Uznemirujuće upozorenje srpskog seizmologa: Mogući jači zemljotresi u Srbiji, poznata najugroženija područja

08.01.2021

13:05 >> 13:35

0

Autor: A. B.

Rased dinarida i panonskog basena je trusan i tu je bilo zemljotresa pre 100 godina tačnije 1909. godine, ali je bio bliže Zagrebu

Uznemirujuće upozorenje srpskog seizmologa: Mogući jači zemljotresi u Srbiji, poznata najugroženija područja
Copyright AP Photo

Konačna magnituda zemljotresa kod Petrinje je 6,4 stepeni po Rihterovoj skali, a jedan takav zemljotres prati serija manjih zemljotresa i to se smatra normalnim smirivanjem tla koje može da potraje i do godinu dana, rekla je seizmolog Slavica Radovanović.

Na jedan zemljotres magnitude 6,4 treba očekivati bar tri zemljotresa od 5,5 stepeni Rihterove skale, što je i zabeleženo u naknadnim potresima kod Petrinje.

Naravno da i ti manji zemljotresi mogu da budu opasni i štetni i ostavljaju oštećenja na objektima koji su građeni samo od cigle, ističe Slavica Radovanović.

– Neprijatno je i teško što je zemljotres bio iznad jednog naseljenog mesta. Slična pomeranja tla imali smo 80-ih na Kopaoniku ali su efekti bili manji jer je ta oblast malo naseljena – dodala je,

Rased dinarida i panonskog basena je trusan i tu je bilo zemljotresa pre 100 godina tačnije 1909. godine, ali je bio bliže Zagrebu.

Tanjug/HINA/HGSS

– On je deo velike zone tzv. Sava zone pa smo tako imali 1969. jak zemljotres kod Banja Luke. Američki stručnjaci su posle potresa kod Petrinje proračunali da su šanse da se u tom prostoru desi zemljotres jači od 6 stepeni sada porasle za četiri puta – rekla je Radovanovićeva.

Oči seizmologa su sada uprte na okolna žarišta.

– Verovatnoća da se desi veći zemljotres recimo u Zagrebu je mala. Ali recimo prema Prijedoru može. Govorimo o verovatnoći jer je to splet okolnosti koje su uvek izazvane rotacijom Italije koja pritiska jadransku mikroploču i Dinaride i ceo taj proces kretanja ploča je uzrok zemljotresa ali je nemoguće predvideti kada će tačno biti sledeći. U proseku na 80 do 100 godina se dešavaju jaki zemljotresi – objašnjava seizmolog.

Kako bi šteta bila manja neophedno je da se svi objekti grade po savremenim metodama, a da se objekti koji su građani samo od cigle ojačaju.

Pročitajte još:

– Više od 60 odsto objekata kod nas nije izgrađeno tako da izdrže jače zemljotrese. I u centralnoj Srbiji su mogući jači zemljotresi na potezu od Svilajnca do Lazarevca i od Kopaonika do Rudnika – rekla je za RTS Slavica Radovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike