Lončar saopštio važne informacije: Pojačane mere na aerodromu zbog omikrona - postoji posebna procedura

30.11.2021

13:13

0

- Procedura nije komplikovana - kaže ministar Lončar

Lončar saopštio važne informacije: Pojačane mere na aerodromu zbog omikrona - postoji posebna procedura
zlatibor loncar ata images (3) - Copyright ATA Images/A.A./A.K.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Srbija preduzela pojačane mere na aerodromu  da se spreči da omikron soj korona virusa, kakav god da je, i da dođe u tom obimu i da naruši zdravlje, život i zdravstveni sistem.

On je podsetio da su na aerodromu pojačane mere, da postoji posebna procedura za ljude koji dolaze iz zemalja gde postoji taj soj u većem obimu, radi se testiranje na aerodromu, ide se u karantin.

- Nikoga ne vraćemo iz Srbije, ljude stavljamo pod kontrolu, nisu to mere da nekog vraćate iz Srbije, i da neko ne može da uđe u Srbiju, procedura nije komplikovana, morate da se testirate, morate biti u karantinu, ako ste pozitivni mi preuzimamo brigu, odgovorne države tako rade - zaključio je Lončar za RTS.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" zbog novog soja predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante korona virusa. 

Na spisku su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" zbog novog soja omikron predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante korona virusa, saznaje Telegraf.rs. Kako nezvanično saznajemo, o ovim predlozima se trenutno odlučuje, i već od sutra bi bi moglo da počne da se primenjuje.

Pixabay
 

 

Kako saznajemo na spisku su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Institut "Batut" je ove predloge uputio nakon što je omikron (B.1.1.529) Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije, koje mogu biti u vezi sa većom zaraznošću i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike