"Odlepiću brate, samo sa leševima blejim, čudno mi kad vidim živog čoveka!": Sutra počinje suđenje Belivukovom klanu

07.03.2022

15:10

0

Na sutrašnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi biće privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu

"Odlepiću brate, samo sa leševima blejim, čudno mi kad vidim živog čoveka!": Sutra počinje suđenje Belivukovom klanu
Copyright Miljković i Belivuk Printscreen

U Sprecijalnom sudu u Beogradu sutra treba da počne pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branioci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilac i sudsko veće.

Na ovom ročištu koje je zakazano i za četvrtak i petak, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.

Nakon što se okonča pripremno ročište sud će zakazati glavni pretres (suđenje) koje će biti javno, a optuženo će moći detaljno da izlože svoje odbrane.

Na sutrašnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi biće privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu pod jakim merama obezbeđenja.

Svedoci-saradnici otkrili jezive detalje

Osim iskaza dva svedoka-saradnika, s kojima je tužilaštvo sklopilo sporazume o priznaju krivice, prema nezvaničnim informacijama, još dva pripadnika kriminalne grupe su tokom iznošenja odbrane priznala svoje, i učešće ostalih okrivljenih u krivičnim delima.

Navodno, optuženi Vladimir Dimitrijević je u policiji priznao da je po nalogu Belivuka skladištio, prepakivao, mešao i prodavao kokain. Drugi okrivljeni, Vojislav Đorđević, navodno je priznao da je u prostorijama na stadionu u Humskoj ulici svirepo mučen i silovan I. S., mladić za kog su sumnjali da ih prati i uhodi po nalogu suprotstavljene kriminalne grupe.

Podsetimo, Bojan Hrvatin je uhapšen nekoliko meseci posle ostalih članova grupe i u policiji i tužilaštvu je odlučio da prizna da je učestvovao u ubistvima, ali i da su sve odluke o tome ko će biti likvidiran donosili Milljković i Belivuk. On je otkrio i da su organizatori grupe, i sami učestvovali u zločinima. U tužilaštvu za organizovani kriminal, dva dana je iznosio svoje priznaje.

- Miljković je sekirom jednim udarcem u vrat ubio Gorana Veličkovića - ispričao je Hrvatin i otkrio ko je sve učestvovao u tom zločinu, ali i na koji način su kasnije isekli telo Veličkovića, samleli ga i ostatke bacili u Dunav.

Svedočeći o ubistvu Zdravka Radojevića, koji je prvo mučen na spratu kuće u Ritopeku, a potom spušten u bunker on je naveo:

- Kada su ga spustili u klanicu, Miloš Budimir je rekao: "Ja neću, kum mi je". Belivuk je postavio dasku ispod glave Radojevića i udarcem sekirom u vrat mu odsekao glavu, jednim preciznim udarcem mu je presudio.

Veljko Belivuk, prema tvrdnjama svedoka - saradnika Hrvatina, lično je 9. decembra 2020. presudio i Pink Panteru Milanu Ljepoji.

- Stavili su mu kesu na glavu, zatim uzeli komad žice i odmotali je oko vrata, a onda je zatezali, Belivuk i Hrvatin, jedan s jedne, drugi s druge strane. U jednom trenutku su pustili žicu i Belivuk mu je prišao i presekao nožem vrat - navodi se u optužnici.

Jedan od ključnih dokaza protiv kriminalne grupe, koja je optužena za ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića i Gorana Veličkovića su i poruke koje su razmenjivali putem Skaj aplikacije, za koju su verovali da je šifrovana i da u nju istražitelji ne mogu da uđu.

Posle ubistva Veličkovića, kako se navodi u optužnici tužilaštva, fotografije njegovog iskasapljenog tela, slali su među sobom, ali i njegovim kontaktima iz telefona i to uz poruku: "Vidi lutko, Meksiko usred Beograda".

Dan posle njegovog ubistva, 4. avgusta 2020, Miljković se požalio nepoznatoj osobi : "Moram na put malo da odmorim, odlepiću brate, samo sa leševima blejim...čudno mi kad vidim živog čoveka...što je najjače nikako spisak da se smanji...kako nam kažu ova braća iz CG...ono nijesmo ni u Meksiko videli".

Verovali samo onima s kojima se "okrve"

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da iz dokaza proizilazi da je od 30 optuženih njih 11, svako na svoj način, učestvovao u ubistvima.

- Nameće se zaključak da Belivuk i Miljković nisu verovali baš svakom od članova kriminalne grupe i da su kuću u Ritopek išli samo ljudi od poverenja. Poverenje prema ovim pripadnicima se zadobijalo takozvanim zavetovanjem. To je objasnio Hrvatin rečima da je pre izvršenja krivičnog dela u kojem je učestvovao morao da se "okrvi" sa otalim pripadnicima grupe. Bez toga "nema tu nekog poverenja, to je jednostanvo tako na ulici, možemo mi da se braćamo i ovako i onako, ali da bi se došlo do najozbiljnijih priča dok se čovek, u navijačkom smislu, dok se ne pobije, dok nemamo 3-4 tuče zajedno, nema poverenja, dok se ne okrvimo ili dok ne ubijemo nekoga, nema tu poverenja" - navodi se u optužnici napisanoj na 322 strane.

Poruke slične sadržine, u kojima su čak i opisivali kako je teklo mučenje svakog od petorice ubijenih, na koji su se način branili i kako su podnosili surove metode, koje su uključivale čak i seksualno zlostavljanje drvenom motkom, gušenje vodom, čupanje noktiju, kao i prženje peglom, razmenjivali su u grupama koje su pravili.

Fotografije brutalno iskasapljenih i raskomadanih muškaraca, kako je Kurir ranije pisao, deo su optužnice tužilaštva. Inače, interesantno je da se iz presretnute komunikacije putem skaja, koja je pribavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske, zaključuje da je te fotografije u telefonu imao samo Marko Miljković i da ih je on 24. decembra 2020. poslao nepoznatoj osobi. Reč je, kako se navodi o 55 fotografija iz "klanice" u Ritopeku.

Slike, kako se navodi u optužnici, prate sledeće poruke: "Da ti pošaljem slike klanica da imamo kod tebe, da nam se ne obrišu, jer ih samo ja imam", "To je to što nam treba brate da ne ostanemo bez njih", "Sutra ću da počnem da prebacujem slike i da ga zaštekamo", "Sve su krvnici bili ne neki civili".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike