"Pink Panter" rezao prste i lepio jagodice zbog lažnih dokumenata: Draganu Mikiću određen pritvor

06.02.2022

14:03

0

Mikić uhapšen kad je došao po dokumenta u stanicu policije na beogradskoj Paliluli

"Pink Panter" rezao prste i lepio jagodice zbog lažnih dokumenata: Draganu Mikiću određen pritvor
dragan mikic pink panter - Copyright Profimedia/Youtube/CBS morning

Draganu Mikiću (47), jednom od vođa međunarodne grupe kradljivaca dijamanata "Pink Panteri" posle saslušanja u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu, određen je jednomesečni pritvor..

Mikić je, da podsetimo, uhapšen krajem prošle nedelje, kada je pokušao da izvadi dokumenta. On je priznao dela falsifikovanja isprava i ponudio je da sa tužilaštvom sklopi sporazum o priznanju krivice u zamenu za blažu kaznu. Nadležni bi tek trebalo da odluče da li će se sporazum sklopiti.

Prema nezvaničnim informacijama, Mikić je još 2017. godine, prvo u Sremskim Karlovcima gde je na kažiprstu napravio ožiljak i utrljao lepak u jagodicu, izvadio lažna dokumenta na ime S. Z. Tri meseca kasnije, došao je u Beočin, gde je pokušao da izvadi još jedan lažni dokument na ime treće osobe. Tu je, umesto kažiprsta, podmetnuo srednji prst kada je davao otisak.

Policajcima je ovo bilo čudno, pa mu je tada bila napisana prijava i to na ime koje je imao u dokumentima koje je izvadio u Sremskim Karlovcima. Policija nije mogla da utvrdi da je to Mikićevo lažno ime, jer osobe čije je identitete koristio zaista postoje, ali žive u inostranstvu, imaju srpsko državljanstvo, ali nikada nisu u našoj zemlji vadili dokumenta.

Mikić je tada, na osnovu prijave, koristeći lažni identitet, naveo javnog tužioca da, u skladu sa načelom oportuniteta, izda naredbu o uplati novca u humanitarne svrhe na ime druge osobe. Ovog puta Mikić je u Beogradu pokušao da legalno izvadi dokumenta na svoje ime. Mislio je da se otisci neće poklapati sa onima koje je već ostavljao u drugim stanicama, jer je i posle toga sekao kažiprst i pravio ožiljke na njemu. Veruje se da je imao nameru da sa dva lažna i svojim pravim identitetom pređe preko granice.

Profimedia
 

Kad je, kako saznajemo, došao da uzme dokumenta na Paliluli, pripadnici novosadskog Odeljeka kriminalističke policije u saradnji sa kolegama iz Beograda su fa uhapsili. Posle hapšenja obavljen je pretres njegovog stana u Beogradu, a onda je sproveden u Novi Sad pošto je krivična dela počinio na teritoriji te policijske uprave.

Mikić je, da podsetimo, pobegao iz francuskog zatvora tako što se spustio konopcem niz zid, dok su njegovi saučesnici napali stražare. U odsustvu je osuđen na 15 godina zatvora zbog pljački u Bijaricu, Kanu, Kurševelu i Sen Tropeu, u periodu od 2001. do 2003. godine. Procenjuje se da je vrednost plena 7,5 milona evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike