Poznat identitet poginulih: Ovo su rudari nastradali u stravičnoj nesreći, najmlađi imao 31 godinu!

01.04.2022

08:23

0

Do eksplozije je došlo oko 6 časova

Poznat identitet poginulih: Ovo su rudari nastradali u stravičnoj nesreći, najmlađi imao 31 godinu!
rudnik resavica Goran Sivački (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U jutrošnjoj stravičnoj nesreći u rudniku mrkog uglja "Soko" u Sokobanji nastradala su osmorica rudara. Poginuli su rudari D. Z. (43), N. T. (37), R. G. (47), P. P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B. Ž. (59) i B. S. (34).

Svi su bili iz Aleksinca. Podsećamo, do nesreće je došlo oko 6 časova kada se obrušila jama, najverovatnije zbog eksplozije metana.

Porodice rudara okupile su se ispred rudnika i Opšte bolnice u Aleksincu.

- Nažalost došlo je do velike nesreće u rudniku "Soko". Osmoro rudara je poginulo, a više od dvadeset je povređeno. Ima još zarobljenih rudara, u pitanju je aleksinačka smena - saopštio je direktor Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović.

U Opštoj bolnici Aleksinac zbrinuto je 18 rudara, od kojih trojica imaju teške povrede ali nisu životno ugroženi.

- U našoj bolnici u Aleksincu je zbrinuto 18 rudara, od kojih troje imaju teže povrede, prelome ruku i rebara. Još uvek nije poznato koliki je ukupan broj povređenih, jer mnogi nisu dovezeni do ustanove jer imaju lakše povrede - rekao je Goran Vidić direktor bolnice.

I Klinički centar Niš primio je prve povređene rudare, a očekuju još njih 30.

- Dvoje povređenih je prevezeno u KC Niš. Oni imaju teže povrede - povrede lakta i grudnh rebara - rekao je dr Zoran Peršić iz KC Niš i dodao da svi pacijenti koji imaju povrede grudnog koša moraju da se oserviraju jer se sumnja na unutrašnje povrede.

Sumnja se da je još 20 rudara zarobljeno u jami.

Nažalost ovo nije prva nesreća u aleksinačkim rudnicima, a najviše se pamti ona iz 1990. godine kada je u trovanju ugljen-monoksidom nastradalo njih 90, a sto trideset petoro maloletne dece ostalo je bez roditelja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike