Brutalno platili glavom zbog para: Ulični svirač ubijen, dvoje likvidirano na pumpi i Ljubomir završio u gepeku!

27.02.2022

07:30

1

Za ubistvo uličnog svirača osumnjičen je Žarko. R., koji je navodno pre zločina tražio novac i uzeo 390 dinara

Brutalno platili glavom zbog para: Ulični svirač ubijen, dvoje likvidirano na pumpi i Ljubomir završio u gepeku!
ubistva malo para - Copyright Printscreen/Facebook/Youtube

Ulični svirač Kristijan Kostić Bleki (61), kako se sumnja ubijen je pre oko dve sedmice u Novom Sadu, nažalost, ovo nije jedni slučaj koji se završio sa fatalnim ishodom u kome je neko "platio" glavom svoj život jer se našao na pogrešnom mestu. Stupci crne hronike se već godinama pune vestima o smrtima  ljudi koji izgube glavu zbog novca, ali i zbog sume koja je verovali ili ne - manja od hiljadu dinara.

Za ubistvo uličnog svirača osumnjičen je Žarko. R. (21), koji je navodno pre zločina tražio novac i uzeo 390 dinara, a zatim tražio još para na šta mu je Bleki odgovorio da nema više. Kako se sumnja, Žarko R. je počeo da ga udara, te je Kostić u bolnici preminuo od povreda. Žarko je od para koje je uzeo od Kostića navodno kupio cigarete.

Kristijan Kostić Bleki, Printscreen/YouTube/bleki novi sad
 

Polomio mu lobanju

Novosađani su Kostića poznavali kao simpatičnog čoveka koji je obično sedeo u podzemnom prolazu. Na gitari je najčešće svirao bluz standarde i svojim karakterističnim glasom bio je već svima prepoznatljiv.

Kostić je sahranjen 17. februara na novosadskom Gradskom groblju uz zvuke gitare i pesmu "Knockin' on Heavens Door".

Prijatelji, a i oni koji su ga znali kao svirača, oprostili su se od njega i na društvenim mrežama.

- Kako ga ne bi žalili. Kristijan je svoj stan prodao da bi dao novac prijatelju za operaciju srca. Od tada je bio beskućnik. Iskreno, ne znam ko je taj prijatelj kome je dao sve pare od prodatog stana. Nije želeo o tome mnogo da priča, znao je samo da kaže: "Bitno je da sam u tom trenutku i ja nekome pomogao" - napisali su.

Žarko R. je samo par sati nakon učinjenog krivičnog dela za koje se sumnjiči, uhapšen od strane pripadnika novosadske kriminalističke policije i nije se opirao hapšenju. On je potpuno smireno ispričao policiji šta je uradio.

Blekijeva životna priča

Dokumentarac pod nazivom "Ja Supermen" reditelja Vojina Ivkova, govori o novosadskim beskućnicima, pa je tada Kristijan Kostić Bleki za potrebe filma ispričao kako preživljava na ulici i kako je ostao bez posla, ali i krova nad glavom.

- Rodio sam se u Novom Sadu 1961. godine, tu sam ostao i ostaću. Sticajem okolnosti, bilo je mnogo prevrata u mom životu. Završio sam osnovnu školu i Karlovačku gimnaziju, međutim, te neke nesrećene godine i početak rata devedesetih mene su strašno deprimirali, tada sam pokušao da odem iz ove zemlje negde gde bih mogao slobodno da sviram, ali nisam uspeo. U to vreme dobio sam otkaz na televiziji na kojoj sam radio sedam godina kao honorarac. Posle toga krenuo je moj krah i ostao sam bez svega - pričao je tada Kristija i dodao:

- Preživljavam na ulici, na kojoj sam odrastao i na koju sam navikao. Spavao sam na svakojakim mestima, ali me uvek sviranje održavalo u životu. Samo ta vera u muziku, ljude i čistotu. Volim ljude, iako uvek ima problema i onih koji me ne razumeju, ali u suštini svi su okej, tako da idemo dalje, ja ću opstajati dok tako bude - izjavio je on tada.

Ubijen na pumpi zbog 200 dinara

Igor M. (31) iz okoline Aranđelovca, ubijen je 2015. godine na lokalnoj benzinskoj pumpi zbog 200 dinara.

Naime, do incidenta je došlo kada je, kako se sumnja D.M. došao da sipa gorivo i imao je samo 300 dinara, a Igor M. mu je navodno u tom trenuku kazao, da toče gorivo za najmanje 500 dinara.

Za ovo ubistvo osumnjičen je bio Danko M. (43) iz Bukovika.

Jeziv zločin kod Petrovca na Mlavi

Nebojša M. (43) i Mališa D. iz Knežice kod Petrovca na Mlavi uhapšeni su 2018. godine zbog sumnje da su drvenom motkom nasmrt pretukli penzionera Slavoljuba D. (66) iz obližnje Melnice, i to navodno zbog 20 evra i 300 dinara.

Kako su mediji pisali, telo nesrećnog Slavoljuba nađeno je u lokvi krvi na lokalnom putu u Knežici, a u prvi mah se verovalo da je čovek stradao u saobraćajnoj nesreći. Prvobitno se sumnjalo da je Slavoljuba udario auto, ali su obdukcijom otkrivene povrede glave nanete udarcima tupim predmetom.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Podsetimo, Apelacioni sud u Kragujevcu je 2020. godine potvrdio presudu Višeg suda u Požarevcu, kojom je Nebojša M. osuđen na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva Slavoljuba D. Ova presuda je pravosnažna i na nju više ne postoji pravo žalbe. Takođe, Mališa D. osuđen je na 10 godina zbog pomaganja u izvršenju krivičnog dela.

Završio u gepeku

Telo Ljubomira Trnića (45) iz Sremske Mitrovice, kojem se prvobitno izgubio svaki trag i vodio kao nestao, pronađeno je u avgustu 2021. godine u gepeku automobila "golf" u naselju Kamenjar.

Kada je telo nađeno, policija je uhapsila Venesa L. (38) i N.K. (26), kao osumnjičene za teško ubistvo Ljubomira Trnića. Oni su uhapšeni u naselju Laćarak, uz reku Savu, gde je nekada bila fabrika, koja je sada napuštena.

Osumnjičeni su, koji su navodno i ljubavnici, kako se sumnja, umotali Ljubišin leš u tepih i ostavili ga u gepeku "golfa" u naselju Kamenjar, u blizini zgrade N. K. Motiv krvavog zločina nije poznat, a policija je uhapsila osumnjičeni par, a kako je 24sedam nezvanično saznao, navodno N.K. je puštena da se brani sa slobode, a Venes L. je preuzeo krivicu na sebe.

Ljubomir Trnić, Foto: Printscreen/Facebook
 

Ljubomirova supruga Jovana tvrdi da ne zna šta bi mogao da bude motiv ovog svirepog ubistva, sem možda pljačke.

- Mi nismo pronašli njegov novčanik, a znam da je u njemu imao socijalnu pomoć, sve ukupno oko 20.000 dinara. Da li je to bio razlog da plati glavom, ne znam - kazala je ona, koja podseća da joj je suprug preminuo od posledica brutalnog prebijanja.

Ljubomir se kobnog  dana sastao sa dvojicom prijatelja, sa kojima je ispred jedne prodavnice popio pivo. Tada su se, navodno, pojavili i dvoje osumnjičenih, a Venes se zakačio sa jednim muškarcem, dok je Ljubomir stao ispred njih kako ne bi došlo do tuče. Svedoci ovoga incidenta kažu da su se strasti brzo smirile i da je V.L. pozvao Ljubu kod njega na još koje piće, a da je on krenuo sa njima.

Ubijena zbog 10.000 dinara

Viši sud u Beogradu proglasio je krivim Miloša Srebrića za teško ubistvo Кristine Кaplanović (20) radnice benzinske pumpe u Velikom Mokrom Lugu, koja je u trenutku pljačke 25. maja 2017. godine u kasi imala 10. 000 dinara i osudio ga prvostepeno na 30 godina zatvora u julu 2021 godine.

Sudija je kazala da je Srebriću izrečena teška kazna, ali da su i krivična dela teška, posebno ubistvo pri pokušaju razbojništva.

- Stradala je devojka od 20 godina, koja je došla u Beograd da uspe u životu i gradi svoj put u čemu je sprečena, jer je radila to veče. Bez obzira što pištolj nije pronađen bilo je dosta dokaza da ste izvršilo ovo delo - obratila se sudija Srebriću.

Kristina Kaplanović Printscreen/Facebook/Kristina Kaplanović
 

Sudija je kazala da je utvrđeno da je Srebrić to veče uračunljiv i svestan krivičnog dela istrčao iz žbunja i prišao četvoro radnika koji su stajali pored pumpe:

- Zapretili ste im da ćete ih napasti i rekli:

- Ovo je pljačka, dajte sve što imate i uđite unutra". Udarili ste rukom i gurnuli Stankova, opalili iz pištolja i pogodili Кristinu Кaplanović u glavu, koja je preminula četiri dana kasnije u Urgentnom centru. Trčeći ste se udaljili do vozila. Veštak Milan Кunjadić je svedočio da pištolj može da opali samo ako je repetiran. Кrenuli ste u razbojništvo sa napunjenim pištoljem spremnim da opali. Iz snimaka i DNК nismo mogli da utvrdimo da ste to bili vi, ali ima drugih dokaza. Na suđenju niste pokazali ni žaljenje, ni kajanje, ni tugu - kazala je sudija.

"Kazna neće vratiti Kristinu"

Кristinin otac Stanislav Кaplanović za medije je rekao da nikakva kazna nije dovoljna da mu vrati dete:

- Očekivao sam da će neka ovakva kazna biti izrečena, ali mislim da od tih 30 godina nema ništa. Biće pola od toga u zatvoru, a onda će da ga puste na slobodu, pa će opet praviti probleme i počiniti neko krivično dleo. Za takve je 30 godina ništa - ispričao je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike