Hoće da izbegne robiju za ubistvo starice: Ikonopisac tražio da ga prebace na psihijatriju

21.12.2020

12:10 >> 15:05

0

Autor: E. H.

Hoće da izbegne robiju za ubistvo starice: Ikonopisac tražio da ga prebace na psihijatriju
Copyright Vladan Grahovac Facebook

Viši sud u Nišu odbio je danas zahtev ikonopisca Vladana Grahovca (27), iz Raške, optuženog za teško ubistvo Nišlijke Jelice Tartarovski (82), da iz pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda bude prebačen u Psihijatrijsku bolnicu u Gornjoj Toponici.

Kako prenosi portal Telegraf, sudija nije prihvatio ni zahtev odbrane da se sasluša lekar koji bi navodno izneo razloge zbog čega je Grahovcu potrebno psihijatrijsko lečenje.

– To se tako ne radi, takve odluke se ne donose na osnovu vašeg predloga. Ako vam je u pritvoru uskraćeno neko pravo, obratite se Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Ukoliko stručno lice ustanovi da imate zdravstvene i psihičke tegobe, tada ćemo razmotriti takvu mogućnost – obratio se sudija Grahovcu, prenosi Telegraf.

Pročitajte još

Odbrana je insistirala na saslušanju zatvorskog lekara, ističući da je on najbolje upoznat sa njegovim zdravstvenim stanjem.

– Nakon prijema u Kazneno-popravni zavod, Grahovac je upućen na veštačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu. Na osnovu tog veštačenja ustanovljeno je da je uračunljiv i sposoban da učestvuje sudskom postupku. Saslušanje zatvorskog lekara je nepotrebno, jer on nije veštak u predmetu niti je svedok, tako da njegov iskaz nije od uticaja na okolnosti relevantne za vođenje ovog krivičnog postupka – objasnio je sudija.

Grahovac na suđenju isticao da ima psihičkih problema zbog seksualnog zlostavljanja u detinjstvu

Grahovac je svirepi zločin počinio 31. avgusta u stanu Jelice Tartarovski u stambenoj zgradi na Bulevaru Zorana Đinđića. Staricu, koju je poznavao jer je u njenoj zgradi stanovao izvesno vreme dok je studirao u Nišu, izmasakrirao je, a zatim je ukrao 760 evra.

Na suđenju je zločin priznao i izrazio kajanje, ali je isticao da ima psihičkih problema od detinjstva koji su posledica seksualnog napada porodičnog prijatelja, a zatim fizičkog i psihičkog nasilja koje je doživljavao od oca.

Na svom fejsbuk-profilu se predstavljao kao vernik i fotografisao se dok slika ikone.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike