Vujović u Bogatiću: Na mestu deponije biće zelena površina, radićemo još brže za kvalitetniji život građana

10.12.2021

17:50

0

Ministarka je istakla da su u ovoj godini potrošena značajna sredstava za projekte zaštite životne sredine, što jeste cilj države

Vujović u Bogatiću: Na mestu deponije biće zelena površina, radićemo još brže za kvalitetniji život građana
IMG-20211210-WA0044 - Copyright Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Bogatiću početak radova na sanaciji deponije u naselju Sovljak, na kojoj se 30 godina nepravilno odlagao otpad, a koja će biti i sanirana i rekultivisana uz podršku Ministarstva.

Vujović je istakla da se prvo radi sanacija deponija na koje su građani ukazivali kao na goruće probleme, a jedna od takvih je i deponija u Sovljaku.

- Ova deponija je veliki ekološki problem u ovom delu Bogatića i danas smo započeli sanaciju. Problem je što se ovakva smetlišta uglavnom nalaze u naseljenim mestima i smetaju građanima. U blizini ove deponije nalazi se više od sto kuća, a na svega nekoliko metara voćnjaci i proizvodnja zdrave hrane. Danas sam čula od meštana da zbog neprijatnih mirisa, posebno u letnjim mesecima, ne mogu da otvore prozor. Ta slika mora da se menja i na tome intenzivno i radimo. Neophodno je da sve radimo po najvišim svetskim standardima, a ovde u Sovljaku, gde je otpad nepravilno odlagan decenijama, po završetku projekta biće ozelenjena i pošumljena površina. Plan nam je da zatvorimo još jednu deponiju u ovoj opštini – rekla je Vujović, koja je početak radova obišla sa predsednikom opštine Milanom Damnjanovićem.

Ministarka je istakla da su u ovoj godini potrošena značajna sredstava za projekte zaštite životne sredine, što jeste cilj države. Vujović je istakla da država rešava problem upravljanja otpadom za čitav kraj.

- Izgradnjom regionalnog i reciklažnog centra u Valjevu, koja počinje naredne godine, biće rešen problem odlaganja otpada za ceo okrug. Valjevo je jedan od osam centara koje gradimo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj. Bili smo izuzetno posvećeni prethodnih godina, a moraćemo svi da radimo još brže i posvećenije. Imamo plan i prioritete za narednu godinu kako bismo učinili život građana kvalitetnijim. Gradićemo stotine kilometara kanalizacione mreže, prečistače otpadnih voda i moderne regionalne centre za upravljanje otpadom. Sva mehanizacija koje je prethodnih godina gradila puteve, škole i bolnice, sada će biti preusmerena na izgradnju zelene infrastrukture, a to će značajno unaprediti kvalitet života građana Srbije – rekla je Vujović.

BONUS VIDEO: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike