Nastavljena hapšenja Belivukovih "vojnika": Na "udaru" Karaburma! "Pali" osumnjičeni za prodaju droge vredne više od sedam miliona dinara

29.03.2022

10:42

0

Oni su u dužem periodu činili razna krivična dela od trgovine narkoticima do potezanja oružja

Nastavljena hapšenja Belivukovih "vojnika": Na "udaru" Karaburma! "Pali" osumnjičeni za prodaju droge vredne više od sedam miliona dinara
Ilustracija - Copyright printscreen/MUP

Rano jutros na više lokacija u Beogradu uhapšeni su pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Oni su u dužem periodu činili razna krivična dela od trgovine narkoticima do  potezanja oružja. Na "udaru" je posebno bila Karaburma ali i ostali delovi prestonice, gde su bili Belivukovi saradnici.

U velikoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal i policije danas je uhapšeno 14 osoba, pripadnika klana Velje Nevolje, koji su osumnjičeni da su dilovali drogu na dva poznata beogradska splava i jednom klubu. U pitanju su objekti u kojima je obezbeđenje držala ekipa okupljena oko Veljka Belivuka, koji se nalazi u pritvoru i optužen je za najmanje pet jezivih ubistava.

"Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal posle višemesečnog predistražnog postupka danas su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su 14 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl 346, krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga član 246 stav 5 u vezi stava 1 i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava čl 348 KZ Republike Srbije", saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 17 lica, svi iz Beograda, budući da se tri pripadnika ove organizovane kriminalne grupe već nalaze u pritvoru.

Naredba o sprovođenju istrage doneta je protiv: Lazara Marinkovića, Marka Trajkovića, Veljka Ogurlića, Stefana Simića, Uroša Bulajića, Marka Prlje, Aleksandra Krstića, Luke Gemaljevića, Alekse Košutića, Borislava Marmuta, Predraga Vučkovića, Luke Ostojića, Luke Mumovića, Stefana Milanovića, Nikole Filipovića, Vasilija Nikolovskog i Alekse Vasića.

Kokain, marihuana i spid

Ova organizovana kriminalna grupa, odnosno organizator, pripadnici, više maloletnih lica i više nepoznatih osoba delovala je u periodu od 17. maja 2021. do 29. marta 2022. godine na teritoriji Grada Beogada, u cilju vršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga na taj način što je neovlašćeno vršila kupovinu radi prodaje, prenošenje, držanje, posredovanje u prodaji, prodaju i na drugi način stavljanje u promet opojne droge kokain u količini od najmanje 590 grama Cannabis tzv. marihuana u količini od najmanje 10. 950 grama i amfetamin tzv. spid u neutvrđenoj količini čijom su prodajom ostvarili zaradu od najmanje 7.559.250 dinara.

Prilikom pretresa pronađena je iznesna količina opojne droge i vatrenog oružja.

Svim uhapšenima određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prva hapšenja članova Belivukovog klana otpočela su u februaru prošle godine. Među prvima su uhapšene i vođe klana Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Pripremno ročište 26. aprila

Optužnica ih tereti za pet ubistava, dok se za još dva trenutno vodi istraga u Srbiji, dok ih crnogorsko tužilaštvo terete za još tri likvidacije u Danilovgradu.

Kako je tužilaštvo navelo, žrtve su prevarom namamljene, mučene i ubijene u beogradskom naselju Ritopek. Njihova tele su komadana i takva snimljena da bi se fotografije poslale suparničkom klanu, mlevena u mesarskom mlinu, i potom bacana u obližnji Dunav.

Do ključnih dokaza protiv Belivukove grupe se došlo kroz međunarodnu pravnu pomoć. Uspešno su skinuti sa servera Skaja međusobni razgovori okrivljenih i fotografije žrtva, koje su javnosti prvo pokazali predsednik države Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Pripremno ročište organizovanoj grupi zakazano je za 26. april. Planirano je da se ročište, koje će biti zatvoreno za javnost održi i 27. i 28. aprila..

Ročište je prvo bilo odloženo zbog zahteva Belivukove i Miljkovićeve odbrane za izuzeće predsednika veća sudije Vinke Berahe Nikićević, predsenika Višeg suda Aleksandra Stepanovića, tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i dvojice postupajućih tužilaca Saše Ivanića i Zorana Babića. Svi ti zahtevi su odbijeni ili odbačeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike