Danas zaseda Krizni štab: Čekamo odluku o zimskom raspustu

01.12.2021

07:01

0

Medicinski deo štaba zatražio je sednicu što pre, a zbog pojave novog omikron soja korona virusa, koji je registrovan i u Evropi.

Danas zaseda Krizni štab: Čekamo odluku o zimskom raspustu
krizni stab omnikron - Copyright ATA Images/Antonio Ahel/Pixabay

 Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa biće održana danas, a Štab će zasedati u 15 sati. 

 
Medicinski deo štaba zatražio je sednicu što pre, a zbog pojave novog omikron soja korona virusa, koji je registrovan i u Evropi. 
 
Jedna og glavnih tema je odluka o zimskom školskom raspustu.  Struka se zalaže da raspust počne ranije, odosno ve negde oko Svetog Nikole.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je pre nekoliko dana da bi raspust trebalo da krene ranije zbog dolaska naših ljudi iz inostranstva pred Božić. 
 
-Može doći do zaražavanja dece u školama. Situacija u školama je sada mirna jer smo presekli širenje virusa sa produženim raspustom, ali po povratku u školu brojevi su počeli da rastu. Još uvek nisu dostigli one koji su bili pre raspusta i pitanje je da li će dostići, ali proaktivno razmišljanje o tome da sprečimo širenje sada je sa pojavom omikrona postalo još više racionalno -rekao je Kon. 

Takođe je izjavio:

- Novi virus je otkriven 11. novembra i veoma brzo je zaveden kao vrlo zabrinjavajuća varijanta korone. Mi ćemo pratiti situaciju, ali trenutno nema razloga za paniku. Jasno je da će nadzor prema ugroženim zemljama morati da se pojača - rekao je dr Kon i objasnio šta to zapravo znači:

- Što se tiče putnika koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan, insistiraćemo na tome da se mere koje se preduzimaju u Evropi primenjuju i kod nas. To znači da moraju da idu u karantin bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne. Izlaz iz ove situacije jeste samo vakcinacija, čak i ako nema potpuno delovanje na neke sojeve. Ali moramo da shvatimo da je vakcinacija zaštita i sebe i drugih, da je to zaštita svoje zemlje, patriotski čin. To posebno moraju da shvate mladi, koji još nisu u dovoljnoj meri vakcinisani - istakao je on.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike