Kon: Tražili smo da kovid propusnice važe 24 sata dnevno, ali su nam odbili taj predlog

02.12.2021

11:27

0

Kon je naglasio da 24-časovne kovid propusnice razrešavaju mnogo toga o čemu na sednici nije bilo reči, kao što su skijališta i Nova godina

Kon: Tražili smo da kovid propusnice važe 24 sata dnevno, ali su nam odbili taj predlog
Dr Predrag Kon - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je sednici Kriznog štaba medicinski deo štaba bio za uvođenje 24-časovne kovid propusnice, ali da je to odbijeno s obrazloženjem da su dosadašnje mere dale rezultate i da ne treba ništa dalje raditi.


Gostujući na TV Tanjug, Kon je naglasio da 24-časovne kovid propusnice razrešavaju mnogo toga o čemu na sednici nije bilo reči, kao što su skijališta i Nova godina i da je upravo to razlog zašto treba veoma ozbiljno razmišljati o njihovom uvođenju.

Kon je istakao da je postiglo sinergetsko delovanje uvođenjem kovid propusnica od 20 sati paralelno sa produžavanjem raspusta.

- Tu je praktično broj zaraženih pao za pola. Nemamo daljeg porasta u školama, što je jako dobar znak i brojevi će padati i dalje - rekao je Kon.

On je dodao da ostaje činjenica da će naši ljudi iz inostranstva dolaziti za vreme katoličkog božića i da će doneti virus.

- Ne znam da li će doneti omikron, ne prizivamo ga, ali i to je moguće, i eventualno virus gripa koji se pojavljuje - rekao je Kon.

On kaže da još uvek nema čvrstih podataka da li imuninetet stečen preležanom bolešću ili imunizacijom dovoljan za novi soj omikron i da ćemo morati da sačekamo prave podatke o novoj varijanti virusa.

- Na osnovu nekih preliminarnih izjava, na primer iz Izraela, očekuje se da je vakcinacija dovoljna i za omikron. U Južnoafričkoj republici je došlo do ubrzanja prenosa i dominacije tog soja virusa, ali niko ne kaže da je teža klinička slika ii da je bolest teža - istakao je Kon.

On je sednicu Kriznog štaba nazvao konstruktivnom, rekavši da su svi izneli svoje argumente.

- Imamo smirivanje koje će trajati još najmanje dve nedelje, a možda i duže. Zato je održavanje raspusta kao i ranije bila konačna odluka - poručio je Kon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike