Čeka li građane četvrta vakcina? Nadležni najavili da cepiva ima dovoljno i za dodatni buster

14.12.2021

14:30

0

U toku su istraživanja koja se bave dužinom zaštite koju pruža četvrta vakcina

Čeka li građane četvrta vakcina? Nadležni najavili da cepiva ima dovoljno i za dodatni buster
Inekcija - Copyright Unsplash

Naučni časopis "Nature" objavio je da ako se ispostavi da su vakcine manje efikasne protiv omikron soja moguće da će biti potrebna dodatna zaštita u vidu četvrte doze, a nije isključeno da će ih biti i više.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da dodatne vakcine kod celokupnog stanovništva za sada nisu opravdane i da umesto toga treba uložiti napore da siromašne zemlje dobiju prve dve doze protiv korone.

Međutim, mnoge zemlje širom sveta u borbi protiv rasta obolelih od COVID-19 pribegle su trećem krugu vakcinacije.

Evropska agencija za lekove (EMA) je u oktobru odobrila davanje buster doze Fajzerove i Modernine vakcine osobama starijim od 18 godina.

Profimedia
 

Do sada je prvom dozom vakcinisano 57 odsto punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećom 30 odsto. U zavisnosti od rezultata ovih analiza, biće odlučeno da li će se građani četvrti put vakcinisaniti posle šest ili 12 meseci od treće, takozvane buster doze.
Prioritet će imati stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, nije potvrdio da će u Srbiji biti potrebna četvrta doza protiv kovida, ali je naglasio da će vakcina biti dovoljno.

- Videćemo da li će nam biti potrebna i četvrta doza vakcine protiv koronavirusa kako bismo sačuvali zdravlje svojih građana. Ako dođe i do toga, vakcina ima dovoljno. Imamo redovnu isporuku "Fajzerovih" vakcina, a u "Torlaku" smo proizveli 1,5 miliona doza vakcina "sputnjik V". Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo - rekao je Đerlek nedavno.

Pixabay
 

Krajem oktobra američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je da osobe sa umereno ili teško „kompromitovanim“ imunitetom mogu dobiti četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa nakon šest meseci od treće doze.

Infektolog Dragan Delić za 24sedam izjavio je da je previše rano da ozbiljno razgovaramo o primanju četvrte doze.

- Očekujem da ćemo u jednom momentu morati da se revakcinišemo. Ne možemo teoretski da pričamo, već moramo da pratimo realni tok dešavanja. Realan život će pokazati koliko dugo štiti ova vakcina - rekao je on.

Ipak, dodaje da ne treba previše gledati unapred.

- Mislim da ne treba previše da gledamo unapred jer trošimo energiju i onda bitne stvari kao što je vakcinacija ostaju zapostavljenje. Ka tome treba da usmerimo celokupnu energiju - izjavio je Delić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike