"Izviđači - bela strana mladosti": Umesto Deda Mraza posetili beskućnike i poklonili im toplu odeću i hranu

15.01.2021

09:28 >> 09:33

0

Autor: Lj. S.

Odred Sveti Sava iz Beograda, tradicionalno, u ovo doba godine posećuje osobe koje nemaju dom i spavaju na ulicama prestonice

"Izviđači - bela strana mladosti": Umesto Deda Mraza posetili beskućnike i poklonili im toplu odeću i hranu
Copyright Promo/Darko Kolaković

Tradicionalno, izviđači iz Odreda “Sveti Sava” iz Beograda, umesto Deda Mraza u ovo doba godine posećuju osobe koje nemaju dom i spavaju na ulicama prestonice, prilikom čega im darivaju raznorazne poklone.

Paketi, koje su izviđači uručili onima kojima su glad i hladnoća svakodnevnica, puni su hrane, toplog čaja i zimske garberobe.

Promo/Darko Kolaković

– Akciju darivanja beskućnika realizujemo više od decenije, u nameri da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Istovremeno, na ovaj način kod najmlađih članova našeg odreda razvijamo empatiju i negujemo duh zajedništva. I ove godine smo, u saradnji sa našim tradicionalnim partnerima – Komunalnom milicijom grada Beograda, obišli osobe koje žive na ulicama naše prestonice i uručili im hranu koju smo sami pripremili, poštujući sve mere prevencije širenja virusa korona. Ponosni smo na činjenicu da nas pandemija nije zaustavila niti je uticala na broj učesnika akcije. Štaviše – brojni prijatelji odreda su se odazvali, svesni da je u izazovnim vremenima poput ovih, pomoć potrebnija nego ikada – kažu iz beogradskog Odreda “Sveti Sava”.

Promo/Darko Kolaković

Osim akcije darivanja beskućnika, Odred je inicijator i takmičenja “Svetosavski susreti – Izviđači pevaju”, koje već 15 godina okuplja izviđačke odrede iz cele bivše Jugoslavije.

Promo/Darko Kolaković

Uz pesmu i muziku, tokom takmičenja čiji je generalni pokrovitelj Gradska opština Palilula, a na kojem je do sada učestvovalo skoro 5.000 izviđača, odredi promovišu sredinu iz koje dolaze, prijateljske odnose i ono što ih sve spaja – prave vrednosti koje neguju, baš onako kako je za izviđače rekao pesnik Mika Antić:

“Možda nijedan psiholog neće uspeti da objasni zašto su izviđači listom dobri ljudi. Tu nema pravila, nema recepta, tu postoji klima, nešto što formira i svest i savest, neka posebna toplina, neka lepa svetlost u očima. Biti izviđač, to znači u samom sebi biti zdrav, običan, pravedan, sanjar, poeta i drug. U ovoj sveopštoj jurnjavi za egzistencijom, u ovim ekscesima koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđači su ona bela strana mladosti. Čista strana mladosti!”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike