Irena Vujović o otvaranju klastera 4: Potvrda da je Srbija na dobrom putu

14.12.2021

22:20

0

Kroz ispunjavanje obaveza po ovom poglavlju, rešićemo neke od najvećih ekoloških problema

Irena Vujović o otvaranju klastera 4: Potvrda da je Srbija na dobrom putu
viber_image_2021-12-14_23-05-20-726 - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Na međuvladinoj konferenciji Srbije sa EU u Briselu danas je zvanično otvoren Klaster 4 – „Zeleni dogovor i održiva povezanost”, u okviru kojeg se nalazi i Poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović kaže za naš portal da je to važna vest, jer potvrđuje našu posvećenost ovoj oblasti.

- Kroz ispunjavanje obaveza po ovom poglavlju, rešićemo neke od najvećih ekoloških problema, uspostavićemo sistem upravljanja otpadom, kao i efikasniju i čistiju proizvodnju, što će unaprediti kvalitet vode, vazduha, zemljišta. Očekuju nas i velika ulaganja na nivou Vlade, kako bismo ispunili sve ciljeve, a ohrabrujuće je što ne krećemo od nule, jer smo već uložili dve milijarde evra u projekte koje smo započeli kao i u one koje smo u prethodnom periodu završili– rekla je Vujović.

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka Irena Vujović

Prema njenim rečima, u više od 120 gradova i opština sprovode se projekti za pravilan tretman otpadnih voda, a u više od 80 za pravilno upravljanje komunalnim otpadom.

- To govori da je Srbija na dobrom putu i da ćemo u godinama pred nama podići kvalitet života građana i unaprediti stanje životne sredine za
buduće generacije - rekla je Vujović.

Ministarka je rekla da je Poglavlje 27 jedno od najzahtevnijih i najkompleksnijih pregovaračkih poglavlja koje obuhvata različite oblasti od buke, hemikalija, industrijskog zagađenja, upravljanja otpadom do kvaliteta vazduha i vode. Dobra strana je, kako je dodala, što je domaće zakonodavstvo u velikoj meri usklađeno sa zahtevima EU, a potpuno usklađivanje se očekuje u narednih nekoliko godina.

Otvaranje klastera – potvrda dobrih rezultata

Otvaranje klastera 4 i Poglavlja 27 je priznanje za sve što je urađeno u protekloj godini kako bi se standardi životne sredine podigli na viši nivo i usaglasili sa evropskim standardima, rekla je ministarka Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
Ministarka Vujović na terenu

- U protekloj godini usvojili smo šest važnih zakona, uključujući Zakon o klimatskim promenama i Zakon o biocidnim proizvodima, a napravljen je iskorak i u proširenju strateškog okvira. U procesu smo izrade Programa upravljanja otpadom. Uz podršku EU, izrađen je Program zaštite vazduha Republike Srbije sa akcionim planom za period do 2030. godine, i očekujem da će biti usvojen do kraja godine. Srbija će prvi put dobiti ovakav dokument, a za nas je izuzetno značajno što javnost učestvuje u procesu izrade od samog početka, jer samo zajedno možemo da dođemo do najboljih rešenja u oblasti koja se tiče svih nas – rekla je Vujović.

Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila 22 poglavlja, od kojih su dva poglavlja privremeno zatvorena. U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.

Šta se otvara u okviru Klastera 4?

Klaster 4 „Zelena agenda i održiva povezanost“, koji je danas otvoren, obuhvata četiri poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

·       Poglavlje 14 - Transportna politika

·       Poglavlje 15 -  Energetika

·       Poglavlje 21 - Trans-evropske mreže

·       Poglavlje 27 -  Životna sredina i klimatske promene

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike