U ovom gradu u Srbiji mrtvi su iznad živih: Od prizora podilazi jeza! (FOTO)

26.11.2021

07:30

0

Sa groblja Dovarje pruža se pogled na ceo grad

U ovom gradu u Srbiji mrtvi su iznad živih: Od prizora podilazi jeza! (FOTO)
Boško Radonjić (5) - Copyright 24sedam

Užičko groblje Dovarje je jedino groblje u Srbiji u kom mrtvi počivaju "iznad" živih jer se nalazi na padinama koje okružuju grad Užice! U srcu brda, na visini od nekoliko stotina metara, na širokom prostranstvu, nije moguće a ne primetiti ga jer zauzima ogromnu površinu!

Ovo groblje je, kako smo saznali, staro 130 godina a ime je dobilo po samom brdu Dovarje.

Nalazi se na strmom terenu i sa njega se pruža panorama na čitav grad, pa se odatle vide stare fabrike, trgovinske radnje, stambene zgrade, načičkani objekti, a čuje se i buka koju izaziva gradski saobraćaj.

Groblje je čisto, uređeno i na samom ulasku postavljena je tabla na kojoj piše da je zabranjeno unošenje hrane, ali i uvođenje pasa.

Takođe, primetili smo da je na ovom groblju sahranjen i slavni srpski trener Radomir Antić, kao i kum američke mafije i saradnik Džona Gotija, Boško Radonjić.

Groblje Do­var­je spo­mi­nja­lo se u Sr­bi­ji i sre­di­nom se­dam­de­se­tih, ka­da je no­vi­nar Dra­go­ljub Go­lu­bo­vić Pi­žon u „Du­gi” ob­ja­vio re­por­ta­žu „Gro­ba­re­va pri­ča”.

24sedam
 

Naime, on je pisao o gro­ba­ru Ni­ko­li ko­ji je po­la ve­ka ko­pao ra­ke i ži­vot pro­veo u ku­ći­ci na ovom gro­blju. Navodno, on je i svo­ju že­nu sa sva­to­vi­ma do­veo na gro­blje, u ku­ću. Ni­ko­la se na­gle­dao sa­hra­na, na­slu­šao pla­ča kraj gro­bo­va za po­koj du­še. Kada se i sam pri­bli­žio smr­ti, kazao je novinaru sledeću stvar:

– Sve pro­la­zi, i mi pro­la­zi­mo. Ura­dih li šta do­bro lju­di­ma? Ni­sam ži­veo s nji­ma, sa­mo sam ih sa­hra­nji­vao. Gde će mi du­ša.

Partizansko spomen-groblje

U okviru ovog groblja, nalazi se partizansko spomen-groblje, koje je izgrađeno 1958. godine, na mestu gde je 2. oktobra 1941. godine, za vreme Užičke republike, izvršena sahrana poginulih partizanskih boraca stradalih na Drežničkoj gradini 18. avgusta 1941. godine.

Spomen-kosturnica je izgrađena po projektu arhitekte Ružice Ilić, a svečano je otkrivena povodom Dana ustanka naroda Srbije, 7. jula 1958. godine.

U podnožju groblja Dovarje nalazi se arhitektonsko-skulpturalna kompozicija na mestu gde su decembra 1941. godine Nemci spalili posmrtne ostatke partizanskih komandanata, stradalih na Кadinjači Dušana Jerkovića, komandanta Užičkog partizanskog odreda i Vukole Dabića, komandnata Radničkog bataljona.

Inače, pre pet godina su na Dovarje preneti iz Sarajeva i zemni ostaci junakinje Velikog rata Ljubice Čakarević. Ona je opet sahranjena uz najviše vojne počasti.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike