“Nisam ja vozio, bio sam mrtav pijan, podmetnuli su mi”: Burno na suđenju vozaču Hitne pomoći, rekao da će se ubiti

14.06.2021

17:00

0

Autor: M.K.

Vozač Hitne pomoći vozio sa 2. 27 promila alkohola pa usmrtio mladića i pobegao u nepoznatom pravcu. Na sudu poricao krivicu

Mesto nesreće u Doljevcu/Foto: 24sedam/M.K.

-Nisam ništa kriv, ako jesam, presudiću sebi. Nisam uopšte ja vozio, sve mi je podmetnuto. Te večeri smo bili u kafani. Kada smo krenuli kući bilo mi je jako loše. Sećam se samo da sam u jednom trenutku u kolima hteo da povraćam. Mislio sam da ja vozim, da sam za volanom, pa sam krenuo da levom rukom tražim ručicu da otvorim vrata. Video sam tada da sam zapravo na mestu suvozača, a da vozi Marko D. koji je u tužilaštvu izjavio da sam bio mrtav pijan, da mi je vadio jezik iz usta i slično. On je zaustavio auto kod škole u Doljevcu, a ja sam povratio po njegovoj desnoj strani i između vozačevog i suvozačevog mesta. Njegove stvari su zadržane u policiji, drug mi je kasnije rekao da je on otišao kući te večeri u donjem vešu jer su stvari ostale u policiji.

Ovako se u ponedeljak pred Višim sudom u NIšu branio Miodrag P. (38) iz sela Šainovac kod Doljevca, optužen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, ali i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

On se tereti da je 28. decembra seo za volan sa 2.27 promila alkohola u krvi pri brzini od 70 km//h u delu puta gde je ograničenje 50 km/h, naleteo na Željka Ristića (19) koji se u tom trenutku vraćao kući sa posla krećući se levom stranom do puta. Od siline udarca mladić je pao na zemlju jer je zadobio povredu glave i vrata, kičmene moždine, grudnog koša, povredu oba plućna krila, povredu ekstremiteta gde je došlo i do razdvajanja, od kojih je preminuo na licu mesta.

Željko Ristić/Foto: 24sedam/M.K.

– Iako je bio svestan da može ugroziti saobraćaj, ipak je seo za volan, a potom, nakon nesreće, nije ostao na mesto nezgode da ukaže pomoć mladiću, već se udaljio u nepoznatom pravcu i ostavio ga bez pomoći – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Ubrzo je te večeri policija saznala da je na odeljenje toksilologije primljen pijani vozač pa je proverom utvrđeno da se radi o toj osobi koja je izazvala tešku nesreću. Međutim, optuženi tvrdi da nije kriv za ovu nesreću i da mu je sve podmetnuto, te da on uopšte nije upravljao vozilom.

–  Razumeo sam sve, ali nisam kriv za ovo delo koje mi se stavlja na teret. To nije istina, ja nisam vozio auto, već mi je sve namešteno, ja sam bio na mestu suvozača. Tražim da se pribave i pregladaju svi snimci, čuo sam da ih ima 11. Tražim da ih tužilaštvo zatraži od Policisjke stanice Doljevac, te da se utvrdi istina ko je vozio. Ako sam ja vozio i ako sam ja ubio to dete, sam ću sebi da presudim, potpisujem odmah sebi doživotnu robiju. Ali ja nisam vozio, zato tražim istinu – izričit je bio on.

Pročitajte još:

Dodaje i da je prilikom saslušanja u tužilaštvu njegov prijatelj sa kojim je te večeri bio u autu Marko D. izjavio da je Miodrag te večerio bio mrtav pijan, da mi je vadio jezik iz usta i da ga je pitao da li može da vozi.

– Sledeće čega se sećam jeste da sam ispovraćao  njegovu desnu stranu. Jedan komšija je rekao da je te večeri video kako su David M. i Marko D. brisali auto pre nego što je došla policija, on hoće o tome da posvedoči, ali se boji. Sve mi je namešteno – tvrdio je.

Njegov iskaz, kako je knostatovao javni tužilac, razlikovao se od onog koji je nakon hapšenja dao u tužilaštvu gde je izjavio da se gotovo ničeg ne seća,a to je na sudu pravdao time da je u tom trenutku jedino razmišljao „kako da se pojavi na oči porodici Ristić“.

– Zatim me je u zatvoru posetila supruga i rekla mi : „Da li znaš da su tebe iznosili iz auta te večeri?“. Tada sam počeo da se prisećam šta se desilo i setio se da ja ustvari nisam ni vozio, već Marko.

Sudija Mirko Drašković od njega je najpre želeo da čuje kako to da se on, koji je profesionalni vozač Hitne pomoći, u kafanu uputio autom, pitajući ga da li zna kolika je dozvoljena količina alkohola profesionlanim vozačima.

– Znam, dozvoljeno je nula promila alkohola, ali ja sam krenuo trezan, nisam mislio znao da ću se napiti – pravdao je on svoj postupak.

Svedočili i Željkovi roditelji

Na glavnom ročištu u ponedeljak su saslušani i roditelji nastradalog mladića Vesna i Dejan Ristić.

Porodica poginulog Željka Ristića skrhana od bola/Foto: 24sedam/M.Vu

-Bio sam na privremenom radu u Austriji kada mi je sat vremena posle ponoći zazvonio telefon. Bila je to sestra moje bivše supruge koja mi je rekla da što pre dođem u Srbiju jer je Željko poginuo.

Nesrećna majka pred sudom je izjavila da sve što želi jeste da istina izađe na videlo i da se utvrdi ko je ubio njenog sina.

Naredno ročište zakazano je za 28. jul u 9:30. kada će biti saslušani svedoci ove nesreće, a između ostalih i čovek kojeg optuženi krivi za ovu nesreću, kao lekar Kliničkog centra Niš koji će posvedočiti o psihičkom stanju optuženog nakon nesreće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti