"Nije mozak srce pa da ga izvadimo i zamenimo": Majka ikonopisca ubice krivi lekare što joj nisu lečili sina

16.03.2022

13:53

0

Autor: 24sedam

Majka optuženog Vladana Grahovca ispričala koliko je puta njen sin pokušao u detinjstvu da se ubije

"Nije mozak srce pa da ga izvadimo i zamenimo": Majka ikonopisca ubice krivi lekare što joj nisu lečili sina
Copyright Vladan Grahovac Facebook

Vladan Grahovac (27), ikonopisac iz Raške koji je ubio Nišlijku Jelicu Tartarovski (82), još kao dete imao je teške psihičke probleme, a prvi put je pokušao da se ubije još u drugom razredu osnovne škole.

Ovo je danas pred Višim sudom u Nišu ispričala njegova majka Veselinka, na svedočenju nakon što je Apelacioni sud  ukinuo prvostepenu presudu kojom je Vladan osuđen na 30 godina robije, i naložio ponovno suđenje baš iz razloga sumnje u njegovu uračunljivost.

- Prvi put je pokušao da se ubije u drugom razredu osnovne škole kada je skočio sa visine od sedamnaest metara. Pokušao je još jednom da na istovetan način oduzme sebi život ali je i tada prošao samo sa manjim povredama. Najgore mi je bilo kada se trovao lekovima, tada mi je rečeno da postoji mogućnost da se ne probudi. Žao mi je što su lekari minimizirali te događaje zbog čega nije adekvatno lečen. Jedan doktor mi je kazao : - Nije mozak srce pa da ga izvadimo i zamenimo – kazala je Veselinka.

Istakla je da je Vladan brižljiv sin, omiljen u komšiluku, da je obavljao razne poslove uključujući i ikonopis od kojih se izdržavao.

- Nikada nije ispoljavao agresiju ni prema kome, nisam znala da koristi narkotike. Često je odsustvovao ali ga nisam pitala gde ide jer sam znala kakvog je seksualnog opredeljenja, te sam pretpostavljala da zbog toga odlazi od kuće – rekla je svedok.

Andrija Ivić, zamenik Višeg javnog tužioca u završnoj reči je zatražio da se Grahovcu izrekne 40 godina zatvora, što je maksimalna kazna predviđena zakonom koji je važio u vreme Jeličinog ubistva.

Ubistvo s predumišljajem

- Nesporno je utvrđeno da je optuženi došao u Niš da bi opljačkao Jelicu za koju je znao da prima vojnu penziju. Preduzimao je racionalne radnje, kupio je nož i poneo čekić. Iskoristio je njeno poverenje, jer ga je poznavala s obzirom na to da je kao student živeo u njenoj zgradi, te mu otvorila vrata. Kada je lišio života, izvršio je premetačinu i uzeo joj novac. Nastavio je da se svrsishodno ponaša i nakon zločina, uklanjao je tragove, skrivao lice od nadzorne kamere i zatražio pomoć u Kliničkom centru zbog posekotine koju je zadobio dok je ubijao Jelicu – objasnio je stav tužilaštva Ivić.

Tuku me jer sam homoseksualac

Optuženi Grahovac je pred sudom izjavio da se neizmerno kaje:

- Bojim se božje kazne zbog toga što sam uradio, najsrećniji bih bio kada bi mi njena rodbina oprostila. Mnogo se kajem, u pritvoru sam naslikao ikonu Hrista, kao molitvu za Jelicu. Voleo bih da budem eutanaziran jer mnogo patim. U pritvoru me zlostavljaju osuđenici, tuku me jer sam ubio staru i nemoćnu ženu ali i zato što sam homoseksualac i HIV pozitivan. Izvinjavam se narodu i celoj Srbiji.

Presuda će mu biti izrečena 25. marta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike