Lažni savetnik šokirao niško pravosuđe: Tužio sudiju koji mu sudi za prevaru i iznudu!

02.06.2021

13:53 >> 16:19

0

Autor: 24sedam

Zvonko Cvetković je 31. maja podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu krivičnu prijavu protiv sudije Mirka Draškovića

Lažni savetnik šokirao niško pravosuđe: Tužio sudiju koji mu sudi za prevaru i iznudu!
Foto: Privatna arhiva

Današnje suđenje Kragujevčaninu Zvonku Cvetkoviću (66), u javnosti poznatijem kao lažni Vučićev savetnik, odloženo je jer je optuženi za prevaru i iznudu, osim što je zatražio njegovo izuzeće, podneo krivičnu prijavu protiv sudije Višeg suda u Nišu Mirka Draškovića?!

Cvetković se, kako piše Telegraf, ponovo našao oči u oči sa Draškovićem nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu iz jula prošle godine kojom je osuđen na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara. i naložio ponovno suđenje.

Izuzeće Mirka Draškovića

Zvonko je nakon što je objavljen početak glavnog pretresa, sudiji predao podnesak kojim ga je obavestio o nezapamćenom potezu. Kako je naveo u dopisu koji je uručio Draškoviću, on je 31. maja podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu krivičnu prijavu protiv sudije koji mu sudi, zbog čega ne postoje uslovi za Draškovićevo dalje postupanje, pa je zatražio njegovo izuzeće.

– Shvatio sam na osnovu razgovora sa pedesetak krivičara od Osnovnog pa do Kasacionog suda, da ste me osudili na osnovu izjave tri svedoka i rekli mi: Doviđenja. Oni su me poučili nakon što su videli presudu, da mojih pedesetak dokaza nisu uzeti u obzir. Lično sam bio u Ustaničkoj ulici u Tužilaštvu za organizovani kriminal, dao sam izjavu na zapisnik, a rečeno mi je da ću sledeće nedelje biti pozvan radi ostalog – objasnio je Cvetković zbog čega želi da sudiju koji mu sudi, dovede na sud kao optuženog.

Sudija Drašković je objasnio da je dužan da iz tog razloga odloži glavni pretres, te da će spise predmeta dostaviti predsednici Višeg suda u Nišu kako bi odlučila o Cvetkovićevom zahtevu za izuzeće.

Predstavljao se da je Vučićev savetnik

Kragujevčanin se tereti da je oštećenu V. M. iz Ćuprije doveo u zabludu tako što joj se prilikom upoznavanja 2. jula 2015. godine, predstavio kao Miroslav Milenković, savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, pa je u septembru iste godine oštećenoj kazao da je kupio kuću u Beogradu za čije renoviranje mu je potreban novac.

Od nje je najpre uzeo 50.000 dinara a zatim je ubedio da podigne kredit od 300.000 dinara, što je ona učinila i predala mu novac a da kuću nije kupio niti joj je dug vratio čime je učinio krivično delo prevara – kazao je prilikom izricanja prvostepene presude sudija Višeg suda Mirko Drašković.

Takođe, kako je objasnio sudija, novembra iste godine u uračunljivom stanju pretnjama je prinudio Nišlijku N. R. da mu preda 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka.

– Okrivljeni je preko V. M. stupio u kontakt sa njenom prijateljicom N. R. i sa njom ugovorio sastanak na jednoj benzinskoj pumpi gde joj je saopštio da protiv nje postoji krivična prijava.

Lažirao poziv tužiocu 

Čak je pred njom telefonirao navodno Miljku Radisavljeviću, tužiocu za organizovani kriminal a zatim joj zatražio 30.000 evra da bi sprečio njeno hapšenje. Oštećena mu je predala 6.500 evra, a njen suprug 2090. evra i 400 franaka, ali je Cvetković bio nezadovoljan ovom sumom tvrdeći da je ljudima koji treba da je zaštite, obećao da će odmah dobiti 15.000 evra. Kazao im je da zbog toga ostatak sume mora da pozajmi od Bratislava Gašića jer „neće da laže ljude u Beogradu“. Posle dva dana N.R. mu je predala još 6.010 evra – naveo je sudija.

pročitajte još:
pročitajte još:

Međutim, Apelacioni sud je smatrao da je presuda protivrečna u pogledu iznosa za koji sud utvrđuje da je oštećena N.R. predala Cvetkoviću, jer se navode različite sume u izreci i u obrazloženju presude.

Cvetković je više puta osuđivan zbog prevara. Predstavljao se kao lekar, sudija Kasacionog suda, službenik BIE. Na suđenje je dovođen iz zatvora i pritvora, a prošli glavni pretres je odložen jer je bio na saslušanju u policiji zbog pretnji sudiji iz Surdulice.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti