Srpski meteorolog izneo do sada nepoznatu teoriju: Srbiju će godinama potresati zemljotresi, razlog je ispod nas!

27.11.2021

07:30

2

Zemljotresi koji poslednjih godina potresaju Srbiju verovatno su nastali zbog komešanja unutar zemlje, smatra meterolog Ivan Ristić

Srpski meteorolog izneo do sada nepoznatu teoriju: Srbiju će godinama potresati zemljotresi, razlog je ispod nas!
kombo - Copyright Profimedia/Ivan Ristić

 

Srpski metereolog izneo do sada nepoznatu teoriju: Srbiju će godinama potresati zemljotresi, razlog je ispod nas!

 

Meterolog Ivan Ristić predviđa da će severnu hemisferu, pa i Srbiju, narednih godina potresati zemljotresi ali malog inteziteta.

Proteklih nekoliko meseci u Srbiji i okolnim zemljama mogli smo videti vesti o čestim potresima malog inteziteta - obično oko dva stepena Rihterove skale.

Tako se na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda mogu pronaći podaci u vezi sa zemljotresima tokom čitavog novembra. Zanimljivo je da nije bilo dana, a da se nije desio neki potres u okolini Srbije ili u nešto daljim državama poput Italije ili Grčke. I najčešće se radilo o malim potresima, upravo oko dva stepena Rihterove skale.

Međutim, meteorolog "Weather 2" Ivan Ristić kaže za 24sedam da je očigledno da se nešto dešava unutar zemlje što izaziva ovakve potrese. Zapravo, on ima revolucionarnu teoriju koja objašnjava zbog čega se dešava veliki broj "manjih" zemljotresa na ovom delu planete.

Profimedia/Ivan Ristić
Ivan Ristić

Ristić kaže da je vidno da je došlo do porasta temperature na severnoj polulopti i da se to najviše odrazilo na promenu zime, koja je mnogo toplija nego ranijih godina. 

Međutim, naučnici su utvrdili da sunce i dalje sija istom snagom i da ono nije uzrok. 

- Mora se znati da toplota nama ne stiže od sunca, već se elektromagnetno zračenje u dodiru sa zemljom pretvara u toplotu. Recimo, sneg se ne topi od sunca već zračenje prolazi kroz njega i greje zemlju nakon čega krene topljenje - počinje priču Ristić.

Ristić podseća da je temperatura jezgra zemlje je oko 5.000 stepeni i dodaje da su Rusi, svojevremeno, bušili rupu ka središtu zemlje ali su se zaustavili na šezdesetom kilometru baš zato što su temperature ogromne.

Metereolog, upravo, u dešavanjima u dubini zemlje vidi uzroke velikog broja zemljotresa u našoj zemlji.

- Prema mojoj teoriji, dolazi do porasta temperature u dubini zemlje i preraspodele energije, zbog čega se dešavaju ti zemljotresi koji su slabiji. Znači, svaki dan pomalo. Jer ta toplota koja se oslobađa, ide ka površini zemlje i lagano zagreva zemljinu koru. A to zagrevanje postepeno utiče i na promenu klime - objašnjava Ristić.

U utorak prvi sneg ove godine! 

Meterolog Ivan Ristić predviđa da od ponedeljka kreće zahlađenje, dok bi u utorak mogao da padne prvi sneg.

- Sneg se neće videti u Beogradu, ali na jugu Srbije se može očekivati. Samo u utorak i to ujutru, odnosno pre podne. I onda opet ide otopljenje od srede. Inače, za vikend se mogu očekivati temperature i do 15 stepeni - rekao je Ristić.

U prilog teoriji idu, upravo, tople zime koje je pominjao.

- Preko zime malo energije dolazi od sunca, i tada temperatura tla utiče generalno na temperaturu. Dakle, ta unutrašnja temperatura zemlje je jako važna i ako ona poraste za jedan stepen porašće i srednja temperatura na površini planete. Sve ovo ukazuje na to da se nešto u dubini zemlje dešava - kaže on.

Ristić objašnjava da je zemljina kora jako tanka, iako se nama čini da je debela jer hodamo i živimo na njoj.

- Ona je kao ljudska koža u odnosu na ljudsko telo. Znači, jako je tanka iako deluje debela. Zbog toga sva dešavanja unutra deluju kao da nešto vri! A da se dole ne dešava ništa, ne bi dolazilo ni do erupcije vulkana - objasnio je on.

On kaže da je pre nekoliko meseci kontaktirao Republički seizmološki zavod sa upitom da li se povećao broj zemljotresa, ali da su mu oni rekli da nemaju te podatke.

- Svaki taj mali zemljotres je meni parametar da se u zemlji nešto dešava. Poenta je u tome da treba da se napravi istraživanje. Rade se razna ispitivanja, ali se niko nije setio da ispita kako utiču dešavanju unutar zemlje na pojavu "malih" zemljotresa. Ljudi još uvek ne mere temperaturu dva metra ispod zemlje, koja je jako bitna i utiče na klimu - objasnio je Ristić.

- Što se tiče velikih zemljotresa, njih uzrokuje pomeranje tektonskih ploča. Ali što se tiče manjih, tu je očigledno da se dole nešto "krčka" - slikovito je objasnio i dodao da u poslednjih nekoliko meseci maltene nije bilo mesta gde se nije desio manji zemljotres.

Međutim, čak i kada bi ustanovili da se nešto dešava u zemlji, metereolog kaže da ne bi mogli bilo šta da uradimo.

- Ljudsko znanje očigledno još uvek treba da napreduje da bi se otkrile neke stvari - dodao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike