Nova naučna monografija: Patrijarh srpski Irinej i sveštena jerarhija Srpske Pravoslavne Crkve u dijalogu sa muslimanima (FOTO)

19.11.2021

16:45

0

Autor: 24sedam

Ova naučna monografija predstavlja iscrpnu i sveobuhvatnu istoriju doprinosa blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja i sveštene jerarhije SPC dijalogu sa poglavarima i predstavnicima islamskih zajednica u periodu od 2010. do 2020 godine

Nova naučna monografija: Patrijarh srpski Irinej i sveštena jerarhija Srpske Pravoslavne Crkve u dijalogu sa muslimanima (FOTO)
MN Press

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, u izdanju Izdavačke fondacije Srpske Pravoslavne Crkve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, objavljena je naučna monografija đakona dr Aleksandra Praščevića na temu „Patrijarh srpski Irinej i sveštena jerarhija Srpske Pravoslavne Crkve u dijalogu sa muslimanima (2010 – 2020)“.

Ova naučna monografija predstavlja iscrpnu i sveobuhvatnu istoriju doprinosa blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja i sveštene jerarhije Srpske Pravoslavne Crkve dijalogu sa poglavarima i predstavnicima islamskih zajednica u periodu od 2010. do 2020. godine, a napisana je u sklopu autorovog postdoktorata na Teološkom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu.

Profesor dr Darko Tanasković je u svom predgovoru za ovaj naučni rad, između ostalog, napisao sledeće: Najnovija, peta u nizu, monografija dr Aleksandra Praščevića o odnosima Srpske Pravoslavne Crkve sa muslimanima, zadržavajući isti pristup, strukturu i kompoziciju, hroničarski i dokumentarno svedoči o svemu značajnom što je u ovom važnom segmentu međuverskog dijaloga naša Crkva preduzimala i ostvarila pod desetogodišnjim vođstvom patrijarha Irineja. Pored toga što činjenično potvrđuje kontinuitet u nastojanju Srpske Pravoslavne Crkve da sa muslimanima u Srbiji, ali i u svetu, ostvari redovne i što sadržajnije korake, uz uvođenje i nekih novih vidova kontakata i formata saradnje, ovaj pregled dijaloških aktivnosti ima i dodatni značaj, jer uverljivo opovrgava površne i zlonamerno tendenciozne stereotipe o navodnoj odbojnosti patrijarha Irineja, i Crkve na čijem je bio čelu, prema islamu i muslimanima.

SPC
 

 

Sud o ovom naučnom trudu dao je i viši naučni saradnik dr Aleksandar Raković, ističući sledeće: Rukopis na polju međuverskog dijaloga sa muslimanima oslikava delatnost Patrijarha srpskog Irineja, Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Ministarstva vera Republike Srbije, državno-verske delegacije Republike Srbije u dijalozima sa Republikom Indonezijom, zatim prikazuje međusobne veze Srpske Pravoslavne Crkve i Islamske zajednice Srbije i druge primere saradnje pravoslavnih i muslimana. I na primeru decenije kojom se bavi ovaj Praščevićev rukopis prikazuje se izričiti kontinuitet – predstavljen i u njegovim prethodnim knjigama koje se bave ovom temom – da su srpski patrijarsi i Srpska Pravoslavna Crkva uvek i isključivo pozivali na miran saživot, produbljeno razumevanje i što širi dijalog sa islamskim svetom.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi