Snajperistkinja na ukrajinskom frontu, rukometašica, igumanija, narko-diler, robijašica: Sva lica misteriozne Bagire iz Gornjeg Milanovca!

28.03.2022

18:45

0

Ukrajinci su je, kad se pročulo da je nepogrešivo iz snajpera ubila 50 njihovih vojnika, nazvali Bagira

Snajperistkinja na ukrajinskom frontu, rukometašica, igumanija, narko-diler, robijašica: Sva lica misteriozne Bagire iz Gornjeg Milanovca!
Bagira snajper - Copyright Prinstcreen/Youtube/Radio Sloboda Pixabay Profimedia

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane na svojoj Fejsbuk stranici objavilo je da je uhapšena srpska snajperistkinja, koja se borila na strani Rusa, a koja im godinama uteruje strah u kosti. Vest je lažna, ali su je preneli neki mediji. Ukrajinci su je svojvremeno, kad se pročulo da je nepogrešivo iz snajpera ubila 50 njihovih vojnika, nazvali Bagira, što je imalo značenje "žena demon". O njoj se godinama ništa nije čulo, a mnogi su i u Srbiji verovali da je i sada na ukrajinskom frontu. Misteriju je današnjim saopštenjem razrešio MUP Srbije informacijom da je ona na odsluženju zatvorske kazne u Požrevcu.

Reč je o Danijeli Lazović, koja se za Ruse u Ukrajini borila još od 2014. godine. ona jeste bila uključena u borbe proruskih paravojnih formacija od 2014. i vojevala je na području Donjecke oblasti. Odmah po povratku u Srbiju u oktobru 2020, godine uhapšena je i upućena na izdržavanje kazne u trajanju od šest i po godina zatvora, a na osnovu presude Višeg suda u Beogradu, zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga. Protiv nje je iniciran i sudski postupak zbog sumnje da je počinila krivično delo učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, koji je još u toku.

Youtube Printsreen
 

A ko je zapravo Bagira? Ova mlada žena sa 34 godine ima životnu priču dostojnu najboljeg romana. Ona je bivša rukometašica, monahinja i narko-diler, a potom i jedna od najpoznatijih snajperistkinja na ukrajinskom frontu. Sve to je Danijela Lazović, Srpkinja iz Gornjeg Milanovca, koja je ratovala kao srpski dobrovoljc na strani proruskih snaga.

Danijela je kao mlada trenirala rukomet i bila uspešna u sportu. Zbog treninga se iz Gornjeg Milanovca preselila u Golubac, blizu manastira Tumane. U jednom trenutku, htela je da promeni veru i bude muslimanka, ali odustala je i rešila da ode u manastir. 

U sledećoj sceni ovog filma, čiji žanr ima elemente ratnog, krimi ili trilera, Danijela je postala igumanija u manastiru Tumane. Njeno novo ime bilo je - mati Ksenija.

Skidala mantiju, pa dilovala drogu

U tom periodu često je odlazila u Beograd, mada niko nije znao zbog čega. Navodno je ostajala kod neke prijateljice. Čim bi napustila manastir, međutim, skidala je mantiju i ponašala se potpuno drugačije. Njeni odlasci na Kosovo bili su sve češći, a sve je bilo pod velom tajne. Posle nekog vremena postala je sumnjiva policiji.

Zahvalnost prema Rusiji ili veoma dobra plata?

Tokom intervjua koji je Danijela Lazović dala donjeckoj novinskoj agenciji, na tečnom ruskom jeziku govorila je da se protivi članstvu Srbije u EU, navodeći da je na ukrajinsko ratište došla isključivo iz zahvalnosti prema Rusiji i njenom narodu.

Da li su isključivo motivi časti presudili u njenom odlasku na ratište, nije poznato: "plata" za ovakve ratne usluge varira u zavisnosti od zasluga i čina ratnika i nekada iznosi i do 2.000 dolara mesečno.

Ubrzo je, na opšte zaprepašćenje javnosti, otkriveno da Mati Ksenija zapravo diluje narkotike, koje je i sama konzumirala. Zbog tog dela je uhapšena i čak osuđena na zatvorsku kaznu. Po izlasku iz zatvora, Danijela nestaje. Prekinula je kontakte sa porodicom, prijateljima i počela potpuno novi život. Srbiju je napustila u novembru 2014. godine.

Youtube Printsreen
 

Prema kazivanju upućenih, otišla je na teritoriju istočne Ukrajine, u mesto Snežnoe i pridružila se komandi "Oplot", u čijem sastavu je delovala proruski orijentisana paravojna jedinica pod nazivom "Srpski husarski puk". U okviru ove jedinice Lazovićeva je bila na poziciji pešadinca, dok je kasnije raspoređena u vod koji je specijalizovan za obaranje bespilotnih letelica. Učestvovala je u više oružanih akcija na području Donbasa, gde se isticala veštinama u rukovanju snajperom.

Viši javni tužilac u Beogradu, protiv Danijele Lazović je u junu 2015. godine preduzeo dokazne radnje zbog postojanja sumnje da je počinila krivično delo učestvovanje u ratu ili u oružanim sukobima. Pošto se nije odazivala pozivima, naloženo je da se ona dovede na saslušanje, ali je policija utvrdila da godinama ne živi na adresi na kojoj je prijavljena, kao i da članovi porodice ne znaju gde se ona nalazi. U Ukrajini je do tada postala prava "ikona" proruskih dobrovoljaca, a neretko je iznosila i političke stavove.

U javnosti se u junu 2016. godine pojavila informacija o pogibiji Bagire u sukobu sa ukrajinskim snagama bezbednosti u okolini mesta Gorolovka, ali se ispostavilo da je reč o dezinformaciji. Prema nezvaničnim saznanjima, ona je nekoliko godina živela u Rusiji sa partnerkom.

Dejan Berić joj pomogao 

Danijela Lazović je u Ukrajinu, prema informacijama naših službi bezbednosti, doputovala najverovatnije posredstvom svoje veze Dejana Berića, rodom iz Putinaca u Rumi. Berić je jedan od najpoznatijih boraca iz Srbije na ukrajinskom ratištu na strani proruskih snaga. Javnost ga je upoznala 2015. godine, kada je "uhapsio" Radomira Počuču, bivšeg novinara i portparola PTJ zbog sukoba između dobrovoljaca na ukrajinskom ratištu.

Youtube Printsreen
 

Berić je i sam imao zanimljiv životni put. Srednju školu je završio u Zemunu, gde je bio i golman lokalnog fudbalskog kluba. Do 2013. godine imao je firmu za proizvodnju PVC stolarije. Zbog dugova otpustio je radnike i otisnuo se u Soči i Adler. Iduće godine kao dobrovoljac otišao je na ratište u Donjeck, gde se dokazao kao snajperista.

​Ratno iskustvo je stekao tokom sukoba na prostoru bivše SFRJ jer je bio vojni izviđač. Ruski mediji objavili su i da je Berić za "iskazanu hrabrost u borbama protiv ukrajinske vojske" odlikovan najvećim priznanjima Novorusije.

Youtube Printsreen
 

Čuveni snajperista oružanih snaga DNR Dejan Berić je na svom VK nalogu od početka poslednjih sukoba u Ukrajini  pisao o situaciji na terenu.

"Na Kosovu su Albanci ulazili u selo ili grad, odvodili jugoslovenski orijentisane porodice i ubijali ih. Ali ono što sam ovde video dovelo me je do šoka. A verujte mi, veoma me je teško šokirati. Ja i većina mojih kolega smo verovali da su u Ukrajini nacisti najopasniji neprijatelj ne samo za nas već i za narod Ukrajine. Da su Oružane snage Ukrajine vojska naroda Ukrajine, koja će se sa nama boriti po nekakvim vojnim pravilima. Niko me ne može uveriti da nacisti imaju Smerč, Uragan…", pisao je pored ostalog Berić nedavno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike