Posle šest godina sreća se vratila u Đorđev dom: Dečji osmesi dočekali ekipu 24sedam, ostaje žal za majkom (FOTO)

24.12.2021

19:00

0

Već tri meseca su sa ocem i čini se kao da se nikada nisu ni rastajali

Posle šest godina sreća se vratila u Đorđev dom: Dečji osmesi dočekali ekipu 24sedam, ostaje žal za majkom (FOTO)
đorđe joksimović kragujevac vraćena deca 1612 2021 foto sivacki (8) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prošlo je više od šest godina otkako je Kragujevčanin Đorđe Joksimović prvi put krenuo peške, po zimi, put Beograda, da moli nadležne da mu vrate oduzetu decu. A sada, već tri meseca, on je ponovo sa svoje tri princeze. Marija (11), Lara (10) i Beba (8) svojim osmesima i grajom unele su radost u dom u Ulici Sime Tepića. 

Skromna podstanarska kuća, maleno dvorište u kom i u decembru vise grozdovi vinove loze s drvenih kočića, ogolelo drvo jabuke na kom ponosno stoji još nekoliko malenih crvenih plodova... Na prozoru, novogodišnji ukrasi.  

Posle nepuna dva sata vožnje, stajali smo u dvorištu ponosnog oca, koji je čak pet puta pešačio od rodnog mesta do Beograda i stigao i do predsednika, a sve u želji da svoja tri anđela, kako zove svoje ćerke, vrati kući. 

Dok ga čekamo da nas uvede u svoj dom, zapažamo dečje sanke tik uz ulazna vrata.

- Deca su ponovo tu i sve je onako kako treba da bude - radosno kaže Đorđe, i pruža ruku.  

U skromnoj dnevnoj sobi, u kojoj, koliko smo primetili, ništa ne nedostaje, na krevetu sede dve devojčice. Tu su i komšinica i njen sin. Smeju se, razgovaraju... Na trenutak ih prekidamo, a devojčice se smeškaju i poginju glave. Pitamo ih gde je treća sestra. Javlja se Beba, najmlađa, tatina mezimica: "Tu je, sakrila se!" 

Posle nekoliko minuta, i Lara se pojavljuje iza kuhinjske zavese s telefonom u ruci i stidljivo prelazi pogledom po sobi. 

Već tri meseca su sa ocem i čini se kao da se nikada nisu ni rastajali.  

24sedam/Goran Sivački
 

 

- Viđale smo se s tatom i dok smo bile u onoj drugoj porodici. Dolazile smo kući vikendom i svi zajedno smo se igrali, pričali... - kaže Lara, i smeška se ocu koji kuva kafu u kuhinji.  

24sedam/Goran Sivački
 

Otac klima glavom, potvrđuje. Kaže da se nit između njih nikada nije izgubila i da je zbog toga srećan. 

Trenutak kada su i deca i hrabri otac saznali da su dani patnje prošli i da će porodica opet biti na okupu je, kažu, neizbrisiv. 

- Skakale smo od sreće kada nam je hraniteljica to saopštila. Da znate, bilo nam je i tamo lepo, Ljilja je veoma fina žena. Mi se i dalje družimo sa tom porodicom - iskrena je Beba. 

Na novu školu su se privikle, a vrlo brzo su se sprijateljile i s vršnjacima. Najviše muke im zadaju matematika i engleski. Ipak, jedna drugoj se nađu pri ruci – starije pomažu mlađima. 

- Kada Lara nešto ne zna, ja joj pomognem, a Bebi priskačemo u pomoć obe – kaže Marija, dok se ostale devojčice kikoću. 

Đorđu Joksimoviću su 2015. godine oduzete tri maloletne ćerke, a on je pet puta pešačio iz Kragujevca do Beograda kako bi apelovao na nadležne da mu decu vrate. Decu je Đorđu oduzeo Centar za socijalni rad zbog, kako je tada navedeno, neadekvatnih uslova za život. On je u međuvremenu ispunio sve zahteve, pa su mu deca vraćena.

Sve tri ocu pomažu oko kućnih poslova.

- Uglavnom peremo sudove, podove... Pomažemo tati. Zajedno smo i jelku ukrasili, i prozore... Okitili smo celu devnu sobu – ponosna je Marija. 

Praznik planiraju da provedu kod kuće, da gledaju crtaće, slušaju muziku i jedu slatkiše. 

- A onda ćemo i na put u Vrnjačku Banju – dodaje najmlađa. 

Ove skromne devojčice od Deda Mraza nisu tražile velike poklone. Kažu, imaju sve, jedino im nedostaje majka koja je na lečenju u naselju Male Pčelice. 

Odlaze u sobu planirajući da ugrabe još malo vremena za igru do polaska u školu. Ostavljaju nas sa ocem Đorđem, koji je s nama nesebično podelio svoje iskustvo, strahove i želje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike