U njegovom biznisu sreća je potrebnija od pameti: Srpski "kralj kocke" sa Terazija završio u zatvoru u Hrvatskoj zbog iznude!

17.01.2022

11:59

0

Milorad Majkić hapšen 2002. godine zbog sumnje da je falsifikovao isprave u sporu sa "Geneksom", koji je dobio

U njegovom biznisu sreća je potrebnija od pameti: Srpski "kralj kocke" sa Terazija završio u zatvoru u Hrvatskoj zbog iznude!
poker (Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpski "kralj kocke" Milorad Majkić (72) svoju poslovnu imperiju počeo je da gradi u Zagrebu u Titovoj Jugoslaviji, a u istom gradu je nedavno uhapšen zbog iznude, Ovaj čovek, rođen i odrastao u skromnoj porodici u Višegradu, zbog čega se izjašnjava kao Bosanac pravoslavne veroispovesti, poznat je srpskoj javnosti po svojoj čuvenoj izjavi da se bavi uveseljavanjem i usrećivanjem naroda".

Majkić je završio srednju školu. Imao je restoran u Zagrebu, gde je živeo do početka raspada nekadašnje Jugoslavije. Doselio se potom u Srbiju, gde je u Čumićevom sokačetu otvorio prvu kockarnicu "Aleksandar", i to tik pored menjačnice ubijenog Željka Ražnatovića Arkana.

U to vreme pričalo se čak da su ga reketirali Arkanovi ljudi, ali oni koji ga poznaju tvrde da to nije tačno, jer je "tvrd na parama".

Svoj posao Majkić je ubrzo proširio, pa je kockarnice otvorio i na Terazijama 43, u Ulici 29. novembra, ali i u Ju biznis centru. Osim lanca kazina "Aleksandar", otvorio je i nekoliko istoimenih zlatara.

Široke narodne mase, čak i oni koji nikada nisu ni privirili u Majkićevo carstvo, čuli su za njega posle njegovog spektakularnog hapšenja u januara 2002. godine u Čumićevom sokačetu, odakle je pod velikim obezbeđenjem sproveden u SUP Beograd.

"Pravni skandal"

Uhapšen je tada zbog sumnje da je falsifikovao isprave, a u pritvoru je odležao ceo jedan mesec. Sve se dešavalo zbog sudskog spora sa "Geneksom", koji je je počeo još 18. oktobra 1989. godine.

- Ne znam više ni šta da pričam, ni šta da mislim. Ovo je pravni skandal - tvrdio je Majkić.

Sumnjiva smrt sina Aranđela

O Miloradu Majkiću poslednji put pisano je pre nekoliko godina kad je doživeo veliku porodičnu tragediju. Njegov sin Aranđel (21) pronađen je 2016. godine mrtav u Radanskoj ulici kod broja 17, u neposrednoj blizini porodične kuće. Istražitelji su njegovu smrt proglasili samoubistvom, a navodno je pao dok je nameštao antenu na krovu. Porodica je sve vreme tvrdila da je njihov sin ubijen.

Priča između "Geneksa" i "Kin Stiba" počela je potpisivanjem ugovora ove dve firme o ulaganju strane osobe u otvaranje kockarnice u hotelu "Interkontinental" (današnja "Kraun Plaza"). U ime "Geneksa" ugovor je potpisao Zoran Kojić, tadašnji direktor "Interkontinentala", uz odobrenje Milorada Savićevića, prvog čoveka "Geneksa".

Profimedia
 

Vlasnik "Kin Stiba", pokojni Žorž Jablan, obavezao se da će hotelu, narednih pet godina, plaćati 500.000 dolara godišnje i 20 odsto od zarade. Kazino u koji su, po tadašnjem zakonu, mogli da ulaze samo stranci, radio je do sankcija, a onda je zatvoren.

- Za 1.600.000 dolara ja sam od Jablana otkupio prava iz ugovora i decembra 1994. s Kojićem potpisao aneks ugovora o ulaganju sredstava stranog lica - ispričao je Majkić, koji je na kraju i pobedio u sporu sa "Geneksom".

Zatvor umesto odštete

Umesto da dobije odštetu od 4.330.000 dolara, koliko mu "Geneks" duguje (isplaćeno mu je, kako je tvrdio, "samo" 1.300.000 dolara), dobio je zatvorsku kaznu.

- Ne mogu da shvatim da neko sumnja u dokument koji je overen u Ambasadi Francuske u Bratislavi! Pa zar bi se neko igrao tim stvarima? - pitao se Majkić, dok su "geneksovci" tvrdili da firma "Kin Stib" u Kinšasi ne postoji.

Profimedia
 

Javnost je pomno pratila šta se dalje dešava, a oni sa boljim pamćenjem prisetili su se odakle su čuli za Majkića - njegove su kockarnice, na Terazijama i u Ulici 29. novembra, u noći između 16. i 17. marta 1998. demolirane, kad su napadači sa automatskim puškama izrešetali sve automate za igru.

- Sve ove godine osećam se izmanipulisano. "Geneks" je oduvek bio u sprezi s ljudima iz vlasti, aktulenim ministrima... Eto, sad je njihov čovek ministar pravde. Dobro, možda Vladan Batić i nema veze s tim, iako je svojevremeno bio "Geneksov" advokat - pričao je Majkić svojevremeno.

Odlučio je potom da razgrana posao i za 2,4 miliona evra kupio je hotel "Union". Stigao je opet u žižu javnosti.

Prijavio Kristijana Golubovića

Kako su mediji izveštavali, Milorad Majkić je 1994. godine prijavio Kristijana Golubovića da je pokušao da mu iznudi 10.000 evra i da ga je navodno ošamario.

24sedam/Goran Sivački
 

- Tačno je da sam udario Milorada Majkića jer me je uvredio, ali nisam ga udario dvaput, nego jednom levim šamarom. U džepu sam imao 350.000 maraka i zašto bih iznuđivao, javno usred bela dana - pričao je pre nekoliko godina Kristijan Golubović u sudnici o tome.

Majkić nije član nijedne političke partije, a sa svim vlastima ima loša iskustva, bar kad je hotel "Interkontinental" u pitanju. Sam Milorad ne voli profesionalnu kocku, više onako "za svoju dušu" da se kladi, a oni koji ga poznaju tvrde da je temperamentan i osvetoljubiv. Od svih osobina najpoznatija mu je ona da kad nešto želi, ne pita za cenu.

Nekada je sponzorisao i FK Crvena zvezda, pa je sa raznim biznismenima išao na mnoga takmičenja, i to u periodu dok je Zvezda bila šampion Evrope.

Ženio se dva puta i ima četvoro dece.

Majkić je, kako prenosi "Jutarnji list", uhapšen 8. decembra prošle godine u hotelu "Laguna" u Zagrebu, a sa njim je priveden i Zagrepčanin Petar Janković (52), kod koga je nađen i oduzet pištolj bez dozvole.

Počasni konzul DR Kongo

Majkića, koji je inače i počasni konzul Demokratske Republike Kongo u BiH, za iznudu je 6. decembra prijavio Tihomir Cvijanović (56), vanbračni suprug Ružice Biljkić, bivše HDZ-ove načelnice Bilja, sa kojim je trebalo da ostvari poslovno partnerstvo.

Cvijanović je, kako pišu hrvatski mediji, u Uredu za suzbijanje kriminala i korupcije USKOK prijavio da Majkić pokušava da od njega iznudi dva i po miliona evra i da mu je navodno već šest meseci pretio. Zašto je šest meseci "trpeo" pretnje i strahovao za svoj život, i tek početkom decembra odlučio da policiji prijavi poznanika, zasada nije utvrđeno.

Kako pišu hrvatski mediji, pozivajući se na izvore, Milorad Majkić u Zagreb je doputovao početkom decembra, a sa Cvijanovićem se upoznao preko zajedničkih prijatelja. Cvijanović je trebalo da bude investitor u Majkićevim poslovima u Beogradu, na osnovu čega bi dobio polovinu vlasništva nad Miloradovim hotelom "Union" koji je u likvidaciji.

Milorad Majkić, osim hotela "Union" koji je u stečaju i lanca kockarnica i zlatara "Aleksandar", bio je vlasnik i vile na Dedinju, a bogatstvo je navodno stekao za vreme vladavine Slobodana Miloševića. Od 2002. godine počasni je konzul DR Kongo u BiH, a nezvanično je povezivan i sa firmom koja se bavi eksploatacijom zlata u toj afričkoj državi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike