Papa Franja ima dobre razloge da ne menja stav o KiM i o Stepincu

14.12.2021

15:05

0

Posete Pape Franje Srbiji lebdi i dalje u vazduhu, iako o njoj nije bilo naznaka u javnosti iz diplomatskih i drugih razloga

Papa  Franja ima dobre razloge da ne menja stav o KiM i o Stepincu
papa franja pixabay - Copyright Pixabay

Bivši amabsador u Vatikanu Darko Tanasković izjavio je da između Srbije i Svete Stolice postoji obostrana zainteresovanost da se stabilni odnosi obogate novim sadržajima o čemu svedoči i jučerašnji susret premijerke Ane Brnabić sa predsednikom Papske akademije za život, monsinjorom Vinčenkom Paljom, posle koga je naglašena principijelna pozicija po pitanju Kosova i Metohije, utemeljenoj na poštovanju međunarodnog prava.

- Stav Svete Stolice prema KiM je svakako dobar okvir za sve ostale razgovore, tu je i položaj katoličke crkve i pitanje vraćanja imovine verskim zajednicama, veronauke u školama gde većina crkava i verskih zajenica nastupa zajednički, ističe Tanaskovic za Tanjug.

On dodaje i da pitanje posete Pape Franje Srbiji lebdi i dalje u vazduhu, iako o njoj nije bilo naznaka u javnosti iz diplomatskih i drugih razloga.

Tanasković susret premijerke sa Paljom i nedavnu uzvratnu posetu sekretara za odnose sa državama Svete Stolice Pola Galagera Srbiji nakon posete ministra Nikole Selakovića Vatikanu, koja je kako kaže, usledila mnogo kraće nego što diplomatski uzusi predviđaju, intenziviranje političkog dijaloga Srbije i Svete Stolice.

Podsetio je i na to da je monsinjor Vinčenko Palja, po pogledima na delovanje Katoličke crkve u društvu i u svetu blizak stavovima pape Franje, i da je svojevremeno , kao duhovnik Zajednice Sant Eđidio na specijalnom zadatku, pre izbijanja otvorenog sukoba na KiM, konstruktivno posredovao u pregovorima izmeđuu Ibrahima Rugove i visokih srpskih zvaničnika radipostizanja Sporazuma o obrazovanju.

- Sasvim je jasno da sve to svedoči obostranoj zainteresovanosti da se veoma korektni i stabilini odnosi obogate novim sadržajem i naročito ubrzaju u smislu operecionalizacije na nivou politčkih konsultacija a onda i intezivnijeg bavljenja različitim temema od obostranog interesa što je samo po sebi značajno i pozitivan signal, rekao je profesor Tanasković.

Na pitanje šta kokrentno može doneti i šta će biti sadžina tih ubrzalih i obogaćenih odnosa, Tanaksović kaže da misli, kada je reč o našoj prioritetnoj temi da se sa mnogo pouzdanja može reci da Sveta Stolica neće menjati stav o nezavisnosti Kosova.

Podsetio je da je stav o jednostrano poroglašenoj nezavisnosti odavno utvrđen i da Sveta Stolica ima dobre razloge da ostane pri tome.

Kako kaže, ne vidi se zašto bi Vatikan mogo da ga promeni iako iz Prištine povremeno dolaze takve vesti.

Stav Svete Stolice prema KiM je svakako dobar okvir za sve ostale razgovore, tu je i položaj katoličke crkve i pitanje vraćanja imovine verskim zajednicama, veronauke u školama gde većina crkava i verskih zajenica nastupa zajednički.

Podsetio je da dugim i stabilnim odnosima bez većih problema doprinosi i delovanje Beogradske nadbiskupije i nadbiskupa Stanislava Hočevara.

Tanasković ističe i da tema o dolasku Pape Franje u Srbiju lebdi i dalje u vazduhu iako o njoj nije bilo naznaka u javnosti iz diplomatskih i drugih razloga.

Za našu javnost je, kako diplomata Tanasković , najinteresantnije je to da li takvo obostrano sagledavanje značaja odnosa Srbije i Svete Stolice i njihovog intenziviranja, predstavlja uvod u razgovor o poseti pape Franje Srbiji.

- To je uvek tema nad svim dugim temama, jasno je da u tom pogledu iz diplomatskih i drugih razloga nisu davane naznake, ali to uvek lebdi kao tema o kojoj se razmišlja i verovatno i razgovara, rekao je profesor.

Poznata je, kako je podsetio, želja pape Franje da poseti Srbiju, a i da se do sada za to nisu stekli uslovi.

- Sigurno je da je papa ličnost koja bi, ako bi se stekli uslovi, najpre mogla biti dočekana u Srbiji sa dobrodošlicom, rekao je Tanasković i dodo da da je papa Franja izuzetna ličnost na čelu katoličke crkve kakve nije bilo i kakve verovatno uskoro neće biti.

Papa je kako kaže čovek koji neće kanonizovati kardinala Alojzija Stepnica.

- Možda je prilika da se konkretno razgovara imajući u vidu relanost da Sveta Stolica ne priznaje Kosovo i da papa nema nameru da za vreme svog pontifikata kanonizuje zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca zbog čega je bila formirana komisija na inicijativu počivšeg patijarha Irineja, rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike