Svakodnevno su u opasnosti: Đacima sa Bežanijske kose ugrožena bezbednost zbog bahatih vozača (VIDEO)

25.11.2021

18:30

1

I pored velikog broja praznih parking-mesta, automobili se parkiraju na ulici i u neposrednoj blizini pešačkog prelaza - rekao je otac jednog deteta

Svakodnevno su u opasnosti: Đacima sa Bežanijske kose ugrožena bezbednost zbog bahatih vozača (VIDEO)
Bezbednost dece, đaci, škola Profimedia - Copyright Profimedia

Mališani koji pohađaju Osnovnu školu "Dragan Lukić", stacioniranu na Bežanijskoj kosi, svaki dan se suočavaju sa bahatim vozačima koji svoje automobile često ostavljaju na pešačkom prelazu, ispred ove obrazovne ustanove, nemareći da time ugrožavaju bezbednost đaka.

Problem nastaje kada mališani izlaze iz škole, te zbog parkiranih vozila ne mogu da vide da li im neki automobil ide u susret kako bi bezbedno prešli ulicu.

Akcenat na ovaj problematični pešački prelaz, u Ulici Nede Spasojević, stavio je jedan roditelj, čije dete pohađa Osnovnu školu "Dragan Lukić".

- I pored velikog broja praznih parking-mesta, automobili se parkiraju na ulici i u neposrednoj blizini pešačkog prelaza, gde kako su mi rekli, nedavno zamalo da nije stradalo jedno dete - kazao je otac đaka.

On se pita da li mora neki učenik da strada kako bi se rešio ovaj problem.

Njegovo mišljenje deli i drugi roditelj, ali on smatra da su očevi i majke krivi za parkiranje vozila ispred škole i za ugrožavanje bezbednosti sopstvene dece.

- Jedna majka je juče ispred OŠ "Jovan Sterija Popović" došla džipom po ćerku, ostavila automobil na ulici i sa ostrva rukom pokazuje maloj da pređe ulicu van pešačkog, iako dete ide ka pešačkom. Dere se, zove je, a vozila prolaze. Žuri i ne može da sačeka da dete normalno pređe preko pešačkog sa ostalom decom. Naravno ovo ne odnosi na sve roditelje, već samo na roditelje debile! Deca nisu kriva - izričit on.

Prema rečima Milana Vujanića stručnjaka za bezbednost saobraćaja, jedino logično rešenje je da škole obezbede dva ili tri parking-mesta u zoni obrazovne ustanove, kako bi roditelji mogli bezbedno da dođu po svoju decu.

Printscreen/YouTube
Stručnjak za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić

 

- Besmisleno je pričati o postavljanju fizičkih prepreka u okolini škole, jer je inače Zakonom zabranjeno parkiranje na pešačkom prelazu. Znači, vozači bi trebalo da znaju da svoje vozilo smeju da ostave na rastojanju od najmanje pet metara od prelaza - objašnja za 24sedam Vujanić.

Kako naš sagovornik dodaje, od roditelja se očekuje da poštuju ono što je Zakonom propisano.

- Ukoliko se Zakon ne poštuje, onda bi Komunalna milicija trebala jedan dan da dođe i opomene roditelje, a ukoliko to ne urodi plodom, da počnu sa kažnjavanjem - navodi on. 

Kada je reč o parking-mestima u zoni škole, Vujanić kaže da je njihovo uvođenje kod već nasleđenog stanja teže, ali kako zaključuje, kod obrazovnih ustanova koje se tek prave, parking-mesta je moguće predvideti. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike