Ukinuta presuda ikonopiscu za brutalno ubistvo starice (82): Bio je osuđen na 30 godina robije, ali se postupak pokreće ponovo!

15.10.2021

14:59

0

Autor: J.J.

Grahovac je optužen da je staricu izmasakrirao nožem i čekićem 31. avgusta 2019. godine u njenom stanu u Bulevaru Zorana Đinđića

Ukinuta presuda ikonopiscu za brutalno ubistvo starice (82): Bio je osuđen na 30 godina robije, ali se postupak pokreće ponovo!
Copyright Vladan Grahovac Facebook

Vladanu Grahovcu (28) iz Raške ponovo će se suditi za svirepo ubistvo Nišlijke Jelice Tartarovski (82) jer je Apelacioni sud u Nišu ukinuo prvostepenu presudu kojom mu je izrečena tridesetogodišnja robija.

Grahovac je optužen da je staricu izmasakrirao nožem i čekićem 31. avgusta 2019. godine u njenom stanu u Bulevaru Zorana Đinđića. Jelicu je poznavao jer je u njenoj zgradi stanovao dok je studirao stomatologiju u Nišu. Dugogodišnja zatvorska kazna izrečena mu je zbog teškog ubistva koje je izvršio iz koristoljublja, jer je prema navodima prvostepene presude donete 2. aprila ove godine, žrtvi ukrao 760 evra.

Na tu presudu žalilo se Više javno tužilaštvo sa zahtevom da se Grahovcu izrekne kazna zatvora od 40 godina, ali i njegov branilac, advokat Jelena Arsić, sa predlogom da se presuda ukine, a predmet vrati prvostepenom sudu na ponovono odlučivanje.

Kako je naveo Apelacioni sud, žalba branioca je osnovana jer su razlozi prvostepenog suda za odluku da je Jelica Tartarovski ubijena iz koristoljublja, nejasni i protivurečni.

- Nije sporno da je Grahovac lišio života Jelicu Tartarovski na taj način što joj je naneo 26 ubodnih rana u predelu lica, glave, grudnog koša, leđa i vrata, osam razderno nagnječnih rana čekićem, udarce pesnicom i stopalom te povrede vrata. Međutim, prvostepeni sud je trebalo sa stepenom izvesnosti da utvrdi da li je okrivljeni u vreme izvršenja dela bio uračunljiv, te da li je žrtvu lišio života iz koristoljublja. Za postojanje ove vrste teškog ubistva, bitno je da je izvršilac svestan da oštećeno lice lišava života zbog koristoljublja, odnosno da postupa sa direktnim umišljajem - naveo je Apelacioni sud i dodao:

- Međutim, u ovom slučaju osnovano se žalbom branioca ukazuje da u pobijanoj presudi nije navedeno na osnovu čega je prvostepeni sud utvrdio da 760 evra, koliko je pronađeno u Grahovčevom stanu, potiču iz stana Jelice Tartarovski. Nije izvršeno veštačenje spornih novčanica, kao ni novčanika nađenog na mestu zločina na eventualno prisustvo bioloških tragova optuženog ili njegovih papilarnih linija. U stanu žrtve pronađeno je 12.000 evra koju optuženi i pored navodne premetačine, nije uzeo što dovodi u pitanje stav da je ubistvo izvršeno iz koristoljublja. Iz tog razloga u ponovnom postupku prvostepeni sud će još jednom izvesti te dokaze da bi sa sigurnošću mogao doneti zaključak da je Grahovac prilikom donošenja odluke da Jelicu liši života, bio motivisan koristoljubljem.

Odlukom drugostepenog suda Grahovcu je produžen pritvor zbog opasnosti od bekstva jer je nakon kritičnog događaja otputovao za Beograd i krio se u iznajmljenom stanu. Takođe, razlog za produženje pritvora je što je zaprećena kazna za teško ubistvo u trajanju preko 10 godina zatvora te to što je ovaj događaj izazvao uznemirenje javnosti

Grahovac je pred sudom priznao delo za koje se tereti ali se branio neuračunljivošću ističući da je zlostavljan od detinjstva jer je homoseksualac. Međutim, veštačenje koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu pokazalo je da je bio svestan svojih radnji i njihovih posledica. Negirao je da je od Jelice ukrao novac već je navodio da ga je zaradio prostitucijom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike