radnici iz druge smene nisu sišli u okno (FOTO)
rudnik resavica Goran Sivački (6) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U rudniku Soko u Sokobanji došlo je do stravične nesreće. Kako se saznaje, došlo je eksplozije metana, nakon čega se obrušio deo jame.

23.10 „Gorica“ preuzima sve troškove sahrana poginulih rudara

Gradsko veće Niša naložilo je da JKP „Gorica“ preuzme sve troškove sahrana poginulih rudara u rudniku mrkog uglja „Soko“.

Preduzeće "Gorica", angažovano je po nalogu nadležnog tužioca za prevoz tela poginulih do Zavoda za sudsku medicinu u Nišu i snosiće i sve prateće troškove uključujući i troškove prevoza tela iz Niša do mesta sahrane rudara.

Porodicama poginulih rudara članovi Gradskog veća Grada Niša izražavaju najdublje saučešće.

22.55 Subota Dan žalosti u Trgovištu

Povodom nesreće u rudniku ''Soko'', na teritoriji opštine Trgovište subota 2. april proglašena je za dan žalosti.

Među nastradalima u rudniku je i meštanin opštine Trgovište, iz sela Radovnica, Branislav Zlatanović.

Predsednica opštine Trgovište Miljana Stojanović Zlatković kaže da je duboko potresla vest o nastradalim rudarima i izražava najdublje saučešće porodicama svih nastradalih.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović
 

 

Zlatkovićeva je takođe istakla da će se lokalna samouprava opštine Trgovište maksimalno angažovati i pomoći porodici nastradalog rudara Branislava Zlatanovića.

19.47 - Rudari iz druge smene nisu ušli u okno

U Sokobanji je ceo dan tiho, a rudari koji su došli u drugu smenu sede u dvorištu rudnika gde vlada tišina.

- Tragično je, mučno i tiho čitavog dana ovde ispred rudnika Soko. Čak i druga smena koja je došla rudari nisu ušli u okno, sedeli su sve vreme u dvorištu i u tišini proveli čitavu smenu - javljaju reporteri sa lica mesta

19.10 Saučešća iz regiona povodom pogibije rudara

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović i hrvatski član Željko Komšić kao i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani uputili su telegrame saučešća povodom tragične nesreće u rudniku Soko.

18.22 Povređeni rudari van životne opasnosti

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je svih 17 povređenih rudara koji su zbrinuti u bolnici u Aleksincu u stabilnom stanju.

To je najvažnije, rekla je Mihajlovićeva posle obilaska povređenih rudara iz rudnika "Soko" i dodala da su svi vrlo mladi.

"Jedan od povređenih rudara ima 21 godinu, a radi već dve godine. Rekli su nam da žele da izađu što pre i da se vrate uobičajenom životu. Obećala sam da ću doći kad izađu iz bolnice da razgovaramo o svemu", rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je ministarstvo.

15.49 - Povređeni  u stabilnom stanju

U poslednjem javljanju, direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić saopštio je da je u toj bolnici pregledan 21 rudar, od čega je jedan odmah upućen u Klinički centar Niš zbog trovanja metanom.

- Još jedan rudar je prevežen u Niš u stabilnom stanju zbog skenera glave - rekao je Vidić.

- Ljudi su u šoku, izgubili su prijatelje i kolege, najmlađi povređeni ima 21 godinu - dodao je.

14.02 - Rudari nisu poginuli u eksploziji, već su se ugušili

Zorana Mihajlović, ministarka radarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, potvrdila je da nije bilo eksplozije metana, već da je on iscureo, te da su se rudari ugušili.

13.37 - Nije bilo eksplozije

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Saša Spasić potvrdio je za 24sedam da je do nesreće u rudniku mrkog uglja "Soko" u Sokobanji došlo zbog gušenja metanom, te da eksplozije nije bilo.

13.02 - 24sedam na mestu stravične nesreće

Kako 24sedam saznaje na licu mesta, poginuli su izvučeni iz jame, a njihova tela su prevezena vozilima pogrebnih preduzeća.

Porodice stradalih su došle u krug rudnika, gde su sačekali da preuzmu tela.

12.22 - Direktor Aleksinačkih rudnika o uzroku smrti rudara

Smrt osmorice rudara nastupila je gušenjem metanom saopštio je direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić.

- Svi rudari u rudniku "Soko" nastradali su od posledica gušenja, usled povećane koncentracije metana. Nijedan od njih nema fizičkih povreda - rekao je direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić.

12.14 - Organizovano davanje krvi za povređene

Crveni krst Aleksinac organizuje vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi, od 12 do 17 sati u Domu kulture Aleksinac, povodom jutrošnje nesreće u rudniku mrkog uglja "Soko" u Sokobanji.

11.48 - Vučić izjavio saučešće porodicama nastradalih

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodicama rudara stradalih u nesreći u rudniku uglja “Soko".

11.20 - Pogrebna preduzeća u krugu fabrike

Kako 24sedam saznaje na licu mesta, u krug rudnika su pristigla vozila pogrebnih preduzeća.

10.54 - Poznata imena nasradalih

Poginuli rudari su: Zlatković Darko (43) ,Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Grujić Radovan (47), Čokirilo Branko (56), Branislav Zlatanovoić (55), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34).

24sedam/Maja Kostić
 

10.28 - Prve reči povređenog u nesreći

Jedan od povređenih rudara rekao je da ništa nije slutilo na nesreću.

- Ništa nije slutilo da će ovako nešto da se dogodi. Samo se sećam eksplozije i dalje ništa. Odbacilo me je par metara ali ničeg se ne sećam - reči su jednog od povređenih rudara koji je zbrinut u bolnici u Aleksincu.

10.21 - Poznati identiteti poginulih rudara

U nesreći su poginuli rudari D. Z. (43), N. T. (37), R. G. (47), P. P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B. Ž. (59) i B. S. (34).

10.01 - I dalje traje akcija spasavanja

Do obrušavanja jame je došlo jutros oko 6.00 časova. Još uvek je zarobljeno 20 rudara. U toku je akcija spasavanja.

24sedam/Goran Sivački
 

09.30 - Oglasili se iz Kliničkog centra Niš - dvoje povređenih prevezeno u tu ustanovu

- Dvoje povređenih je prevezeno u KC Niš. Oni imaju teže povrede - povrede lakta i grudnih rebara - rekao je dr Zoran Peršić iz KC Niš i dodao da svi pacijenti koji imaju povrede grudnog koša moraju da se opserviraju jer se sumnja na unutrašnje povrede.

Očekuje se da će između 25 i 30 rudara biti prebačeno u Niš upravo zbog povreda grudnog koša.

09.19 - Prema najnovijim informacijama, ima osmoro mrtvih i dosta povređenih rudara.

Kako se saznaje, dvadeset rudara je zarobljeno u oknu. 

09.15 - Oglasio se direktor Opšte bolnice u Aleksincu - 18 rudara zbrinuto

- U našoj bolnici u Aleksincu je zbrinuto 18 rudara, od kojih troje imaju teže povrede. Još uvek nije poznato koliki je ukupan broj povređenih, jer mnogi nisu dovezeni do ustanove jer imaju lakše povrede - rekao je Goran Vidić.

24sedam/Maja Kostić
 

Ukoliko bude potrebe neki od pacijenata će biti prebačeni u Niš.

08.51 - U toku je akcija spasavanja, a čak 65 rudara izvučeno je iz rudnika Soko.

08.48 - Direktor Doma zdravlja u Aleksincu: Rudari bili iz aleksinačke smene

- Nažalost došlo je do velike nesreće u rudniku Soko. Osmoro rudara je poginulo, a više od dvadeset je povređeno. Ima još zarobljenih rudara, u pitanju je aleksinačka smena - saopštio je direktor Doma zdrablja u Aleksincu Rodoljub Živadinović.

08.14 - Hitna pomoć na licu mesta sa četiri ekipe

U aleksinačkoj Hitnoj pomoći potvrđeno je da su odmah poslali četiri ekipe za zbrinjavanje unesrećenih ljudi.

Printscreen/RTS
 

Da podsetimo, ovo nije bila prva nesreća u aleksinačkim rudnicima. U junu 1983. takođe je došlo do eksplozije metana u jami "Morava”. Samo nekoliko dana pre otvaranja „širokog čela”, uveče 3. juna 1983. poginulo je 36 rudara i s njima skoro celo rukovodstvo rudnika – direktori i inženjeri, koji su boravili u jami u sklopu poslednje kontrole novog sistema za moderniji i efikasniji iskop uglja.

17. novembra 1990. takođe je došlo do eksplozije i požara koji su izbili u rudarskoj jami "Morava". Nastradala je čitava smena rudara od trovanja ugljen-monoksidom, njih 90, a sto trideset petoro maloletne dece ostalo je bez roditelja.

Najveća nesreća konkretno u rudniku “Soko” dogodila se 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike