"Da li ikome u svetu smetaju mrtvi?": Srpski spomenici izlomljeni do neprepoznatljivosti u Južnoj Mitrovici (VIDEO)

06.11.2021

12:07

0

Nekoliko stotina Srba otišlo je na grob svojih najmilijih povodom Zadušnica, ali spomenike jedva da su i našli

"Da li ikome u svetu smetaju mrtvi?": Srpski spomenici izlomljeni do neprepoznatljivosti u Južnoj Mitrovici (VIDEO)
profimedia-0024471813 - Copyright Profimedia

Srbi iz Severne Mitrovice, koji su danas uspeli da dođu do groblja u južnom, albanskom delu grada, zatekli su srušene spomenike i zapušteno groblje.

Nekoliko stotina Srba iz Severne Mitrovice iskoristilo je jutros retku priliku da se na dan Mitrovdanskih zadušnica poklone senima svojih najmilijih na groblju u Južnoj Mitrovici.

Međutim, mnogi nisu uspeli da pronađu grobove svojih predaka jer su spomenici polomljeni do neprepoznatljivosti, a grobna mesta zarasla u dubok korov i trnje, prenosi Kosovo onlajn.

- Nemam reči kojima bih opisala svu tugu koju osećam u srcu. Najpre ne možemo da dođemo kad želimo da zapalimo sveće i obiđemo grobove, a i kad nam to omoguće za Zadušnice, dočeka nas ovakav tužan prizor. Da li igde u svetu ima da nekom smetaju grobovi i nadgrobni spomenici, da im smetaju mrtvi. I pored toga što je teško, mi ćemo uvek dolaziti dok god to bude moguće - rekla je tužnim glasom starija gospođa dok rukama uklanja travu i korov sa groba svog pokojnog supruga.

Ovu tužnu sliku koju godinama zatiču na ovom mestu, na kojem su se Srbi sahranjivali do 1999. godine, opisuju najčešće rečima tuga, sramota, vandalizam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike