Tlo ne miruje: Još jedan zemljotres u Mladenovcu, ovaj se jedva osetio!

17.11.2021

16:10

0

U poslednjih mesec dana zabeleženo je više podrhtavanja na teritoriji Srbije

Tlo ne miruje: Još jedan zemljotres u Mladenovcu, ovaj se jedva osetio!
Copyright Ilustracija/Profimedia

Mladenovac je danas oko 13 časova pogodio još jedan zemljotres, međutim ovaj je bio značajno slabiji od prethodnih potresa koji se dešavaju u proteklih mesec dana na Balkanu, pa je prošao neprimećeno.

Naime, ovaj potres bio je jačine 1.5 stepeni Rihterove skale, objavio je Republički seizmološki zavod.

Podsećamo, prvi zemljotres u Mladenovcu zabeležen je krajem oktobra od 2.6, da bi usledio nešto jači 3.9 stepeni Rihtera. Potom su se nastavili potresi i u Loznici, Vladičinom Hanu, Ivanjici...

- Ovde se prosečno na našim prostorima događaju onakvi zemljotresi kao što su bili oni u Kraljevu i one slike nam slede. Takvi zemljotresi sa onom magnitudom 5,5 jedinica Rihterove skale u 21. veku ne smeju da pričine nikakvu materijalnu štetu, odnosno ne smeju da ugroze ni ljudske živote ni imovinu, jer su tehnologija i način gradnje toliko uznapredovali da mi možemo graditi objekte koji su otporni na dejstvo zemljotresa  - upozorio je Branko Dragićević, direktor RSZ-a nakon serije potresa.

Međutim, ukazao je da imamo i starih objekata, i to su objekti koji su izgrađeni nakon 1963. godine pri čijoj gradnji, kako je rekao nisu poštovani propisi, na kojima su rađene neke intervencije koje su dodatno uticale na ranjivost tih objekata.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike